Bozkir'da 'Sari Pas' Hastaligi Alarmi

Yozgat Ziraat Odasi Baskani Ismail Açikgöz, henüz yeterince yagis olmamasina ragmen ekinlerde görülen “sari pas” hastaliginin çiftçiyi tedirgin ettigini söyleyerek hastaliga karsi ilaçlama önerisinde bulundu.

Bozkir'da  'Sari Pas' Hastaligi Alarmi
Iç Anadolu Bölgesi’nin önemli tarim merkezlerinden olan Yozgat’ta, tarlalara büyük ölçüde zarar vermesiyle bilinen ve genelde yagis fazlaligi nedeniyle meydana gelen sari pas hastaligi, ekinlerde görülmeye baslandi. Yagislarin henüz baslamamasina ragmen ekinlerde görülen sari pas hastaligi, çiftçiyi tedirgin etti. Yozgat Ziraat Odasi Baskani Ismail Açikgöz, sari pas hastaliginin önemli ölçüde ürün kaybina neden olacagini söyleyerek çiftçilere ilaçlama önerisinde bulundu.

Yozgat’ta nisan ve mayis aylarinda yeterince yagisin olmadigini ve kuraklik endisesinin yasandigini da söyleyen Açikgöz, ekinlerin boyunun kisa kaldigini ve su an ekinlerde yüzde 70 oraninda kuraklik nedeniyle sikinti yasandigini ifade etti.

Pas hastaligiyla mücadele edilmedigi sürece üründe yüzde 40’a varan verim kaybinin yasanabilecegini belirten Açikgöz, “Yagmur olmamasina ragmen ekinlerin üzerine çig düstügü için pas hastaligi görülmeye baslandi. Günes isinlari yeterli olmadigi için bu çig bugdaylarin üzerinden kalkmadi ve pas hastaligi olustu. Bu hastalikla çiftçilerimiz birebir mücadele edecek ve pas ilacini atacaklar. Pas ile mücadele edilmediginde üründe yüzde 40’a yakin verim kaybi olacak. Pas oldugu zaman danenin içi dolmaz, dane nisastasini yapmaz ve onun için de verim düser, bugday da yemlige düser. Çiftçinin bu duruma düsmemesi için bu pas ile mücadelemizi her sene yapmaliyiz.” dedi.

Açikgöz ayrica yeterince yagis olmadigi için tarlalarda ekinlerin sikistigini ve bu nedenle ekinlerin arasinda yaban çavdarlarinin olustugunu da söyledi.

Yaban çavdarlariyla mücadele edemediklerini belirten Açikgöz, yüzde 80 oranda tarlalarda yaban çavdarinin olustugunu belirtti.

Kaynak: İHA