Adana'da Talasemi Ve Orak Hücre Hastaliklarina Dikkat Çekmek Için Festival Düzenlendi

Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi, “5. Kan Film Festivali”ne ev sahipligi yapti. 3 gün süren festival çerçevesinde kisa film yarismasi, sempozyum ve farkindalik yürüyüsü gerçeklestirildi.

Adana'da Talasemi Ve Orak Hücre Hastaliklarina Dikkat Çekmek Için Festival Düzenlendi
Türkiye Kan Hastaliklari Vakfi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Kizilayi destegi ve Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi ev sahipligi ile “5. Kan Film Festivali” düzenlendi.

Baskent Üniversitesi Kisla Saglik Yerleskesi’nde gerçeklesen kisa film yarismasina ve sempozyuma Adana Il Saglik Müdürü Halil Nacar, Kizilay Genel Baskan Yardimcisi Ramazan Saygili, Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Bashekimi Prof. Dr. Ferhat Kilinç, konuyla ilgili federasyon, vakif, dernek yöneticileri, üyeleri ve kalitsal kan hastaliklari olan vatandaslarla yakinlari da katildi.

Açilis konusmalari ile baslayan festivalin ilk gününde, kan hastaliklari ve kan bagisi temali kisa filmler, Demir Karahan baskanligindaki jürinin karsisina çikti.

Jüri baskani Demir Karahan ‘’ Ihtiyaç oldugu zamanlarda önemi daha çok anlasilan kan bagisina dikkat çekmek için düzenlenen bu festivalde bir farkindalik olusturup konuya bir katkimiz olursa ne mutlu bize. Kan herkes için önemli olsa da sürekli olarak kana ihtiyaci olan hastalar için de ayrica hayati bir öneme sahip. Özellikle Çukurova bölgesinde siklikla görülen talasemi hastaliginda düzenli kan degisimine ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda da toplumu ne kadar çok bilinçlendirebilirsek kan hastalarinin hayat kalitelerini arttirmak için fayda saglamis oluruz’’ seklinde konustu

Talasemi hastalari için kan bagisinin kritik öneme sahip olduguna dikkat çeken Türk Kizilay Genel Baskan Yardimcisi Ramazan Saygili ‘’Kan hastaligi olan kardeslerimiz bizlere emanet. Talasemi hastaligina özgü, degerli hocalarimizin arastirmalar yaptigi bilimsel çalismalar için Adana’yi pilot bölge ilan ettik. Burada amacimiz sadik kan bagisçilari olusturmak’’ diye konustu.

Ikinci gününde ise Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi, Iç Hastaliklari ve Hematoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Özdogu ile Orak Hücre Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Süheyl Asma koordinatörlügünde sempozyum gerçeklesti.

Festival ve hastaliklarla ilgili açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Süheyl Asma, ‘’Temel amacimiz talasemi ve orak hücre gibi bölgemize has olan kalitsal kan hastaliklari ile ilgili toplumsal duyarliligi arttirmak ve kan bagisinin önemine dikkat çekmek. Sadece lösemide degil, hemen her ay kan almak zorunda kalan talasemi hastalari ve kan degisimi gerektiren Orak Hücre hastalarinda da kan bagisi hayati önem tasiyor. Bu anlamda toplumsal duyarlilik bizim için çok önemli. Düzenli kan donörü olmak, kan bagisi yapmak kan ve donör havuzu olusturmak en önemli sosyal etkinliklerden biri olmalidir’’ vurgusu yapti.

Sempozyumun bitiminde gerçeklesen törenle kisa film yarismasinin kazananlari ödülünü aldi.

“Iyi ki varsin” isimli filmle Serkan Özyumsak birinci seçilerek 50 bin TL’lik ödülün sahibi olurken, “Umudu Beklerken” isimli filmle Onurhan Çallar ikinci, “Bir Damla Kan” ile Bahar Seçkin 3’üncülük ödülüne layik görüldü.

Ayrica Zuhal Akmese ve Gülsah Erdur’un animasyon filmi “Zor Oyun” Kizilay Tesvik Ödülünün sahibi oldu.

Festival 3. gün Turgut Özal Bulvarindan Gençlik Meydanina, Türk Kizilay subesine gerçeklestirilen farkindalik yürüyüsü ve kan bagisi etkinligi ile son buldu.
Kaynak: İHA