Van'da Inci Kefali Av Yasagi Süresince 435 Bin Lira Ceza Uygulandi

Van Il Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri ile güvenlik güçlerince 15 Nisan tarihi itibariyle uygulanan av yasagi süresince kaçak avcilara 435 bin lira idari para cezasi uygulandi.

Van'da Inci Kefali Av Yasagi Süresince 435 Bin Lira Ceza Uygulandi
Dünyada sadece Van Gölü Havzasi’nda yasayan endemik bir tür olan inci kefali (Van baligi) 15 Nisan tarihi itibariyle üremek için tatli sulara göç etmeye basladi.

Inci kefali baligini kaçak avcilara karsi korumak için Il-Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet birimleri, 7 gün 24 saat esasina göre denetimler yaparak kaçak avcilarla mücadele ediyor.

Bu kapsamda, Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Jandarma ekipleri tarafindan gece geç saatlerde yapilan denetimlerde, kaçak avcilarin 200 metre uzunlugunda manyat agi göle serdikleri tespit edildi. Ekipler tarafindan manyat aga takili halde yaklasik 2 ton canli inci kefali (Van baligi) kurtarilarak dogal yasamina birakildi. Ayrica kaçak avcilik yapan 2 sahsa toplam 17 bin 836 TL idari para cezasi uygulandi.

"14 ton 500 kilogram inci kefaline el konuldu"

Inci kefali av yasagi basladigi 15 Nisan tarihinden bu yana Il-Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet birimleri tarafindan yapilan denetimlerde 9 ton 500 kilogram ölü, 5 ton ise canli olmak üzere toplam 14 ton 500 kilogram inci kefaline el konuldu. Canli olan baliklar dogal yasam alanina birakildi. Ayrica, kaçak avcilik yapan 35 sahsa yaklasik 1380 Sayili Su Ürünleri Kanunu kapsaminda 435 bin TL idari para cezasi uygulanarak, 3 bin 100 metre uzunlugunda manyat ve uzatma agina ve 36 adet diger av malzemelerine el konuldu.

Van Il Tarim ve Orman Müdürlügünce yapilan açiklamada, kolluk kuvvetleriyle birlikte Inci kefalini korumak için denetimlerin araliksiz sürdürülecegi belirtildi. Açiklamanin devaminda ise av yasagi süresince inci kefali baliginin avlanilmamasi ve tüketilmemesi uyarisinda bulunuldu.
Kaynak: İHA