Mimar Sadikoglu Açiklamasi 'Koruma Kurulu'na En Çok Kars'in Ihtiyaci Var'

Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü’nün kapatilmasina tepkiler sürüyor.

Mimar Sadikoglu Açiklamasi 'Koruma Kurulu'na En Çok Kars'in Ihtiyaci Var'
Mimar Sebnem Sadikoglu, 81 il içerisinde her sokaginin tarih koktugu Kars’in diger illerden daha çok koruma kuruluna ihtiyacinin oldugunu belirtti.

Merkezi Kars olmak üzere Ardahan ve Igdir’a 2011 yilindan beri hizmet veren Kars Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü kapandi.

Çogu Baltik mimarisi eserlerden olusan tarihi yapilarin aslina uygun hale getirilmesi için Serhat Kalkinma Ajansi (SERKA) tarafindan hazirlanan, Avrupa Birligi Katilim Öncesi Mali Yardim Fonu (IPA) ile finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nca uygulanan ’Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programi’ kapsaminda desteklenen proje bile Kars’in önemini ortaya çikartirken, Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü’nün kapanmasina tepkiler yagiyor.

81 il içerisinde her sokagin tarih koktugu Kars’in diger illerden daha çok koruma kuruluna ihtiyacinin oldugunu ifade eden Tarihi Kimligi ile Kars Kenti Projesi saha mimari Sebnem Sadikoglu, “En çok da Kars’in Koruma Kurulu Bölge Müdürlügüne ihtiyaci var. Kars Kültür Varliklarini Koruma Bölge Müdürlügünün kapanarak Erzurum’a baglanmasi Kars’in gerek tarihi doku açisindan gerekse turistik açidan büyük bir çöküse ugramasi demektir” dedi.

Sadikoglu, “Kars tarihi dokusu ile tanitilarak tüm dünyada revaç gören sehirlerimizden birisidir. Bu yükselisi devam ettirmek adina böyle bir karardan vazgeçilmesi gerekmektedir. En çok da her sokaginin tarih koktugu bu sehrin koruma kuruluna ihtiyaci vardir. Tüm yetkililerin biran önce bu duruma el atarak, sehrimizi korumamiz gerekmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA