Saman Ipleri Leylekleri Tehdit Ediyor

Aydin’in Söke ilçesindeki leylek yavrulari büyümeye baslarken, çevresel atiklarla birlikte etrafa atilan plastik ipler de leylek yavrularini tehdit ediyor. Siyah saman iplerine dolanan 5 yavrudan 4’ü kurtarildi.

Saman Ipleri Leylekleri Tehdit Ediyor


Yaz aylarinin gelmesiyle birlikte Aydin’a göç eden leyleklerin, yavrulari da yumurtalarindan çikmaya basladi.

Sulak alanlari ile birlikte önemli göç alanlarindan olan Aydin’in Söke ilçesinde yavrularin büyümesiyle beraber sikintilar da basladi.

Serçin Mahallesi’nde yasayan duyarli vatandaslar, leyleklerin yuvalarina çok fazla atik madde getirdigini gözlemdi. Bunun üzerine vatandaslar durumu Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’ne (EKODOSD) bildirdi. Ihbar üzerine harekete geçen EKODOSD, Söke ADM Elektrik Dagitim Sirketi’nin BOM araciyla yuvada inceleme yapti ve yuvada bulunan 5 leylek yavrularinin plastik iplere dolandigini tespit etti. Leylegin kurtarilmasi için yuvaya çikan ekipler, 5 yavrudan dördünü kurtardi.

EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü leylek yavrularinin kurtarilmasinin ardindan vatandaslarin daha duyarli olmasini istedi. Özellikle saman balyalarini baglamakta kullanilan siyah plastik iplerin çevreye atilmamasi gerektigini vurgulayan Sürücü; “Aydin Söke’ye bagli Serçin Köyü’ndeki yuvaya leylekler tarafindan asiri atik madde getirildigi için bir süre önce temizlik yapmis ve yuvada yedi adet yumurtanin oldugunu görmüstük. Gözlem yapan Serçin’li vatandaslar leyleklerin yine atik maddeleri getirdigini, yavrularin yumurtadan çiktigini ancak bazilarinin görünmedigini söyleyince, Söke ADM Elektrik Dagitim Sirketi’nin BOM araciyla yuvada inceleme yaptik. Yuvada 5 yavrunun oldugu görüldü.

Yavrulardan birinin bogazina plastik siyah ip dolanmis ve bogulmus. Anne de yavruyu yuvadan atmak istemis. Ipler çalilara takildigindan yuvada asili kalmis. Diger 4 yavru kontrol edildi. Yan yana duran iki yavrunun ayaklarina saman baglamakta kullanilan siyah plastik iplerin dolandigi ve siktigi tespit edildi. Bacaklarindaki plastik ipler çikarildi ve yuvada ki diger atiklar da temizlendi. Eger müdahale edilmeseydi, plastik ipler bu iki yavrunun bacagini koparacak ya da kangrene çevirecekti. Yakin köydeki Karacahayit köyünden de bir ihbar geldi. Yuvadaki leyleklerden erkek olani yüksek gerilim tellerine çarparak ölmüs. Daha önce dönüsümlü olarak besin bulmaya giden ebeveynlerden biri ölünce, yuvanin tüm sorumlulugu ve 3 yavruyu beslemenin yükü anneye kaldi. Yavrularin durumu kontrol edildiginde, birinin bacaklarina atik plastik maddenin dolandigi fark edildi. Yavru bacagindaki atik maddeden kurtarildi” dedi.



“Hayvancilik yapanlara önemli görev düsüyor”

Siyah saman iplerinin biriktirilerek tekrar samancilara iade edilmesinin etkili bir yöntem olabilecegini ifade eden Sürücü; “Eski yillarda saman satisi yapanlar, samanlari telle bagliyorlardi. Ancak hayvanlar samanla birlikte bazen teli de yediklerinden sindirim sisteminde hasara yol açiyor ve bazen de hayvanlarin ölümüne sebebiyet veriyordu. Samancilar bu tehdidi ortadan kaldirmak için plastik siyah ipleri kesfettiler. Ancak bu plastik ipler leylekler için büyük tehlike olusturmaya basladi.

Özellikle son yillarda yavrularin sakatlanmasina ve ölümüne neden olduklari görüldü.

Samancilik yapanlarin leyleklerin bu tehlikeden kurtulmasi için yeni bir yönteme basvuracaklarini tahmin etmiyoruz. Burada asil hayvancilik yapanlara duyarlilik ve önemli bir görev düsüyor. Samanlar çözüldükten sonra siyah plastik iplerin toplanarak çevreye atilmadan bir kutuda biriktirilip, samancilara tekrar iade edilmesi dogru bir yöntem olacaktir. Plastik ipler çevreye atilmaya devam ederse, leylekler sakatlanacak ya da hayatlarini kaybedecektir. Dogaya ve çevreye yapilan müdahalelerin baska canlilari da etkiledigi ve onlarin yasamlarini tehdit ettigi unutulmamalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA