Suçlu Gen Degil Yasam Sekliniz

Antalya Konyaalti Belediyesi’nin, 17 Mayis Hipertansiyon Günü’nde ilkini baslattigi Halk Sagligi Bulusmalari’nda vatandaslari bilgilendiren Kardiyoloji Uzmani Dr. Tunca Piskin, “Tansiyon hastasi olunca anne babanizi suçlamayin. Suçlu gen degil, yasam sekliniz” dedi.

Suçlu Gen Degil Yasam Sekliniz
Konyaalti Belediyesi’nin ilçe halkinin yasam kalitesini yükseltmek ve hastaliklari önlemek adina vatandaslari bilinçlendirmek için düzenledigi “Halk Sagligi Bulusmalari” ilgi gördü. Bulusmalarin ilki 17 Mayis Hipertansiyon Günü’nde Konyaalti ilçesinde bulunan Siteler ve Gürsu Sahil Emekli Kahvesi’nde gerçeklestirildi.

Etkinliklerde uzman doktorlar vatandaslari bilgilendirirken, belediyenin saglik personelleri ise etkinlik süresinde vatandaslarin tansiyonunu ölçtü.

Tansiyon önlenebilir

Gürsu Sahil Emekli Kahvesi’ndeki etkinlikte vatandaslara hipertansiyon hakkinda bilgi veren Kardiyoloji Uzmani Dr. Tunca Piskin, “Hipertansiyon kan basincinin yükselmesidir. Tansiyon hastaligi önlenebilir veya geciktirilebilir bir hastaliktir. O nedenle bizim koruyucu hekimlige önem vermemiz gerekiyor” dedi.

Anne babamizi suçlamayalim

Tansiyon hastaliginin yüzde 95’inin nedeninin bilinmedigini, daha çok hastaligin genetik olarak bilindigini dile getiren Dr. Piskin, “Annemizi babamizi suçlamaya gerek yok bence. Çünkü bu geni aktive eden tamamen bizim yasam tarzimizdir. Yememiz, içmemiz, hareketlerimiz ve strestir. Bedensel, manevi yorgunluk ve tütün mamulleri de en önemli nedenler arasindadir. Suçlu olan gen degil, yasam tarzimiz, yaptiklarimizdir” diye konustu.

Tansiyon hastalarinin hareketli olmasi gerektigine de vurgu yapan Dr. Piskin sunlari söyledi:

“Tansiyon hastalari her gün 1 saat orta tempolu yürüyüs yapmali, günde 2 litreden fazla su tüketmeli, salça, tursu, beyaz ekmek gibi tuzlu besin maddelerinden uzak durmalidir. Sodyumu az olmadigi sürece maden suyu tüketimini de önermiyorum. Ayrica stresten de uzak durmalari gerekir.”
Kaynak: İHA