Binali Yildirim'dan Kazakistan Büyükelçisi Sapiyev'e 'Geçmis Olsun' Ziyareti

Türk Devletleri Teskilati Aksakallar Heyeti Baskani Binali Yildirim, 7 kisinin hayatini kaybetitgi sel felaketinin ardindan Kazakistan Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev’i ziyaret ederek, geçmis olsun dileklerini iletti.

Kazakistan’da yogun yagisli geçen kis sonrasi eriyen kar sularinin erimesi sonucunda ülkenin birçok noktasinda evler su altinda kalirken, 100 bine yakin insan sel bölgesinden tahliye edilmisti. Yasanan sel felaketinin ardindan Türk Devletleri Teskilati Aksakallar Heyeti Baskani Yildirim, Kazakistan Büyükelçisi Sapiyev’i ziyaret etti. Kazakistan Büyükelçiligi’nde gerçeklesen görüsme sonrasi Yildirim, basin mensuplarina açiklamada bulundu.

Kazakistan’da yasanan sel felaketinde Türkiye’nin ilk günden itibaren ayni acilari paylastigini ve destek talebinde bulundugunu aktaran Binali Yildirim, “Nisan ayinin basinda Kazakistan’da büyük bir sel felaketi oldu. Kardes ülke Kazakistan’da kuzey ve kuzeybati bölgelerinde 100 binin üzerinde insan olumsuz etkilendi. Ne yazik ki 7 Kazak kardesimiz hayatini kaybetti. Ilk günden itibaren Türkiye olarak Cumhurbaskanimiz acilarini paylasmak için mevkidasini aradi ve destek talebinde bulundu. Ancak o dönemde Tokayev uluslararasi yardim çagrisina ihtiyaç olmadigini ifade ederek, kendi imkanlari ile çalismalara basladilar. Buna ragmen Kirgizistan, Özbekistan, Türkiye’den bazi sivil toplum kuruluslari ve Kazakistan’da yerlesik Türk firmalari da ellerindeki imkanlarla bu sikintili günde felaketten etkilenen kardeslerimize destek olmanin gayreti içinde oldular. Bu ziyaretimiz, yasanan sel felaketi ve taskin dolayisiyla fiziken gelerek geçmis olsun dileklerimizi iletmek ve dayanismamizi göstermek amaçlidir” ifadelerini kullandi.

Kazakistan’in 6 Subat’taki depremde çok hizli bir sekilde reaksiyon göstererek kurtarma çalismalarinda yer aldigini hatirlatan Yildirim, “Türk Devletleri Teskilati’nin amaci Balkanlar’dan Baykal’a kadar genis bir cografyada 170 milyonun yasadigi bölgenin refahini yükseltmek ve ekonomi, altyapi, egitim gibi birçok alanda isbirligini güçlendirmektir. Liderlerimiz basta olmak üzere disisleri bakanlarimiz, Aksakal Heyetimiz ve kidemli memurlar üzerlerine düsen görevleri layikiyla yerine getiriyorlar. Bu anlamda ortak alfabe çalismalari konusunda da uzmanlar, akademisyenler çalismalarini sürdürüyorlar” dedi.

Kaynak: İHA