ABD, Birçok Alanda Çin'e Uyguladigi Gümrük Vergisini Yükseltti

ABD Baskani Joe Biden, Çin menseli elektrikli araçlar, günes panelleri ve çeligin de yer aldigi bir dizi ürüne ilave gümrük vergisi getirme karari aldi.

Çin’i teknoloji transferi, fikri mülkiyet haklari ve girisimcilik konusunda adil olmayan ticari uygulamalara imza atmak ve küresel piyasalari suni olarak fiyati düsürülmüs ürünlerle istila etmekle suçlayan ABD, Çin üretimi elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi uygulanmasi dahil bir dizi yeni tedbir açikladi.

Beyaz Saray, bu tedbirlerin ABD’li çalisanlari ve isletmeleri korumak için oldugunu ifade ederken, Çin, devasa gümrük vergileri aleyhinde kendi menfaatlerini koruyacaklarini açikladi.

Çin Ticaret Bakanligi tarafindan yayinlanan açiklamada, ticari bariyerlerin iki süper ekonomi gücü arasindaki iliskileri de etkileyecegi ifade edildi.

Karar, Biden’in Beyaz Saray yarisindaki rakibi eski Baskan Donald Trump’in Çin üretimi elektrikli araçlarin ABD otomobil endüstrisini imha edecegi yönündeki aylar süren elestirilerinin ardindan geldi. Beyaz Saray’dan yayinlanan açiklamada bugün duyurulan planin Çin’den yapilan 18 milyar dolarlik ithalati kapsayacagi ifade edildi.

ABD, bu yil Çin menseli elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisinin bu yil yüzde 25’ten yüzde 100’e, günes panellerine verginin yüzde 25’ten yüzde 50’ye, belirli alüminyum ve çelik ürünlerine uygulanan vergilerin ise yüzde 7,5 seviyesinden yüzde 25’e yükseltecek. ABD, ayrica yari iletkenlere uygulanan vergiyi 2025 yilina kadar %25’ten %50’ye çikaracak. Çin’den ithal edilen elektrikli araç bataryalari, çipler ve medikal ürünlere de benzer oranlarda ilave gümrük vergisi getirilecek.

“Haklarimizi koruyacagiz”

Çin Ticaret Bakanligi, Beyaz Saray tarafindan açiklanan ilave gümrük vergisi uygulamalarina kesinlikle karsi olduklarini açikladi.

Bakanlik tarafindan yayinlanan açiklamada, “Gümrük vergisindeki artis, Baskan Joe Biden’in “Çin’in kalkinmasini sinirlandirma ve baskilamaktan kaçinma” ve “Çin ile baglari koparma ve ayrismadan kaçinma” taahhütlerine aykiridir. Bu adimin ikili isbirligi atmosferine ciddi etkileri olacaktir” denildi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Wang Wenbin ise gazetecilere yaptigi açiklamada, “Çin, Dünya Ticaret Örgütü kurallarini ihlal eden tek tarafli gümrük vergisi yükseltme adimina karsidir ve mesru haklarini korumak için gerekli tüm adimlari atacaktir” dedi.

Kaynak: İHA