TESK Baskani Palandöken Açiklamasi 'Fransa Gibi Ülkeler Gramaj Oyunlarina Karsi Tedbir Aliyor'

Gida ürünleri, temizlik ve hijyen ürünlerine gramaj standardi getirilmesinin gerekliligine vurgu yapan TESK Genel Baskani Palandöken, “Basta Fransa gibi Avrupa ülkelerinde gida fiyatlari düsmesine ragmen etik gerekçelerle gramaj hilelerine karsi tedbir alinmasina yönelik yasal düzenlemeler yapiliyor” dedi.

TESK Baskani Palandöken Açiklamasi 'Fransa Gibi Ülkeler Gramaj Oyunlarina Karsi Tedbir Aliyor'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, çok sayida paketli üründe gramaj düsürülüp fiyat artirilarak çifte zam yapildigini vurguladi.

Vatandasin market alisverislerinden tereyagi, yogurt, peynir, salça gibi gida ürünlerinde, deterjan, sampuan, çamasir suyu gibi temizlik ürünlerinde ve çok sayida paketli üründe gramaj hileleri yapildigina dikkat çeken Palandöken söyle konustu:

“Yillardir her yerde 5 kilogram, 1 kilogram ve 500 gram olarak satilan ürünler bir anda küsuratli gramajlarla satilirken fiyati da eskiye nazaran yükseldi. 150 gram seklinde satilan kasar peyniri nerede görülmüs? Sirf daha ucuz algisi olusturmak için yapilan gramaj hileleri tüketicinin kafasini karistiriyor ve farkli markalardaki ayni ürünü kiyas yapma imkani ortadan kalkiyor. Daha önce gramaj hileleriyle ilgili Ticaret Bakanligi tarafindan çok sayida firmaya cezai hüküm uygulanmisti. Ancak cezalarin caydirici olmadigi asikâr. Sorunun çözümü ceza vermek degil, belli basli ürünlerde tüm markalarin uyacagi gramaj standardi getirmektir.”

“Tüketiciler gramaj hilelerini alo 175 tüketici hattina bildirsin”

Piyasadaki firsatçiliga karsi vatandaslarin da bilinçli tüketim yapmasi gerektigini ifade eden Palandöken, “Gida, temizlik ve kisisel bakim ürünlerine gramaj standardinin getirilmesi alisveris yaparken ürünlerin daha dogru degerlendirilmesine imkân saglar. Ayrica bu standartlar tüm üreticileri belirli bir ürün için ortalama fiyat skalasi belirlemeye yönlendirir. Bu da adil bir rekabet ortami olusturur. Öte yandan bu standartlar saglik ve beslenme konusunda da önemli bir isleve sahip. Çünkü ambalajlardaki net gramaj bilgileri, tüketicilerin alim yaptiklari ürünlerin içerdigi kalori, besin degeri ve diger özellikleri daha iyi anlamalarini saglar. Vatandaslarimiz alisveris yaparken firsatçiliga karsi uyanik olmali ve piyasayi kontrol etmeli. Ayrica bir hile veya haksiz uygulamaya maruz kaldiginda tüketici haklarini korumak için Ticaret Bakanligi’nin ALO 175 tüketici hattina sikayette bulunmaktan çekinmemeli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA