100 Yildir Degismeyen Lezzet

Tarihi Ipek yolu güzergahindaki Zigana Dagi eteklerinde, bozulmamis dogasiyla ilgi gören Hamsiköy’de yapilan sütlaç 100 yildir degismeyen lezzetiyle yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekiyor.

100 Yildir Degismeyen Lezzet
Trabzon’un Maçka ilçesine bagli Hamsiköy’de tarihi 1924’li yillara dayanan sütlaç yerli ve yabanci turistlerin vazgeçemedigi lezzet gelenegini sürdürüyor. Farkli flora yapisindan beslenen hayvanlardan elde edilen süt, pirinç ve sekerle bulusup sütlaca dönüsünce son yillarda bölgeye gelen Arap turistleri de lezzetiyle kendine çekiyor. 2017 yilinda Türk Patent Enstitüsünce tescillenerek cografi isaret belgesi almasinin ardindan marka degeri daha da artan Hamsiköy sütlaci yurt disinda da taninmaya basladi.

Hamsiköy’de bulunan imalatçilar tarafindan her gün taze olarak üretilen sütlaç Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

"Kimisi kizarmis kimisi sade seviyor"

4 mevsim yasattigi doyumsuz manzarasinin yani sira sütlaciyla da ilgi odagi olan Hamsiköy’de sütlaç imalatçisi olan Gökhan Yilmaz, geleneksel tarifleri öne çikarmasiyla bilinen Taste Atlas (Lezzet Atlasi) adli web sitesinin dünyada yaptigi arastirmada pirinçli sütlü tatlilar arasinda sütlacin birinci sirada yer aldigini hatirlatti. Hamsiköy sütlacini diger sütlaçlardan ayiran özellikleri siralayan Yilmaz, “Yapimi tamamen Hamsiköy’deki sütlerden yapiliyor. Önce sütü kazanda kaynatiyoruz. Bu kaynatma islemenin ardindan pirinci ve sekerini ekliyoruz. Yaklasik 2 saat pisme süresi oluyor. Tabi bunun yaninda ustalikta önemli. Ustanin Hamsiköy sütlacini bilmesi gerekiyor. Son olarak firinda üstünü kizartma islemine geçiyoruz. Kimisi sade kimisi ise kizarmis seviyor. Her iki sekilde servis yapabiliyoruz” dedi.

Hamsiköy sütlacinin püf noktalarindan bahseden Yilmaz, “Yapim asamasi ve sütünün kaymakli olmasi Hamsiköy sütlacini diger sütlaçlardan ayiriyor. Son yillarda özellikle Arap turistlerin ilgi odagi oldu. Her yil bu sayi giderek artiyor. Bu yil da misafirlerimizi bekliyoruz” seklinde konustu.



"Sütlacimizin farki sütümüz"

Sütlaç imalatçisi Cemal Usta ise Hamsiköy’e son dönemlerden ilgi oldugunu kaydederek, “Hamsiköy sütlacina son dönemlerde ilgi var. Gelen misafirlerimizden çok olumlu yorumlar aliyoruz. Hamsiköy sütlacinin püf noktasi dogal olmasi” diye konustu.

Ferit Alkurt isimli sütlaç ustasi da, “Hamsiköy sütlacinin en önemli özelligi dogal ve bin bir çiçekten yapiliyor olmasi. Bu sütten baska yerlerde sütlaç yapsak olmaz. Buranin havasi ve dogasindan kaynaklaniyor” ifadelerini kullandi.

Sütlaç ustasi Murat Bülbül ise, Hamsiköy sütlacina Türkiye’de de çok yogun ilgi oldugunu dikkat çekerek, “Dünyada yapilan bir yarismada sütlaç birinci sirada yer aldi. Bizde Hamsiköy sütlaçlari olarak bundan gurur duyduk. Hamsiköy sütlacini da diger sütlaçlardan ayiran en önemli özelliklerden bir tanesi sevgiyle yapilmasi. Türkiye’den çok yogun ilgi var. Degisik illere sütlaç gönderiyoruz. Arap turistlerde burayi çok seviyor. Hem dogasi hem de sütlacimiz için burayi tercih ediyorlar” dedi.

Kaynak: İHA