Çilek Köyünde Hasat Basladi

Bursa’nin Inegöl ilçesinde üretilen ’kirmizi elmas’ olarak bilinen Kursunlu çileginde hasat basladi. Yilda 7 kez toplanan yediveren cinsi çilegin aralik ayina kadar hasadi sürecek. 13 bin dekar alanda 35 bin ton rekolteye ulasilmasi beklenen çilek tarlada 35-40 liradan alici buluyor.

Çilek Köyünde Hasat Basladi
Mahallenin tek geçim kaynagi olan çilek, Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor. Günlügü 700 liraya çalisan kadin isçiler tarafindan toplanan çilek, tarlada ise 35-40 liradan alici buluyor. Ilk hasadina mayis ayinin basinda baslanan ve 7 kez hasat edilen çilegin son hasadi aralik ayinda yapilacak.

Çilek tarlalarinda incelemede bulunan Inegöl Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, "Kursunlu Mahallesi’nde çilek hasadi basladi.

Yakinimizda Eymir, Çitli, Hasanpasa, Kinik, Özlüce gibi köylerimizde çilek üretimi yapiyor. Fakat bunun yüzde 70’i Kursunlu Mahallesi’nde yapiliyor. Dolayisiyla bunun baslangici da burasi oldugu için merkezi de burasi oldugu için burayi söylüyoruz" dedi.

Bugünün sartlarda çilek üreticilerinin memnun olmadigini belirten Çelik, "Çilek hasadi mayis ayinda baslar, kasim ayi sonuna kadar devam ediyor. Bu süreç içinde fiyatlar ilk çiktigi zaman 40-50 TL civarinda oluyor. Çilek bollastigi zaman 25 TL civarlarini görüyor. Geçen senede ayni banttaydi. Bizim çiftçimiz parayi agustos ayindan sonra daha çok kazaniyor. Eylül, ekim, kasim aylarinda çilek daha yüksek fiyatlarda insan daha çok para kazaniyor. Bugünkü sartlarda çilek üreticimiz memnun degil. Geçen senede çilek ayni bu parayi yapiyordu. Burada halimiz var. Ülkenin her yerine arabalar kalkiyor buradan. Bugünde ayni parayi yapiyor geçen seneki fiyatla. Mazot, ilaç, isçi yevmiyelerini özellikle çiftçinin belini çok bükmeye basladi.

Bugün burada 750 TL’den asagi isçi yok. Iste bunlarin yemegi ve ek gelirleri de var. Dolayisiyla artik geçmisteki gibi degil. Biraz sikintili süreçte üretim yapmaktayiz" seklinde konustu.

Bölgede yaklasik 13 bin dekar alanda çilek üretimi yapildigini söyleyen Sezai Çelik, "Bunun 11 bin dekar civari Kursunlu Mahallesi’nde yapilmakta. Çiftçilerimiz iyi bakmalari halinde toplamda 35-40 bin ton civarinda çilek üretiyoruz. Bölgede yaklasik 1 milyar 100 milyon TL civarinda bir gelir elde ediliyor. Kursunlu Mahallesi’nde 500 çiftçi bu isle ugrasirken etrafimizdaki köylerle birlikte toplam 800 civarinda çiftçimiz çilek üretimi yapiyor. Yediveren cinsi çilek mayis ayinda baslar, kasim ayinin sonuna kadar tünel dedigimiz naylonlarin içinde 7 aya yetisiyor" diye konustu.

"Avrupa, Rusya ve Gürcistan’a çilek ihracati yapildigini belirten Inegöl Ziraat Odasi Baskani Sezai Çelik, "Hedefimiz daha fazla ülkelere ihracat yapmak. Bu konuda da sikintimiz yok. Tek sikintimiz sogutma sistemleri. Tira yüklemeden önce sogutup yüklemeniz gerekiyor. O anlamda bölge olarak ihtiyacimiz var. Ayrica halimiz yetmemeye basladi" diye konustu.

Kaynak: İHA