TBMM'de Fransa'nin Asuriler Ve Keldanilerle Ilgili Kararina Yönelik Tezkere Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen tezkereyle Fransa Ulusal Meclisi’nin Asuriler ve Keldanilerle ilgili karari kinandi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Fransa Ulusal Meclisi’nin 29 Nisan 2024 tarihinde kabul ettigi Asuriler ve Keldanilerle ilgili kararina karsi Meclis Baskanligi tezkeresi kabul edildi. TBMM Baskani Kurtulmus’un imzasiyla verilen tezkerede su ifadelere yer verildi:

“Fransa Ulusal Meclisi tarafindan 29 Nisan 2024 tarihinde kabul edilen, hukuki ve tarihi temelden yoksun, önyargilara dayanan Asuri ve Keldanilerle ilgili karari esefle ve siddetle kiniyoruz. Kendi sömürgeci ve kanli geçmisleriyle gerçek anlamda yüzlesemeyenlerin ülkemize karsi hasmane bir tutumla gündeme getirdikleri mesnetsiz iddialarinin bir karsiligi yoktur. Tarihin siyasi saiklerle tahrif edilmesini en güçlü sekilde reddediyoruz."

Parlamentolarin, tarihten düsmanlik çikarmak yerine, ülkeler ve halklar arasinda dostluk ve isbirligini gelistirmesi, mevcut ve gelecek nesiller için daha barisçil bir dünya olusturmaya gayret etmesi gerektigi vurgulanan tezkerede, "Baska ülkelerin tarihi konusunda karar almak, baska uluslari yargilamaya kalkmak parlamentolarin görevi degildir. Parlamentolar kendilerini tarihçilerin ve yargiçlarin yerine koyamaz. Bu gerçekleri bir kez daha hatirlatarak, art niyetli, haksiz ve hukuksuz bu karari en güçlü sekilde kiniyor, Fransa Ulusal Meclisi ve diger mercileri, dostluk ve müttefiklik ruhu ile uluslararasi hukuka uygun sekilde hareket etmeye davet ediyoruz” denildi.
Kaynak: İHA