Bakan Uraloglu, Malatya Çevreyolunda Incelemelerde Bulundu

Malatya’da yapimi süren Kuzey Çevreyolu projesinde incelemelerde bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, yolun tamamlanmasi ile 60 dakika süren sehir geçisinin 25 dakikaya düsecegini söyledi.

Bakan Uraloglu, Malatya Çevreyolunda Incelemelerde Bulundu
Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, yapimi süren Malatya çevre yolunda incelemelerde bulundu. Burada santiye yetkililerden son durum hakkinda bilgiler alan Bakan Uraloglu, daha sonra çalismalar hakkinda bilgiler verdi.

Malatya’nin günümüzde de kara, hava ve demiryolu ulasim aglarini bulusturan konumuyla 16 ilin geçis noktasinda olarak bölgenin ekonomik ve sosyal merkezi konumunda oldugunu belirten Uraloglu, “Karadeniz Limanlari ile Kuzey Anadolu sehirlerini güneydeki endüstri merkezlerine ve Akdeniz Limanlarina ulastiran karayolu güzergâhimizin kesisim noktasinda stratejik bir konumda yer almaktadir” dedi.

Bu nedenle Malatya’nin ulasim aglarinin gelismesine ayri bir önem verdiklerini belirten Bakan Uraloglu, son 22 yilda Malatya’nin ulasim ve haberlesme altyapisina 76 milyar 302 milyon lira yatirim gerçeklestirildigini söyledi.



36 kilometre olan bölünmüs yol uzunlugunu 464 kilometreye çikardiklarini ifade eden Uraloglu, “2002 yilinda Ilimizde hiç bitümlü sicak karisimli yol yokken, 341 kilometre bitümlü sicak karisimli yol yaptik. Malatya’yi, Elazig’a, Diyarbakir’a ve Adiyaman’a bölünmüs yollarla bagladik. Malatya-Gölbasi Yolundaki, sarp uçurumlariyla ve buzlanmasiyla sürücülerin korkulu rüyasi olan Erkenek Tüneli’ni hizmete aldik. 123 metre uzunlugunda çift köprü ve 660 metre uzunlugunda Kömürhan Köprüsü ve Baglanti Tünelini insa ettik. Malatya-Sivas yolundaki Tohma Köprüsü gibi önemli bir karayolu projesini tamamladik” ifadelerine yer verdi.

Malatya Çevre Yolu projesinin yaklasik 30 milyar lira proje tutariyla 10 ayri karayolu projesine de devam edildigini aktaran Bakan Uraloglu, “Malatya Çevre Yolu agir tonajli tasit trafigi ve transit geçislerden dolayi kapasitesinin üzerinde hizmet veren sehir merkezinden geçen mevcut yolda yasanan trafik yogunlugunu azaltmasi bakimindan sehrimizin gelisimi ve trafik güvenligi için çok kiymetli proje” dedi.

Malatya Çevreyolunun bölünmüs yol olarak insa edildigini ve toplam uzunlugunun 53,5 kilometre oldugunu da belirten Bakan Uraloglu, söyle devam etti:

“Projemiz kapsaminda 13’ü köprülü kavsak olmak üzere toplam 23 adet köprü de insa ediyoruz. 26,1 km’lik 1. Etabini 2 Nisan 2022 tarihinde hizmete açtigimiz çevre yolumuzda 31,7 kilometrelik kesimi ve 1.561 metre uzunlugunda 14 adet köprüyü tamamladik. Bu yil içeresinde de 6,5 kilometrelik yolu daha ve 301,5 metre uzunlugunda 3 adet köprüyü tamamlamayi hedefliyoruz. Insallah önümüzdeki agustos sonu itibariyle bu 6,5 kilometrelik kesimi de tamamlayarak 12,1 km uzunlugundaki 2. etabi da bitirecegiz. Böylece Battalgazi Kavsagi’na kadar toplam 38,2 km’lik kesimi trafige açmis olacagiz. Tabi kalan 15,3 kilometrelik kesimler için de en kisa zamanda çalismalari hizlandiracagiz. Yolun tamaminin bitirilmesi ile trafigin pik saatlerinde geçis süresini 60 dakikadan 25 dakikaya düsürecegiz. Böylece bu yolumuz ile zamandan 352 milyon lira, akaryakittan 229 milyon lira olmak üzere yillik toplam 631 milyon lira tasarruf edecegiz.”

Çevreye zarar veren araçlarin karbon emisyonunu da 19 bin 177 ton azaltarak doganin korunmasina katki saglayacaklarini da belirten Bakan Uraloglu, “Ayrica, sehrin kuzeyinde bulunan Organize Sanayi Bölgelerine ve yerlesim merkezlerine ulasimda kolaylasacak. Ve elbette Malatya’daki turizm faaliyetlerinin gelismesine katki saglayacak ve ticaret faaliyetlerini daha da hareketlendirecektir. Simdiden hayirli olsun” seklinde konustu.

Balan Uraloglu, 6 subat depremleri sonrasi yapimlari devam eden kalici deprem konutlarinin oldugu alanlarda da yol ve alt yapi çalismalarinin sürdügünü ifade ederek, “Depremlerden etkilenen bölgelerde sehirlerimizi eskisinden daha ileriye tasiyabilmek için çalismalarimiza gayretle devam ediyoruz. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak Karayollari Genel Müdürlügümüz eliyle, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Sanliurfa, Diyarbakir Ve Malatya Gibi Depremden Etkilenen Illerimizde 15 ayri kesimde 38 bin konuta erisim saglayacak toplam 210 km uzunlugunda baglanti ve imar yolunun yapim çalismalarini sürdürüyoruz” dedi.

Malatya Ikizce’de 11 bin 131 kalica konutun ulasimi için 3,8 milyar liralik proje bedeliyle 46,3 km uzunlugunda yol yapimi, altyapi isleri ve farkli seviyeli kavsak yapacaklarini da aktaran Uraloglu, “Bugün itibariyla 21 kilometrelik kesimde çalismalara devam ediyoruz.

5 bin 300 metrelik kesimi tamamladik. Proje bünyesinde baglanti yolunun devlet yolu ile kesistigi kesimde farkli seviyeli kavsakta teskil edecegiz. Bu kavsak ayni zamanda deprem konutlarinin karsisinda bulunan Malatya OSB’ye de hizmet edecek. 31 Mayis 2024 itibariyle yani bu ayin sonunda insallah 9,3 km’lik kesimi içme suyu, atik su, yagmur suyu ve elektrik gibi altyapi tesisleriyle birlikte bitirmeyi hedefliyoruz” seklinde konustu.

Malatya’da ulasim aginin güçlenmesi için hayata geçirdikleri projelerden de bahseden Bakan Uraloglu, konusmasini söyle sürdürdü:

“2005 ve 2009 yillari arasinda Malatya Havalimani mevcut terminal binasinin hizmet seviyesini daha da arttirmasi adina aks ilaveleri yaparak mevcut kapasiteyi bir milyon 200 bin yolcu kapasitesine yükseltmistik. Ama Malatya’da havayolu ulasimina yönelik yolcu talebinin artmasi ve yolcu hizmetinde istenilen hizmet kalitesine ulasilabilmesine yönelik yeni bir terminal binasi ve tamamlayici yapilarin insasini baslattik. Projemiz tamamlandiginda Malatya Havalimanimizin 8 bin 814 metrekare olan iç ve dis hatlar terminal binasinin büyüklügünü 26 bin 765 metrekareye yükseltecegiz. 1 milyon 200 bin olan yolcu kapasitesini de 2.5 milyon yolcuya çikaracagiz. Hiç süphesiz yeni terminal binasi ve diger tamamlayici tesisleri ile Malatya havayolu tasimaciligi ve trafiginde çok daha önemli bir konum üstlenecektir.

Malatya’nin demiryolu aglarini gelistiriyoruz. Mevcut konvansiyonel hattin komple bakimini yaptik ve yeniledik. Malatya OSB Yazlak iltisak hatti isini bitirdik. Malatya-Narli arasinin da çift hatli hale getirilmesi ile birlikte kuzey-güney aksindaki yüklerin demiryolu ile tasinmasinda kapasite artisi olacak. Ayrica burada yeri gelmisken demiryollariyla ilgili yeni bir gelismeden de bahsetmek istiyorum. 19 Nisan’da ayni Turistik Dogu Ekspresi gibi Turistik Diyarbakir Ekspresi seferlerini baslattik. Bu trenimiz Ankara-Diyarbakir seferinde Malatya’da 3 saat durarak yolcularin Malatya’yi gezmesine imkan sagliyor. 180 kisi kapasiteli bu trenimiz 14 Haziran’a kadar her cumartesi sabahi Malatya’ya ugrayacak ve sehrimizin; Turgut Özal Ani Evi Fotograf Makinesi Müzesi, Radyo Gramofon Müzesi, ve Bugday Müzesi gibi önemli turistik merkezlerini gezerek ticari faaliyetlerin artmasina vesile olacak.”

Malatya’nin kisitli zamanlara sigdirilacak bir sehir olmadigini ifade eden Uraloglu, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak Malatya’nin gelisimi ve büyümesi için çalismalara hizla devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Bakan Uraloglu’nun çevre yolu insaatini incelemesine Vali Ersin Yazici, Büyüksehir Belediye Baskani Sami Er, AK Parti Malatya Milletvekilleri Inanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Bülent Tüfenkci, Ihsan Koca, Battalgazi Belediye Baskani Bayram Taskin, Yesilyurt Belediye Baskani Prof. Dr. Ilhan Geçit ile kurum müdürleri de katildi.

Kaynak: İHA