Bayraktar KALKAN DIHA 30. Uçusunu Basariyla Tamamladi

Bayraktar KALKAN DIHA (Dikey Inis Kalkisli Insansiz Hava Araci) 30. uçusunda gerçeklestirilen sistem tanimlama testlerini basariyla tamamladi. Dikey kalkis ve inis yapabilen milli DIHA, herhangi bir piste ihtiyaç duymadan üs bölgelerinde ve yüzer platformlarda rahatlikla görev uçuslari gerçeklestirebiliyor.

Bayraktar KALKAN DIHA 30. Uçusunu Basariyla Tamamladi
Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar KALKAN DIHA, 30. uçus testini basariyla tamamladi. Edirne’nin Kesan ilçesinde yer alan Baykar Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde icra edilen uçusta sistem tanimlama testleri basariyla gerçeklestirildi.

Kesif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Bayraktar KALKAN DIHA, test kapsaminda 14 bin 500 feet irtifaya çikti ve 70 saatlik basarili uçus süresini geride birakti.

BAYKAR BG-160. kamerasi ile uçtu

Otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüs modlarini gerçeklestirebilen Bayraktar KALKAN DIHA, uçus testini Baykar tarafindan tamamen milli ve özgün olarak gelistirilen Baykar BG-160 kamerasiyla icra etti. Bayraktar KALKAN DIHA, termal görüntüleme kabiliyetine sahip olan Baykar BG-160 Elektro-Optik Sistem sayesinde geceleri de yüksek çözünürlüklü görüntü alabiliyor. Milli DIHA, gece ve gündüz kesif, gözetleme ve hedef tespiti görevlerini basariyla icra edebiliyor.

Piste ihtiyaci yok

Gücünü 4 adet elektrikli motor ve 1 adet düsük tüketimli benzinli motordan alan Bayraktar KALKAN DIHA, elektrik motorlariyla dikey kalkis yaptiktan sonra seyir uçus moduna geçerek seyrini sadece benzin motoru ile gerçeklestiriyor. Bu motorlar ile 14.500 feet üzerinde irtifaya çikan Bayraktar KALKAN DIHA, 7 saatten fazla görev uçusu icra edebiliyor. Dikey kalkis ve inis yapabilen milli DIHA, herhangi bir piste ihtiyaç duymadan üs bölgelerinde ve yüzer platformlarda rahatlikla görev uçuslari gerçeklestirebiliyor.

Ihracat sampiyonu

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilindaki IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan 2023’te de sektörün ihracat sampiyonu oldugu açiklanan Baykar, geçen yil 1.8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Son yillarda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacilik sektöründeki ihracatin 3’te 1’ini tek basina yapti. Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise simdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA