Bebeklerde Kulaktaki Sekil Bozuklugunu Ameliyatsiz Yöntemle Gidermek Mümkün

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doktor Hasan Çetinkaya, bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki sekil bozuklugunun ameliyatsiz yöntemle düzelebilecegini söyledi.

Bebeklerde Kulaktaki Sekil Bozuklugunu Ameliyatsiz Yöntemle Gidermek Mümkün
Geleneksel olarak, kulak sekillendirme islemleri cerrahi müdahale gerektirirken, artik gelistirilen cerrahi olmayan yöntemlerle bebeklerin kulaklari sekillendirilebiliyor. Bu yöntemler genellikle bebeklerin ilk aylarinda uygulanabiliyor ve bebeklerin kulaklarinin dogal seklini almasina yardimci oluyor. Kulaklarinda sekil bozuklugu olan çocuklar, ileriki yaslarinda sosyal yasamlarinda çesitli sorunlar yasayabiliyorlar. Sivas Medicana Hastanesinde görevli Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi islem içermeyen kulak sekillendirme tedavisi ile yeni dogan 1-2 aylik bebeklerin kulaklarinin sekillendirilmesinin mümkün oldugunu söyledi.



Kikirdak dokuyu istenen sekle sokmak mümkün

Kulak sekillendirme tedavisinde yeni dogan bebeklerin kulagina özel bir silikon kalip ve bantlarla sekil verildigini söyleyen Çetinkaya, "Bu bant birkaç hafta boyunca takili kalir. Böylece kulagin kikirdak dokusu istenen sekle girer. Bebeklerin birinci ayinda esnek kulak kikirdak dokusu henüz sertlesmemisken tedaviye baslandiginda çok daha basarili sonuçlar elde edilebilir. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Cerrahi yöntem, kulak kikirdaginin kesilerek veya dikilerek yeniden sekillendirildigi bir ameliyattir. Genellikle 5 yasindan büyük çocuklarda yapilir. Cerrahi yöntemin avantaji çogu zaman kalici sonuç saglamasidir. Dezavantajlari ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalmasi ve sonucun beklentiyi karsilamamasidir. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kikirdagina basinç uygulayarak yeniden sekillendirildigi bir yöntemdir. Yeni dogan bebeklerde ilk 1-2 ay içinde yapilir. Cerrahi olmayan yöntemin avantaji agrisiz, güvenli olmasi ve iz birakmamasidir. Dezavantajiysa islemin erken dönemde yapilmasi gerekliligidir. Bebeklerde kulak kikirdagi dogumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapidadir. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde sekillendirilebilir. Daha sonra kikirdak sertlesir ve sekillendirme zorlasir" açiklamalarinda bulundu.

Özel tasarlanan kapak, 4-6 hafta kulakta kaliyor

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, "Cihaz, kulak kikirdagini istenen sekle getirmek için özel tasarlanmis plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapistiricidan olusur. Bebeklerin kulagina uygulanir ve 4-6 hafta boyunca orada kalir. Bu süre içinde kulak kikirdagi sekillenir. Cihaz çikarildiginda yeni seklini korur" dedi.

Kaynak: İHA