Bahar Yorgunlugunu Sofranizda Atin

Yagmurlu, soguk kis günlerinin ardindan gelen daha günesli, daha sicak günler pek çok kisi için “yorgun, bitkin, nesesizlik” yakinmalarina yol açarken, diyetisyen Hande Selin Ok, “Bahar yorgunlugu” olarak adlandirilan bu duruma karsi “beslenme formülü” önerdi. Ok, “Seker ve sekerli yiyecekleri azaltin, yerine günde 2-3 porsiyon taze ve kuru meyve tüketin, bol sivi alin. Sofraniza bahar gelsin” dedi.

Bahar Yorgunlugunu Sofranizda Atin
Acibadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Hande Selin Ok, cemrelerin düsmesiyle doganin uyanisa geçtigini, ancak bu mevsim geçisinde pek çok kisinin daha neseli, enerjik olmaktan öte kendinde parmagini kimildatacak güç bulamadigini söyledi.

Ok, birçok kisinin mevsim dönüslerinde hissedebildigi olumsuz bazi ruhsal ve bedensel yakinmalarin “bahar yorgunlugu” adi altinda tanimlandigini kaydetti.

Ok; bitkinlik, yorgunluk, güçsüzlük, isteksizlik gibi bahar yorgunlugu belirtilerinin beslenme hatalarindan kaynaklanabilecegini ifade etti.

“Beslenme sekliniz yorgun hissetmenize neden olabilir.” diyen Ok, bu hatalari söyle siraladi:

Yetersiz kalori ve protein alimi, yetersiz sivi alimi, uyku kalitesini etkileyebilecek kafein ic¸erigˆi yu¨ksek (kahve, yesil çay vs.) ic¸eceklerin fazla ve yatmaya yakin saatte tu¨ketilmesi, magnezyum ic¸eren muz, avokado, yes¸il yaprakli sebzeler, badem, kabak c¸ekirdegˆi gibi besinlerin yetersiz tu¨ketimi, enerji metabolizmasinda go¨revli B grubu vitaminlerin (tam tahillar) yetersiz alimi, fazla alkol kullanimi, D vitamini du¨s¸u¨klu¨gˆu¨ ile halsizlik, bas¸-vu¨cut agˆrisi, sersemlik, kalitesiz uyku gibi semptomlar tetiklenebilir ve su¨rekli yorgunlugˆa sebep olabilir.”

Beslenmenizde bunlara dikkat edin

Beslenmede yapilan hatalardan sonra Ok, “Sofraniza bahar gelsin” diyerek su önerilerde bulundu:

Seker ve sekerli yiyecekleri azaltin, günde 2-3 porsiyonu geçmeyecek sekilde taze ve kuru meyveleri koyun, C vitamini alimini arttirin, çayinizi, suyunuzu limonlu için, günde bir küçük kase çilek tüketin, sebze ve meyve tüketiminiz günde 4-5 porsiyon olsun. 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze yemeye gayret edin, C vitamini yüksek sebze, meyve tercih edin (bu kendinizi daha enerjik hissetmenizi saglayacaktir.), haftada iki kez balik tüketerek, omega 3 alimini artirin, (bu fiziksel ve ruhsal yorgunluga iyi gelecektir.), beyaz undan uzak durun, tam tahilli ekmek, yulaf, bulgur, esmer pirinç, karabugday, kepekli makarna, kurubaklagiller tüketin, rahatlamak, sakinlesmek için rezene, melisa çayi, kaliteli uyku için öncesinde papatya çayi için, (Yesil çay içerek metabolizmanizi hizlandirmaya çalisin.), Dünya Saglik Örgütü haftada 150 dakika yürüyüsün kronik hastalik ve depresyon riskini azalttigini bildiriyor. (sik sik yürüyün.), güne enerjik, istekli baslamak için gece 11.00 gibi yatin ve 7-8 saat uyuyun, bagirsak sagliginiza önem verin, kabizlik yasiyorsaniz bu sorunu çözün, bol sivi almaya çalisin, (bol su içmek vücuttaki ödemi azaltir.), beslenme listenizde yagli tohumlar yer alsin, (findik, badem, ceviz, kabak çekirdegi gibi çig tohumlar enerji verir, ayrica çok iyi birer magnezyum, kalsiyum, E vitamini, çinko kaynagi oldugu için kan sekerini dengeler, bagisikligin güçlenmesine yardimci olur.), paketlenmis, hazir ürünler tüketmeyin, sumak, zerdeçal, tarçin gibi baharatlari sofranizdan eksik etmeyin.
Kaynak: İHA