Denizli'nin Defne Kokusu ABD Ve Avrupa Restoranlarina Yayiliyor

Denizli mobilya, kagit ve orman ürünleri sektöründen 2023 yilinda 41,6 milyon dolar degerinde ihracat gerçeklesti. Bu ihracat degerinin yüzde 17,5’lik kismini ise defne yapragi olusturuyor. Ilimizden 2023 yilinda 7,3 milyon dolar defne yapragi ihracati yapildi.

Denizli'nin Defne Kokusu ABD Ve Avrupa Restoranlarina Yayiliyor


Hem geleneksel hem de modern mutfaklarda yogun bir sekilde tercih edilen, ayrica saglik açisindan da çok sayida faydasi oldugu bilinen defne yapragina iliskin degerlendirmelerde bulunan DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu sunlari söyledi:

“Trademap verileri, Türkiye geneli defne yapragi ihracatinin her geçen yil arttigini gösteriyor. 2019’da 38 milyon degerinde olan defne yapragi ihracati 2023 yilinda yaklasik yüzde 30 oraninda artisla 49,2 milyon dolara ulasti. Ilimiz de ülke geneli defne yapragi ihracatinin yüzde 15’lik kismina hakim.

Önemli tibbi ve aromatik bitkilerden olan defne yapraginin ekonomik degeri ve popülerligi oldukça yüksek. Aslinda ürünün kullaniminin antik çaga dayandigini görüyoruz. Roma döneminde altin paralarin üzerinde defne bitkisinden çelenk figürü bulundugu, Yunanlilar ve Romalilarin spor zaferlerinde bu bitkinin yapraklarindan yapilan çelenkleri taç olarak kullandiklari gibi bilgilere muhtelif kaynaklarda rastlaniyor. Türk mutfaginda defne yapraklari balik, et, çorba, güveç ve çesitli içecekler için baharat ve aromatik tatlandiricilar olarak yogun bir sekilde kullaniyor. Denizli’den yapilan defne yapragi ihracatinda ABD, Avusturya, Polonya, Ispanya ve Hollanda ilk 5 pazarimiz olarak siralaniyor. Bu nedenle, Denizli’nin defne kokusunun ABD ve Avrupa Restoranlarina hizla yayildigini belirtmek istiyorum. Özellikle bu noktada defne yapraginda 2023 yilinda Avusturya’ya yüzde 63 ve Polonya’ya yüzde 56 oranindaki ihracat artisi bu degerlendirmemizi destekliyor.”



Defne Yapragi Gida, Kozmetik ve Tibbi Amaçlar Için Kullaniliyor.

Defne yapraginin bir diger yetistirme amacinin da aromatik yag üretimi oldugunu belirten DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, “Defne yapraginin kullanim alani oldukça genis bir yelpazeye yayiliyor. Bu noktada dünya çapinda popülerligi artan ve giderek daha fazla talep edilen defne yapragi; gida, kozmetik ve tip alani gibi çok farkli sektörlerde kullaniliyor. Ürünün bir diger can alici özelligi ise, defne dal atiklarinin verimli bir biokütle enerjisine dönüstürebilmesi. Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakma anlayisiyla gerçeklestirdigimiz üretim metotlarimizda çevre dostu alternatif yakit arayisimiz sürüyor. Hem atiklarin degerlendirilmesi hem de sera gazi saliniminin çok düsük seviyede olmasi defne ürününün sürdürülebilirligini ortaya koyuyor. Aromatik ürün denildiginde akla ilk gelen sehirlerden biri olan Denizli’de defne yapragi için de ciddi bir potansiyel mevcut. Denizli’nin sahip oldugu tecrübesi, bilgi birikimi ve cografi konumuyla defne yapragi, defne yagi ve diger defne içerikli ürün ihracatinin da giderek katma degerli bir sekilde artacagina ve sürdürülebilir olacagina inaniyorum.” dedi.

Kaynak: İHA