Van'da Saglikli Hayat Merkezleri Binlerce Vatandasa Hizmet Veriyor

Saglik Bakanligi tarafindan Van’in 3 ilçesinde hayata geçirilen saglikli hayat merkezleri, binlerce vatandasin saglikli yasama adim atmasina destek oluyor.

Van'da Saglikli Hayat Merkezleri Binlerce Vatandasa Hizmet Veriyor
Van Il Saglik Müdürlügü bünyesinde Ipekyolu, Tusba ve Ercis ilçelerinde hizmet veren saglikli hayat merkezleri, saglik hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulasimi kolaylastirmak amaciyla aile hekimligi hizmetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Kentte yaklasik 5 yildir hizmet veren merkezlerde; kanser taramalari basta olmak üzere, beslenme, çocuk gelisimi, ruh sagligi, koruyucu agiz, bebek dostu, gebe sagligi ve SMA testleri gibi farkli birçok alanda hizmet sunuluyor.

“Kadinlarimizin hayatini kurtarmaya çalisiyoruz”

Konuya iliskin konusan Ipekyolu Ilçe Saglik Müdürü Dr. Zübeyde Kul, Ipekyolu, Tusba ve Ercis ilçelerinde kurulan saglikli hayat merkezlerinin vatandasin yasam kalitesini arttirdigini belirtti.

Vatandasa hizmet verirken randevu usulüyle çalistiklarini ifade eden Dr. Kul, “Randevu almalari zor degil. Aile hekimleri tarafindan vatandaslarimiz bize yönlendiriliyor ya da hastaneden bize yönlendirilebiliyorlar.. Burada kanser taramalari yapiyoruz. 8 kadindan 1’i saglikli oldugu halde ileride meme kanseri olabiliyor. Bu çok önemli ve büyük bir rakamdir. Biz bunu erken yakalamaya ve kadinlarimizin hayatini kurtarmaya çalisiyoruz. Aile hekimleri hastalarini arayarak Aile Sagligi Merkezinde topluyorlar. Bu hastalari merkezimize tasiyoruz. Buradaki gerekli taramalarini yaparak, bulunduklari yere geri birakiyoruz” dedi.

Saglikli Hayat Merkezinde gebe ve bebek dostu siniflarinin yer aldigini hatirlatan Kul, “Memeyi birakan veya meme almakta zorlanan bebeklerimizi merkezimizdeki uzmanlarca degerlendiriyoruz. Annenin bebegiyle iliski kurmasini ve bebegini saglikli bir sekilde emzirmesini sagliyoruz. Gebeligin son 3 ayinda annelere egitim veriyoruz. Bebege nasil bakacagini ve nasil emzirecegi konusunda egitim veriyoruz. Bebek dogduktan sonra da anneye ulasarak verilen egitimleri uygulayip, uygulamadigini kontrol ediyoruz” diye konustu.

Ipekyolu Saglik Hayat Merkezinde destekleyici tedavilerini sürdüren vatandaslar ise verilen hizmetten ücretsiz sekilde yararlandiklarini belirterek emegi geçenlere tesekkür etti.
Kaynak: İHA