Bandirma Ticaret Odasi'nda E-Ticaret Ve E-Ihracat Egitimi

Balikesir’in Bandirma ilçesinde Bandirma Ticaret Odasi ve online e-satis firma yöneticileriyle "E-Ticaret ve E-Ihracat” egitiminde mikro ihracat modelini anlatti.

Bandirma Ticaret Odasi'nda E-Ticaret Ve E-Ihracat Egitimi
Özel bir firmaya ait olan e-satis sirketinin Bölge Satis ve Is Gelistirme Yöneticisi Cem Titiz, Bandirma Ticaret Odasi (BTO) üyelerine "E-Ticaret ve E-Ihracat Egitimi" etkinligi düzenlendi.

Bandirma Ticaret Odasi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlikte konusmaci olarak Bölge Satis ve Is Gelistirme Yöneticisi Cem Titiz yer aldi. Yönetici Titiz, sunumuna e-ihracat sistemi ile ilgili video izleterek basladi.

E-ihracatin 2023 yilinda sitesinde basladigini söyleyen Titiz, “Bandirmali esnaftan Anadolu’daki tüketici firmasina kadar E-ihracat yapabiliyor. Mikro ihracat, 2021 yilinda pandemi dönemiyle birlikte basladi.

O dönemde çok aktif bir Televizyon reklami vardi. Azeriler, çok fazla Türk dizileri izliyorlar. Alisveris yapmak için bizlerin internet uygulamasini indiriyorlar ama sistem yurt disi satislarina izin vermiyordu. Bu sefer araci firmalar olusmaya basladi.

Azerbaycan’daki vatandas kendi adresini girdiginde siparis veremedigi için Türkiye’den adres girmek zorunda kaldi. Daha sonra Izmir, Bursa, Istanbul gibi yerlerde aralojistik, depolar olusturuldu. 2022 yili Aralik ayinda bu raporu çektigimizde yaklasik 1 milyar lira, Azeri sevk adresi olan bir potansiyel cura yakaladik. Azeri hükümeti ve Türkiye’de bunun ihracat kaydi yazilamiyordu. bir süre sonra mikro ihracati Azerbaycan’da 2023 yili Nisan ayinda baslattik. Ticaret Bakanligi, sitemiz için 2028 yilinda 375 milyar dolar olmasini hedefledi. Yüzde 10’unun E-ihracattan gelecegine inaniyor. sitemiz ise 2028 yili için 19 buçuk milyar dolar hedefledi. 2023 yilinda 5-6 ayda 650 milyar dolar yaptik. Bu yil ilk 3 ayda geçen yil yaptigimizin totaline ulastik. 2028 yilinda mikro ihracat modeli ile beraber Türkiye’nin yaptigi toplam ihracatin yüzde 5’inin, E-ihracat hedefinin de yüzde 50’sini hedefliyoruz" ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA