Istanbul Ve Tekirdag'da Konkordato Dolandiriciligi Operasyonu Açiklamasi 9 Gözalti

Istanbul ve Tekirdag’da düzenlenen operasyonda, konkordato dolandiriciligiyla 200 milyon liralik vurgun yapan aralarinda bagimsiz denetçi ve emekli askeri personelin de yer aldigi 9 kisilik sebeke çökertildi. Yurtdisi baglantili paravan sirketlerin de desifre edildigi sorusturmada 200 milyon liralik vurgun ortaya çikarildi.

Edinilen bilgiye göre, Istanbul Emniyet Müdürlügü Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Sahtecilik ve Dolandiricilik Suçlari Sorusturma Bürosu tarafindan yürütülen bir sorusturmaya dayanarak yeni nesil mali suç örgütünü desifre etti. “Örgütlü Nitelikli Dolandiricilik”, “Rüsvet” ve “Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarina karisan sebekenin liderligini Mustafa A. adli bir kisinin yaptigi tespit edildi.

Para, ayni isim altinda yurt disinda kurulan paravan sirket üzerine aktariliyor

Sebeke elebasi Mutafa A.’nin organizesindeki dolandiricilik sebekesinin, Tekirdag’da faaliyet gösteren bir sirketin ismiyle yurtdisinda paravan sirket kurdugu belirlendi. Sebekenin Türkiye’de çek karsiligi piyasadan mal, bankalardan da art arda kredi çekerek yaklasik 200 milyon lira tutarinda vurgun yaptigi anlasildi.

Rüsvet, sahte belge, tehdit ve hile

Dolandiricilarinin, edindikleri haksiz kazanci alacaklilardan kaçirma saikiyle rüsvet karsiligi sahte bagimsiz denetim raporu ve konkordato makul güvence raporu aldiklari anlasildi. Rüsvet karsiliginda “EBD Bagimsiz Denetim A.S” adli firma ve örgüt üyesi bagimsiz denetçi Cem T.’nin temin ettigi sahte raporlarla mahkemeleri yanilttiklari belirlendi. Usulsüz konkordato ilan eden dolandiricilarin, böylece kamunun finansal problem yasayan sirketleri ekonomiye kazandirmak adina uyguladigi destekleyici hükümleri suiistimal ettikleri ortaya çikarildi. Bu yolla çok sayida gerçek ve tüzel kisiyi dolandiran sebeke lideri Mustafa A.’nin, elde ettikleri haksiz kazanci ise muvazaali gayrimenkul devirleri ve sahte muhasebe kayitlariyla yurtdisinda kurduklari paralel sirketlere aktardigi tespit edildi.

Büyükçekmece’deki bir gayrimenkulü 6’da 1 fiyatina ele geçirmisler

Söz konusu sirketin süphelisi olan tüm ortaklarinin farkli ülkelerde ayni isim ve faaliyet alaninda paralel sirketler kurarak Türkiye’de dolandiriciliktan elde ettigi haksiz kazanci yurtdisina kaçirdigi belirlendi. Sebekenin, Istanbul’un Büyükçekmece ilçesinde yaklasik degeri 30 milyon TL olan bir gayrimenkulün örgüt lideri tarafindan 5 milyon TL’ye, farkli bir örgüt üyesine devredilerek muvazaali satis yapildigi tespit edilirken, örgüt liderinin mütemadiyen örgüt üyesi sahislarin adina kayitli araçlarla gezdigi, ayrica gayrimenkullerini de onlarin adina tescil ettirdigi aktarildi. Dolandiricilik sebekesinin bas süphelisi Mustafa A.’nin talimatlari dogrultusunda örgüt üyesi sahislarin sahte “alacakli” rolüne bürünüp mahkemelerde oy kullandiklari da tespit edildi. Silahli olan örgüte müzahir süphelilerin alacaklilarini tehdit ettigi, Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Kurulu Baskanliginca yapilan incelemede, usulsüz konkordatoya dayanak teskil eden sahte raporlarda 17 ayri baslikta anlatilan usulsüzlük tespit edildigi ortaya çikti.

Mali Polis, mevzuata aykiri 96 usulsüzlügü ortaya çikardi

Söz konusu 96 usulsüzlügün tespit edildigi sorusturmada, mevzuat hükmüne aykirilik teskil edildigi anlatildi. Ayrica faaliyetleri iptal edilen bagimsiz denetim yetkilisi ile idari para cezasi kesilen bagimsiz denetim firmasinin mütemadiyen maddi menfaat karsiligi sahte rapor hazirladigi yönünde iddialar da yer aliyor. Yapilan teknik ve fiziki takibin ardindan 3 Mayis’ta Istanbul ve Tekirdag’da yapilan eszamanli operasyonda aralarinda biri bagimsiz denetçi, biri emekli eski askeri personel süphelinin de yer aldigi toplam 8 süpheli yakalanarak gözaltina alindi. Bu kisilerin ev, araç ve isyerlerinde yapilan aramada; 2 silah, bu silahlara ait 137 mermi, bin 650 sayfa doküman, 9 dijital materyal ve sahte raporla alinan usulsüz konkordatoya iliskin belgelerin yer aldigi flash bellek ele geçirildi.

Örgüt lideri “adli kontrol”, digerleri savciliktan serbest

Gözaltina alinan 9 süpheli sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Polisteki ifade islemleri sona eren sebeke üyelerinden örgüt üyesi 2 süpheli, savcilik talimatiyla emniyetten serbest birakildi. 6 Mayis’ta adli makamlara sevk edilen 7 süpheliden sebekenin lideri M. hakkinda mahkeme “adli kontrol” karari verdi. Dolandiricilik sebekesinin diger 6 üyesinin ise savciliktaki ifadelerinin ardindan saliverildigi ögrenildi.
Kaynak: İHA