7. Uluslararasi Bolu Koru Gebelik, Dogum Ve Lohusalik Kongresi 25 Nisan'da Basliyor

Dogum konusunda Türkiye’nin en önemli kongresi olma iddiasini tasiyan “Uluslararasi Bolu Koru Gebelik, Dogum ve Lohusalik Kongresi”nin 7’ncisi, bu sene 25-28 Nisan tarihleri arasinda Bolu Koru Hotel’de gerçeklestirilecek.

7. Uluslararasi Bolu Koru Gebelik, Dogum Ve Lohusalik Kongresi 25 Nisan'da Basliyor
Dogasinda Dogum Dernegi tarafindan bu alanda çalismalari bulunan birçok bilimsel dernegin destegiyle düzenlenecek kongre, dogum ekibinin bir parçasi olan tüm saglik profesyonellerini bir araya getirecek. 4 gün sürecek olan kongrede dogum hekimlerinin yani sira perinatoloji uzmanlari, ebeler, hemsireler, yenidogan hekimleri ve doguma katki saglayan birçok brans uzmani da yer alacak. Türkiye’de sadece dogumun ele alindigi en büyük bilimsel toplanti olma özelligini tasiyan 7. Uluslararasi Bolu Koru Gebelik, Dogum ve Lohusalik Kongresi’nin baskanligini yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, kongre ile ilgili sunlari söyledi:

“Bu kongrenin bilimsel programini hazirlarken Türkiye’de dogum üzerine yillarca çok emek vermis akademisyenler ile pratik deneyimleriyle öne çikmis çok önemli isimleri bulusturmaya çalistik. Sadece ülkemizdeki degil, 4 gün boyunca farkli ülkelerden de kongreye katilan 24 uluslararasi, toplam 148 bilim insaninin bir araya gelerek, dogum konusundaki tecrübelerini genç meslektaslarimizla paylasmasini planladik. Bu çok degerli bir paylasim. Unutmamak gerekir ki, ülkemizde dogum artik bir halk sagligi sorunudur. Sistemdeki yanlisliklar, uygulamalardaki sikintilar milyonlarca kadinin dogum sekillerini, dogum süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Dogasinda Dogum Dernegi olarak 2017 yilindan bu yana basta Saglik Bakanligimiz ve meclisimiz olmak üzere birçok sivil toplum kuruluslari, meslek örgütleri dernekler ile birlikte ülkemizdeki dogumlari iyilestirmek, güzellestirmek üzerine büyük bir çaba gösteriyoruz. Konunun bilimsel yönü kadar toplumsal, sosyal ve politik yönünü de önemsiyoruz. Ülkemizde giderek artan sezaryen oranlari ile yillar içinde dogum egitiminde ciddi eksiklikler olusmaya basladi.

Genç meslektaslarimiz egitim edinme ve tecrübe gelistirme noktasinda zorlaniyorlar. Ülkemizin geçmiste çok iyi bir çizgide olduguna inandigim dogum becerisi yüksek saglik profesyoneli kaynagini, bu yanlis uygulamalar sonucunda kaybetmeye basladik. Yillar içinde mesleki becerilerin daha da zayiflamasi, gelecekte kadinlarimizin yeni yeni sikintilar yasamasina neden olacaktir. Iste konuyu bir halk sagligi problemi olarak görmemizin temel nedeni budur. Bizlere düsen görev genç hekimlerimizin ve ebelerimizin egitimlerine katki saglamak, mesleki beceri ve tecrübelerine destek vermektir. Iste tam da bu misyon ile Dogasinda Dogum Dernegi ülkemizin en önemli dogum kongresini düzenlemektedir. Her yil kongrenin akademik ve pratik çizgisini daha da yukariya çekmek için azami dikkat gösterilir. Zaten dernegimizin kurulus motivasyonu da tamamen bu bakis açisidir.”

4 gün boyunca bilimsel programin doktorlarin basta ebeler olmak üzere tüm dogum ekibiyle birlikte ayni salonu paylasacaklari sekilde organize edildigini ifade eden Prof. Dr. Biri, “Dogum ekip isidir. Ülkenin tüm dogum is yükünün ve hukuksal sorumlulugunun tek basina hekimlerin sirtina yüklenilmesi dogru bir politika degildir. Takibi sadece hekimlerin yapmasinin mümkün olmadigi bu fizyolojik sürecin detayli bir planlama çerçevesinde ’bir dogum ekibi’ tarafindan yürütülmesi hem ülkemizdeki vajinal dogum oranlarinin artmasini hem de anne adaylarinin dogum sürecini daha huzurlu geçirmelerini saglayacaktir” dedi.

25-28 Nisan tarihleri arasinda Bolu’da düzenlenecek 7. Uluslararasi Bolu Koru Gebelik, Dogum ve Lohusalik Kongresi’nde tüm dogum profesyonellerinin mesleki streslerinden arinacaklari bir sosyal program da hazirlandi. Hem ögretici hem de dinlendirici ve eglenceli olmasi planlanan kongre için internet sayfasi üzerinden kayit basvurusu yapilabilecek.
Kaynak: İHA