Gençler, Kiraz Hasat Senligine Enerji Katti

Kuzey Yarim Kürenin ilk kirazini üreten Manisa-Izmir hattinda kiraz hasat coskusu yasaniyor. 60 bin tonu asan kiraz varligiyla Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden olan Izmir Kemalpasa’da, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi “Kiraz Hasat Senligi” düzenledi.

Gençler, Kiraz Hasat Senligine Enerji Katti
Kiraz Hasat Senligi’ne, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi’nin ‘Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi’ni tamamlayan gida ve ziraat mühendisligi mezunu ya da ögrencisi gençlerde katildi.

Tarim gönüllüleri, gençlikleriyle kiraz hasat senligine enerji katti.

Türkiye’nin yillik 736 bin tonluk kiraz rekoltesiyle dünya lideri oldugunu söyleyen Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskan Yardimcisi ve Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, 2024 yilinda kiraz ihracatindan 300 milyon dolar döviz hedeflediklerini dillendirdi.

Ege Bölgesi’nde 260 bin ton kiraz üretiliyor

Kiraz üreticilerine bereketli bir sezon dileyen Baskan Uçak, “Kirazda dünyada ihracatta ilk dört ülke arasindayiz. Ege Bölgesi’nde; Izmir, Manisa, Afyon, Denizli ve Aydin illerinde yillik 260 bin ton kiraz üretiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yili olan 2023 yilinda 83 bin ton kiraz ihracati karsiligi 215 milyon dolar ihracat yapmistik. Kirazimizin Çin ve Hindistan gibi pazarlara ihraç edilebilmesi için Tarim ve Orman Bakanligimiz, temaslarini sürdürüyor. Ilgili ülkelerle anlasma oldugu takdirde kirazda çok önemli bir asama kaydetmis olacagiz” seklinde konustu.



Kiraz ihracatinin lideri Almanya

Türkiye’nin, 2023 yilinda 215 milyon dolar kiraz ihraç ettigi bilgisini paylasan EYMSIB Baskani Hayrettin Uçak sözlerini söyle sürdürdü; “Almanya 95, 5 milyon dolarlik Türk kirazi talebiyle zirvede yer aldi. Taze meyve sebze ihracatinda Türkiye’nin lider pazari Rusya Federasyonu, 2023’te 43, 8 milyon dolarlik Türk kirazi talebiyle zirve ortagi oldu. Kiraz ihracatinda üçüncü sirada 14, 2 milyon dolarlik taleple Avusturya adini yazdirdi. Türkiye, 2023 yilinda 55 ülkeye kiraz ihraç ederken, ilk 10’daki diger ülkeler; Italya, Norveç, Hollanda, Irak, Polonya, Bulgaristan ve Ingiltere seklinde siralandi. “Kullandigimiz Pestisitleri Biliyoruz Projesi ve Akdeniz Meyve Sineginden Arindirilmis Kiraz Üretimi Projesi” ile Türkiye’nin kalintisiz kaliteli kiraz üretip ihraç etmesi için çabaliyoruz.

Genç girisimciler sürdürülebilirlik ve gida kayiplarini önlemeye odaklandi

Tarim sektörüne genç girisimcileri kazandirmayi hedefleyen Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi bu amaçla, “Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi”ni 2022 yilindan sonra bu yil ikinci kez düzenledi.

“Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi" katilimcilari sertifikalari ile bulustu. “Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi”nin finali Ege Ihracatçi Birlikleri’nde gerçeklestirildi.

4 hafta süren kursa katilan, gida mühendisligi ve ziraat mühendisligi ögrencisi ya da mezunu 82 genç, uzman isimlerden 4 hafta boyunca dersler alirken, isletme ve bahçe ziyaretleri gerçeklestirdi. “Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi’nin son haftasinda genç girisimciler gruplar halinde egitim hayatlari boyunca kazandiklari deneyimlerle, 4 haftalik egitim programindaki kazanimlarini birlestirerek, Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskan Yardimcisi ve Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak ve Egitmen hocalara sunumlarini gerçeklestirdiler. Sunumlarda, gida kayiplarinin önlenmesi, tarim sektöründe su kullaniminin verimli olmasi, gida atiklarinin geri kazanimi öne çikan basliklar oldu.

Gençlerden gida kayiplarini azaltan, akilli tarim projeleri bekliyoruz

Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskan Yardimcisi ve Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, yaptigi konusmada gençlere islerini severek yapmayi ögütledi. Uçak, “Sizler isinizi severek yaptiginiz, ürettiginizin kiymetini bildiginiz sürece çok iyi yerlere geleceginize inaniyorum. Sizlerin burada dillendirdigi projeleri yönetim kurulumuza da aktaracagiz, belki sizleri tekrar sunum yapmaya toplantilarimiza davet edecegiz. Sizlerden gida kayiplarini azaltan, kalintisiz üretimi tesvik eden, akilli tarim uygulamalarina önem veren, katma degerli üretime dönük projeler bekliyoruz. Aramizdaki bagi koparmadan her zaman yaninizda oldugumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum” seklinde konustu.

“Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi”nin sertifika törenine, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cengiz Balik, Egitimciler Phonus Dan. Ve Ilt. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Sti. firmasi Kurucusu Halil Tolga Ilkin, SÜGEP Akademi Kurucusu Umut Dilsiz, 2022 yilinda yapilan “Üçüncü Kusak Tarim Girisimciligi Egitim Programi”nda projesi birinci olan Ayça Uysal ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA