Baskan Bozbey Açiklamasi 'Marmara'daki Tüm Belediyeler Depreme Hazirlikli Olmak Zorunda'

Marmara Belediyeler Birligi Baskani ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, Istanbul, Bursa veya Marmara Denizi merkezli olacak büyük bir depremin Marmara’nin tamamini ve etraf bölgeleri de etkileyecegini hatirlatarak, “Marmara’daki, hatta Marmara’nin yakinindaki belediyeler de muhtemel depreme karsi hazirlikli olmak zorunda. Ancak bu sekilde yarina güçlü bir sekilde bakabiliriz” dedi.

Baskan Bozbey Açiklamasi 'Marmara'daki Tüm Belediyeler Depreme Hazirlikli Olmak Zorunda'
Marmara Belediyeler Birligi (MBB) tarafindan Urban Koop. ve Yuva Project is birligiyle Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliginde ‘Afetten Sonra Yasam Ögrenme Programi’ düzenlendi.

Üç gün sürecek olan programda, MBB üye belediyelerinin muhtemel Marmara depremi ve etkilerinin öngörüsüyle afet sonrasi yasam alanlarinin olusturulmasi konusunu belediye gündemine almalari ve stratejik planlarini bu yaklasimla hazirlamalari amaçlaniyor. Nilüfer Pancar Deposu’nda gerçeklesen programa, MBB ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey’in yani sira Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir, Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, MBB üyesi 30 belediyeden yetkililer, Afad yöneticileri, sivil toplum kurulusu, akademi odalari ve özel sektör temsilcileri katildi.

“Marmara’daki belediyeler tüm afetlere hazirlikli olmali”

Programda konusan Marmara Belediyeler Birligi Baskani ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, yasanacak afetler karsisinda bilinçli hareket etmek gerektigini söyledi.

Marmara Bölgesi’ndeki tüm belediyelerin afetlere hazirlikli olmak zorunda oldugunu belirten Baskan Mustafa Bozbey, 6 Subat depreminin o güne kadar düsünülmemis birçok konunun aslinda ne kadar önemli oldugunu gösterdigini ifade etti.

Deprem basta olmak üzere tüm afetlerin öncesinde, aninda ve sonrasinda yapilmasi gerekenler oldugunu dile getiren Baskan Bozbey, “Marmara Belediyeler Birligi olarak bu konudaki deneyimlerimizi tüm belediyelerle paylasiyoruz. Hazirlanan programi, bu açidan önemsiyorum. Marmara’daki tüm belediyeler deprem basta olmak üzere tüm afetlere hazirlikli olmak zorunda. Marmara’nin yakinindaki belediyelerle de ayni konular üzerinde hazirlikli olmak zorunda. Ancak bu sekilde yarina güçlü bir sekilde bakabiliriz. Istanbul, Bursa veya Marmara Denizi merkezli olacak büyük bir deprem, Marmara’nin tamamini ve Marmara disinda kalan bölgeleri de etkileyecektir. Bunu hiç unutmayalim. Muhtemel afetle birlikte destegin gelecegi bölgeleri de belirlemeliyiz. Hangi sehirlerin nasil destek verecegini planlamaliyiz. Bu planlari da her yil kagit üzerinde dahi olsa test ederek sürekli dinamik halde tutmaliyiz” diye konustu.

“Arzumuz güvenli, dirençli kentlerde yasamak”

Vatandaslari ‘afet’ konusunda duyarli hale getirmenin ve bilinçlendirmenin önemine vurgu yapan Baskan Bozbey, bu konuda tüm bilesenlerle birlikte hareket etmek gerektigini anlatti. Toplumun, bir afet karsisinda nasil davranacagini bilmesinin de önemli oldugunu söyleyen Baskan Bozbey, “6 Subat depremini hepimiz hatirliyoruz. Ben de bizzat bölgeye giderek durumu gözlemledim. Çalismalar yaptik. Bursa dahil her bölgede insanlarimiz deprem sonrasi iyi niyetle ayaga kalkti. Ancak bölgede ihtiyaç farkli, gönderilenler baskaydi. Bu gerçekleri bilmek gerekiyor. 17 Agustos depreminde de deneyimimiz oldu. Sonrasinda unutmaya basladik. 6 Subat depremi ise birçok sey için milat oldu. Bizlerin ne yapmasi gerektirdigini düsündürdü. Marmara Belediyeler Birligi olarak tüm belediyelerimizle paylasimlar yaparak diger çalismalara katki sunmak istiyoruz. Arzumuz güvenli, dirençli kentlerde yasamak. Her an deprem olacagini düsünürsek, deprem öncesi, aninda ve sonrasinda yapilacaklari içe ait hissedersek saglikli bir yasam süreriz. Yapilan bu programin katilimcilara ufuk açacagina inaniyorum. Bilinçli olmak, bilgili olmak zorundayiz” dedi.

Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir, afet sonrasi en basit durumlarin bile vatandaslar için büyük önem tasidigina vurgu yapti. Nilüfer Belediyesi’nin geçmisten bu yana birçok çalisma yaptigini ve yeni dönemde de planlamalar yaptigini belirten Özdemir, Nilüfer’in 28 mahallesinde afet istasyonu kuruldugunu hatirlatarak mahallelerde ‘Afet dayanisma gönüllüleri’ olusturacaklarini ifade etti.

Nilüfer’de 2017’de ‘Afet ve acil durum yönetim merkezi’ olusturdugunu dile getiren Özdemir, programda çikan deneyimlerden faydalanarak düsünceleri gelistireceklerini söyledi.



MBB Egitim ve Projeler Müdürü Görsev Argin Uz, Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerin muhtemel Marmara depremin göz önüne alarak afet sonrasina hazirlik olmasi gerektigini, bu yönde de egitim çalismalarinin sürecegini anlatti.

Açilis konusmalarinin ardindan uzmanlar tarafindan afetten sonra yasamin insasindaki aktörlerin bulusma noktasi olma niteligini tasiyacak sunum ve atölyelerini katilimcilarla paylasti. 3 gün boyunca muhtemel afetler sonrasi geçici barinma alanlarinin yer seçimi, kritik altyapilar, yapim teknikleri, birey psikolojisi ve topluluk olusturma gibi konular ele alinarak bilgi ve tecrübe paylasimi yapilacak.
Kaynak: İHA