Dünya Liderlerinden Slovakya Basbakani Fico'nun Ugradigi Saldiriya Kinama

Dünya liderleri, Slovakya Basbakani Robert Fico’nun yaralandigi suikast girisimini kinadi.

Slovakya Basbakani Robert Fico’nun yaralanarak hastaneye kaldirildigi suikast girisimine dünya liderleri tepki gösteriyor. Slovakya Cumhurbaskani Peter Pellegrini yaptigi açiklamada, "Basbakan’a yönelik bir suikast girisimi bugüne kadar Slovak demokrasisini besleyen her seye yönelik bir tehdittir. Basbakan Robert Fico’nun Handlova’daki hükümet toplantisi sonrasinda bir suikast girisiminin hedefi haline geldigi ve insanlarla bir araya geldigi sirada silahla yaralandigi haberi karsisinda dehsete düstüm. Baska bir siyasi görüse duyulan nefretin nereye varabilecegi beni dehsete düsürüyor. Her konuda ayni fikirde olmak zorunda degiliz ama anlasmazligimizi demokratik ve yasal olarak ifade etmenin birçok yolu var. Üst düzey liderlerden birine yönelik suikast girisimi, Slovak demokrasisine yönelik benzeri görülmemis bir tehdittir. Farkli siyasi görüsleri sandiklarda degil de meydanlarda silahlarla ifade edersek 31 yillik Slovak egemenliginde birlikte insa ettigimiz her seyi tehlikeye atmis oluruz. Sayin Basbakanimiza acil sifalar diliyorum. Bu tür anlamsiz ve vahsi eylemlerin dünya çapinda kinanmasini diliyorum" ifadelerini kullandi.

Ingiltere Basbakan Rishi Sunak sosyal medyadan yaptigi paylasimda, "Bu korkunç haberi duyunca sok oldum. Dualarimiz Basbakan Fico ve ailesiyle birlikte" ifadelerini kullandi.

Macaristan Basbakani Viktor Orban ise, "Arkadasim Basbakan Robert Fico’ya yapilan menfur saldiri beni derinden sarsti. Sagligina kavusmasi ve bir an önce iyilesmesi için dua ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Romanya Basbakani Marcel Ciolacu yaptigi açiklamada, "Slovakya’dan gelen haber beni derinden sarsti. Slovakya Basbakani Robert Fico’ya en samimi dileklerimi iletiyorum. Bu tür asiri eylemlerin hiçbir hakli gerekçesi yoktur ve faillerin hesap vermesi gerekir" dedi.

Çekya Basbakani Petr Fiala da saldiri karsisinda sok oldugunu belirterek, "Basbakanimizin bir an önce sagligina kavusmasini diliyorum. Siddete tolerans göstermemeliyiz, toplumda yeri olmamalidir" ifadelerini kullandi.

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ise, "Basbakan Robert Fico’ya yapilan alçak saldiriyi siddetle kiniyorum. Bu tür siddet eylemlerinin toplumumuzda yeri yoktur ve en degerli ortak çikarimiz olan demokrasiye zarar verir. Dualarim Basbakan Fico ve ailesiyle birlikte" ifadelerine yer verdi.

Hayati tehlikesi bulunuyor

Slovakya Basbakani Robert Fico, baskent Bratislava’nin yaklasik 180 kilometre kuzeydogusundaki Handlova kasabasinda hükümet toplantisinin yapildigi bir kültür merkezinin önünde silahli saldiriya ugradi. Slovak medyasi saldirganin 4 el ates ettigini, Basbakan Fico’nun karnindan yaralanarak yere düstügünü aktardi. Slovakya Parlamentosu Baskan Yardimcisi Lubos Blaha suikast girisimini dogrulayarak Fico’nun hastaneye kaldirildigini duyurdu.

Saldirgan olay yerinde polis tarafindan yakalanarak gözaltina alinirken, Basbakan Fico’nun hayati tehlikesinin bulundugu açiklandi.
Kaynak: İHA