Klasik Müzik Dinleterek Yumurta Verimini 4'E Katladi

Batman’da emekli olduktan sonra bahçesinde gezen tavuk beslemeye baslayan 70 yasindaki Aziz Teymur, bir türlü yumurta verimi alamadigi tavuklarina klasik müzik dinleterek verimi 4’e katladi.

Klasik Müzik Dinleterek Yumurta Verimini 4'E Katladi
Batman’da çalistigi kurumdan emekli olduktan sonra Kuyubasi Mahallesi’ndeki bahçeli evinde yasamini sürdüren ve mahallenin “Aziz dedesi" olarak taninan Aziz Teymur, toprakla mesgul olup tavuk yetistiriciligi yaparak emekliligini yasamaya karar verdi. Satin aldigi 30 köy tavugundan uzun bir süre yumurta verimi alamayan Teymur, çözüm arayisina girdi. Veteriner hekimlere danisan, farkli hayvan ilaçlari kullanan ve farkli yem çesitlerine ragmen yumurta alamayan Teymur, bu kez internet sitelerine girerek çözüm aramaya basladi.

Bir internet sitesinde ineklerine klasik müzik dinleterek süt verimini artiran çiftçinin haberine denk gelen Teymur, tavuklarina da klasik müzik dinletmeye karar verdi. Bir süre sonra tavuklarinda degisim fark eden Teymur, yumurta sayisinda da artis oldugunu gözlemledi. 10 günde üç olan yumurta sayisinin 12’ye çiktigini gören Teymur, tavuklara dinlettigi klasik müzik repertuvarini genisletmeye basladi.

Teymur, simdi tavuklarina Beethoven, Mozart dinleterek verimi daha da artirmayi hedefliyor.

IHA muhabirine açiklamada bulunan Teymur, artik emekliligin keyfini çikartmaya basladigini söyledi.

Klasik müzikle verimi artirdigini belirten Teymur, "Daha önce tavuklarin yumurtlamasindan verim alamiyordum. Interneti arastirirken klasik müzik dinleterek daha çok verim aldiklari bir habere rast geldim. Hem süt veren hayvanlarda hem de diger hayvanlarda oldugunu görünce denemeye karar verdim. 10 gündür bu müzigi dinletiyorum. Bu müzikle beraber tavuklarda hem bir rahatlama oldu hem de yumurta verimini artirdi” dedi.



3 yumurtadan 12’ye çikti

Teymur, artik her sabah keyifle kümese gittigini söyledi.

Daha önce 30 tavuktan günde 2-3 tane yumurta alirken, bunun 12-13’e kadar çiktigini belirten Teymur, “30 tavugum vardi, günde 2-3 tane yumurta aliyordum ama simdi 12-13 adet yumurta almaya basladim. Klasik müzik, Mozart, Beethoven gibi müzikler dinletiyorum artik” diye konustu.

Kaynak: İHA