Dünyaca Ünlü Finike Portakali Dalinda Kaldi

Antalya’nin Finike ilçesinde gerçeklesen 27. Hasyurt Tarim Fuari kapsaminda düzenlenen “Bati Antalya Tarimi” panelinde konusan Finike Ziraat Odasi Baskani Halil Sariçobanoglu, dünyaca ünlü cografi isaretli Finike portakalinin 3-4 TL’den satildigini, para kazanmayan çiftçinin üretimden çekilme egiliminde oldugunu söyledi.

Dünyaca Ünlü Finike Portakali Dalinda Kaldi
Antalya Ticaret Borsasi, Antalya Büyüksehir Belediyesi, Antalya Tarim Konseyi, Finike Belediyesi, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasi ile Kumluca Ticaret Borsasi isbirligiyle düzenlenen 27. Hasyurt Tarim Fuari’nda “Bati Antalya Tarimi” baslikli panel düzenlendi.

Antalya Ticaret Borsasi Basin Danismani Vahide Emel Yanik moderatörlügünde düzenlenen panele, Muratpasa Zaraat Odasi Baskani Nazif Alp, Finike Ziraat Odasi Baskani Halil Sariçobanoglu, Kumluca Ziraat Odasi Baskani Hidayet Kökçe, Elmali Ziraat Odasi Baskani Mustafa Yilmaz, Korkuteli Ziraat Odasi Baskani Musa Büyükçetin, Kas Ziraat Odasi Baskani Ramazan Süer, Demre Ziraat Odasi Meclis Baskani Ahmet Sahin katilarak tarimin sorunlari ve çözüm önerilerini konustu.

Sirket kazanirsa üretir

Muratpasa Ziraat Odasi Baskani Nazif Alp, tarimda isçi sikintisina dikkat çekerken, sikintinin ithal isçilerle degil kendi isgücümüzün harekete geçirilmesiyle giderilmesi gerektigini kaydetti.

Egitim sisteminin gözden geçirilmesi gerektigini, mevcut sistemle bir çok sektörün isgücü bulmakta zorladigini kaydeden Alp, aile çiftçiliginin önemine dikkat çekti.

Dünyanin tarimda aile isletmeciliginin önemini kavradigini ve politikalarini bu sekilde olusturdugunu anlatan Alp, “FAO, aile isletmeciliginin tarimin sürdürülebilirligi açisindan önemli oldugunu belirterek tesvik edilmesi gerektigine isaret ediyor. Son dönemde aile çiftligini terk edilip sirketleselim yaklasimlari var. Biz bunu üzüntüyle takip ediyoruz. Sirketler para kazanirsa tarim yapar, para kazanmadigi gün tasini taragini toplar para kazanacagi baska alana geçer. Insanlar da aç kalir. Aç kalmamak için aile çiftçileri olan biz çiftleri gözden çikarmayin” diye konustu.

Toprak satisi durdurulmali

Toprak satisinin ciddi boyuta geldigini söyleyen Alp. Israil Filistin savasina atifta bulunarak, yillar öncesinden baslayan toprak satislarinin bugünkü savasa zemin hazirladigini kaydetti.

Alp, “Bir çiftçi olarak buradan hükümetimize çagri yapiyorum toprak satisini ivedilikle durdurmamiz lazim. Yoksa biz köle olmaya mahkumuz” dedi.

Yurtdisindan gelip tarlada çalisanlarin tarla kiralamaya basladigini söyleyen Alp, “Yakinda tarlalarin sahibi olacaklar. Çok degil 20 sene sonra tarim arazilerimize kendi çocuklarimiz çalisan olarak girecek. Turizmde oldugu gibi” diye konustu.

Nazif Alp, tarimin bu ülkenin ekonomik krizden çikis noktalarindan birin oldugunu söylerken, “Cumhuriyet döneminde oldugu gibi simdi de tarim sayesinde kalkinacagiz. Türkiye’nin kalkinacagi yer yine tarim, yine tarim” dedi.

Finike’de narenciye bitiyor

Finike Ziraat Odasi Baskani Halil Sariçobanoglu, dünyaca ünlü cografi isaretli Finike portakalinin diyari Finike’nin tarimda en zor dönemlerinden birini yasadigini kaydetti.

Sariçobanoglu, narenciye bölgesi olan Finike’de bu yil portakalin 3-4 TL’den satildigini, limon ve portakalin dalinda kaldigini, para kazanmayan çiftçinin üretimden çekilme egiliminde oldugunu söyledi.



Üretim maliyetleri belimizi büküyor

Kumluca Ziraat Odasi Baskani Hidayet Kökçe, sera maliyetlerinin yüksekligine isaret etti. Toprak kiralama bedeli hariç bir dönüm seranin maliyetinin 90 bin TL oldugunu kaydeden Kökçe, “Üretici 10 TL’ye domates satarak sera masrafini bile çikaramaz. Çiftçi bu dönem üretim maliyetleri altinda eziliyor. Üretim maliyetleri belimizi büküyor. Devlet destegi olmazsa üretici üretime devam edemez” dedi.

Yaylada en büyük sikinti su

Korkuteli Ziraat Odasi Baskani Musa Büyükçetin, Korkuteli’deki su sikintisina dikkat çekti. Hem kar ve yagmur yagmamasi nedeniyle yüzey suyunun olmadigini hem de yer alti su kaynaklarinin bitme noktasina geldigini kaydeden Büyükçetin, “Eskiden 5-10 metreden vurdugumuz sondaji simdi 100-150 metreye kadar indirdik. Suya ulasmakta güçlük çekiyoruz. Su olmazsa tarim olmaz” dedi.

Büyükçetin, bölgedeki baraj ve göletlerdeki su kaçaklarinin onarilmasini, su hasadi yapilmasini, denize akan tatli su kaynaklarinin kontrol edilerek tarimsal arazilere yönlendirilmesini istedi, bu konuda Devlet Su Islerine önemli görevler düstügünü söyledi.



Tarimi terk eden dönmüyor

Elmali Ziraat Odasi Baskani Mustafa Yilmaz, Elmali’da üretim desenindeki degisiklige dikkat çekti. Bir dönem meyve ve hububatta lider olan Elmali’nin sera üretimine döndügünü belirten Yilmaz, sera üretiminden de satis fiyatlarinin maliyetlerin altinda kaldigini vurguladi. Yeni neslin tarimdan kaçtigini kaydeden Yilmaz, “Tarimi terk eden bir daha dönmüyor. Önemli olan tarimdan kaçisi önlemek” dedi.

Kas Ziraat Odasi Baskani Ramazan Süer, Kas’in turizmle anilsa da arka planinda ciddi bir tarimsal üretim oldugunu söyledi.

Süer, isçi sikintisi ve üretim maliyetlerinin üretimin önündeki en büyük engel oldugunu dile getirdi.

Demre Ziraat Odasi Meclis Baskani Ahmet Sahin, genç bir çiftçi olarak tercihini üretmekten yana kullandigini söyledi.

Sahin, tarima verilecek desteklerin çiftçinin ayakta kalmasi için hayati oldugunu söylerken, “Tarim desteklenirse, çiftçi para kazanirsa gençler de tarima yönlenir” dedi.

Kaynak: İHA