LGS'ye Girecek Ögrencilere Son 30 Gün Önerileri

Liselere Geçis Sinavi’na (LGS) bir ay kala aday ögrencilerin stres ve heyecani artti. Bahçesehir Koleji PDR Direktörü Sibel Durak, ögrencilere son bir ayda basari sanslarini attirmalari için “5 dakika daha”, “5 soru daha” taktigini uygulamalarini önerdi.

LGS'ye Girecek Ögrencilere Son 30 Gün Önerileri
2 Haziran’da yapilacak olan Liselere Geçis Sinavi için zaman azaldikça ögrenci ve velilerdeki stres artiyor. Sinava giren her 100 ögrenciden sadece 20’sinin bir okula yerlesecek olmasinin bu stresin nedeni olarak açiklayan Bahçesehir Koleji Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik (PDR) Direktörü Sibel Durak, eger kazanilmak istenen okul Anadolu, Fen ya da Sosyal Bilimler Lisesi ise yerlesme oraninin yüzde 12’ye düstügüne dikkat çekti. Durak, soru çözme düzeni, konu tekrari, eksik veya anlasilmayan derslerin sistemli çalisilmasiyla basari oraninin artirilabilecegini belirtti.



Sinavda belirleyici olacak ders matematik

Son bir ayda eksiklikleri dogrultusunda yogun, planli ve verimli sekilde çalisarak zamanini degerlendiren ögrencilerin sonuca ulasmaya yakin olacagini belirten Durak, aksi bir durumda ise emegin bosa gidebilecegi söyledi.

Durak, “Kosucular, maratonun sonuna yaklasirken fiziksel yorgunlugun yaninda psikolojik olarak da yorulur. O ana kadar iyi giden tempolari yavasladigi için bu durum, ‘hayali bir duvara tosladiklari’ seklinde sembolize edilir. Bu süreci iyi yönetemeyenler maalesef ki o ana kadarki çabalarinin karsiligi olmayan bir sonuç alir. Benzer durum LGS hazirligi sürecindeki ögrencilerde de görülmektedir. Sinava birkaç ay kala yorulan, umudunu yitiren, çalissa da olmayacagini düsünen ve bu nedenle temposunu azaltan ögrencilere sik rastlariz. Öncelikli önerimiz, vazgeçmeden çalismaya devam edilmesi. Sinav sorularini görmeden öngörüde bulunmak mümkün degil. Sorular her alanin uzmanlari tarafindan hazirlaniyor. Burada üst siralarda yer alacak ögrencileri belirleyecek ders matematik olacaktir. Ancak temel olarak ögrencilerin hepsinin hedefi tüm derslerden, tüm sorulardan yapabilecekleri en iyi neti çikarmak olmalidir” açiklamasi yapti.

LGS öncesi basarili bir çalisma için bes öneri

Sinavda basariyi etkileyen faktörler arasinda, sinav heyecaninin yönetilebilmesi, motivasyon ve test tekniklerinin bilinip uygulanmasi oldugunun altini çizen Sibel Durak, bilgi eksigi nedeniyle sinava hazir olmamanin endise olusturabilecegini, bu nedenle düzenli çalisma sisteminin son güne dek sürdürülmesinin önemli oldugunu vurguladi. Durak, ögrencilere bes önemli öneride bulundu:

Sinav Kurallari ve Hazirlik

“Vücut saatini hazirlamak için test sinavlarina LGS’de uygulanacagi gibi sözel için 09.30, sayisal için 11.30’da baslamali. Masa daginik olmamali, gerekli kirtasiye malzemeleri hazir bulunmalidir.”

Zaman Yönetimi ve Deneme Sinavlari

“Alarm kurularak zözel için 75 dakika, Sayisal için 80 dakika. süre belirlenmeli ve masadan kalkilmamalidir. Milli Egitim Bakanligi tarafindan yayimlanan örnek sorular çözülmeli ve hatalar ögretmenle paylasilmalidir. Zorlanilan konularda notlar alinmali. Bu sistem düzenli olarak tekrarlanmalidir.”

Saglik ve Zindelik

“Egzersiz yapmak önemlidir; günlük 30 dakikalik yürüyüs, bisiklet sürme, dans etme veya açma-germe egzersizleri önerilir. Düzenli uyku ve kahvalti yapma aliskanligi kazanilmalidir. Beyin fonksiyonlarini desteklemek için bol su içilmelidir.”

Olumsuz Düsüncelerle Basa Çikma

“Olumsuz düsünceler yerine kuvvet dili kullanilmalidir. Geçmiste yasanan basarisizliklarin veya elestirilerin etkisiyle olusan ögrenilmis çaresizlik düsünceleri yerine, hedefe odaklanilmali ve basarinin nasil saglanabilecegi düsünülmelidir.”

5 Tane Daha Teknigini Kullan

“Ders çalismaya basladiktan kisa bir süre sonra caniniz sikilip masa basindan kalkmak istediginizde kendinizi zorlayip “5 dakika daha” ya da “5 tane daha soru çözmeliyim” demelisiniz. Daha sonra zaman içerisinde bu süreyi uzatmalisiniz.”
Kaynak: İHA