Sapanca Gölü'nün Korunmasi Için STK'lardan Çagri

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu kaynagi olan Sapanca Gölü’nün korunmasi ile sürdürebilirligi açisindan sivil toplum kuruluslari (STK) yetkililere seslenerek çagrida bulundu.

Sapanca Gölü'nün Korunmasi Için STK'lardan Çagri
Sakarya ve Kocaeli’de yasayan milyonlarca vatandasin içme suyu kaynagi olan Sapanca Gölü’nde son dönemde meydana gelen akaryakit sizintisi ve çevresel faktörlere dayili doga kirliligi STK’lari bir araya getirdi. Kirkpinar Mahallesi’nde bulunan fuar alaninda toplanan STK temsilcileri gölün korunmasi ve sürdürülebilirligi için ortak çagrida bulundu. Grup adina konusan Sapanca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Baskani Osman Kubilay, "Sapanca Gölü, sadece bir su kaynagi degil, ayni zamanda çevrede yasayan insanlarin ve canlilarin sagligi için vazgeçilmez bir yasam kaynagidir. Gölde meydana gelebilecek herhangi bir çevresel felaket, ekosistemi ve insan sagligini dogrudan etkileyecektir. Bu nedenle, gölün korunmasi ve kirliligin önlenmesi için acil eylemler ve uzun vadeli stratejiler belirlemek gerekmektedir. Sehrimizin idarecileri ve ilgili kurumlarinin bu konuda daha etkili bir kriz yönetimi stratejisi gelistirmesi, önleyici tedbirler almasi ve kamuoyunu sürekli olarak bilgilendirmesi gerekmektedir” dedi.



“Tüm paydaslari sorumluluk almaya ve ortak çaba göstermeye davet ediyoruz”

Göl kenarinda yerlesimi bulunan vatandaslara da seslenen Kubilay, “Gölün etrafinda yasayan halkimizin da bu süreçte duyarli olmasi ve çevreyi korumak için gereken önlemleri almasi büyük önem tasimaktadir. Ayrica, sanayi gayesiyle su kullanimi da gölün sürdürülebilirligi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sanayi tesislerinden gelen atik sularin denetlenmesi ve uygun aritma sistemlerinin kullanilmasi, göl ve çevresinin korunmasi açisindan kritik bir öneme sahiptir. Bununla birlikte, gölü çevreleyen ulasim agi kaynakli kimyasal agir metal içeren maddelerin de detayli bir sekilde incelenmesi ve gerekli önlemlerin alinmasi gerekmektedir. Sapanca Gölü’nün sürdürülebilirligi, günümüzün en büyük çevresel ve iklimsel zorluklariyla basa çikmak için önemlidir. Küresel isinma ve kuraklik gibi sorunlar karsisinda, gölün yönetiminde sürdürülebilir politikalarin benimsenmesi ve uygulanmasi gerekmektedir. Bu, gelecek nesillere temiz ve saglikli bir çevre birakabilmek için hayati bir adimdir. Bizler, Sapanca Gölü’nün korunmasi ve sürdürülebilirligi için tüm paydaslari sorumluluk almaya ve ortak çaba göstermeye davet ediyoruz. Gelecek nesillere temiz ve saglikli bir çevre birakabilmek için hep birlikte hareket etmeli ve Sapanca Gölü’nü korumak için gerekli adimlari atmaktan kaçinmamaliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA