2. Uluslararasi Aile Sempozyumu Oturumlarla Devam Ediyor

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Aile Akademisi ve Istanbul Aile Vakfi is birliginde düzenlenen 2’nci Uluslararasi Aile Sempozyumu, akademisyenlerin katildigi oturumlarla devam ediyor.

2. Uluslararasi Aile Sempozyumu Oturumlarla Devam Ediyor
Birlesmis Milletler (BM) “Uluslararasi Aile Haftasi” etkinlikleri kapsaminda, 2024 yilinin "Aile Yili" olarak ilan edildigi Gaziantep’in ev sahipligi yaptigi sempozyumda 15 farkli ülkeden gelen 100’e yakin seçkin akademisyenin katildigi oturumlar devam ediyor. Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde yapilan oturumlarda akademisyenler, Türkiye ve dünyada aile yapisina yönelik küresel ve yerel ölçecekte potansiyel tehditler, farkli ülkelerde aile yapilari ve arastirmalar konu edinildi.

Bu yil ki temasi “Küresel Tehditler Karsisinda Aile” olarak belirlene sempozyumda yapilan sunumlarda çocuklar ve gençler üzerinde durulurken evlilik müessesesi, toplumsal yapi ile demografik degisimler üzerine yapilan akademik çalismalari anlatti.

Alaninda uzman isimler sunumlarinda uluslararasi çalismalara degindi

Ilk oturumlarda yapilan sunumlarda küresellesen dünyanin getirdigi yeni degerlerin yerel aile yapi ve kültürlerine etkileri üzerinde istatistikler üzerinde degerlendirildi. Öte yandan günümüzde yasanan yaslanma, göç, mülteci sorunlari üzerinde aile yapilarinda olusan yeni dinamikler üzerinde yorumlar yapildi, etkileri örneklerle verildi.

Oturumlarin devaminda uluslararasi makalelere atifta bulunularak istatistiksel veriler üzerinden ülkeler özelinde örnekler verildi.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise dijital dünya üzerinden aile mahremiyeti, dinler tarihi ve ailenin yeri ile maneviyat üzerinde aile yapisi incelendi. Akademisyenler yaptiklari konusmalarda dijital dünyanin aile yapilarina yönelik mahremiyet tehditleri, aile yapisinda olusturdugu tahribat ve alinmasi gereken tedbirleri aktardi. Dinler tarihi üzerinden alaninda uzman isimler ideal aile yapisini ve ögütler üzerinden olusturulan kültürel degerler üzerine konusuldu. Oturumlarda ayrica maneviyat ve aidiyet duygusunun aileler üzerinde nasil etkili oldugu ve çocuklarin yetistirilmesinde güçlü aile yapisina etkileri ve önemine yönelik vurgular yapildi.

Sempozyumun devaminda yapilan oturumlarda akademisyenler aile içi iletisim ve çocuk yetistirme üzerinde dururken toplumun temel tasi olarak görülen aile yapilarinin ait oldugu toplumlara etkileri ve toplumsal yapinin aile üzerindeki olusturdugu degisimler ele alindi. Konusmacilar uzmanlik alanlarina göre aile yapilarini etkileyen ekonomik durumlar, sosyal degisimler, psikolojik etkiler ve Islam’in toplumlar ve özellikle aile yapilari üzerinde olusturdugu olumlu etkileri yaptiklari sunumlar ve konusmalarla örneklendirerek izleyicilere aktardi.

Güçlü aile için STK ve kamu kurumlari is birligine vurgu yapildi

Sempozyumun 2’nci gününde yapilan oturumlarla birlikte olusturulan sonuç beyannamesinde sempozyumda ele alinan konularin akademik dünyada daha fazla konu edilerek çalismalar üretilmesi, konularin gündemde tutulmasi ve çesitli tedbirlerin alinmasi için resmî kurumlar ve STK’larin ortak is birligi ile ele alinmasi önerildi.
Kaynak: İHA