Uluslararasi Adalet Divani, Almanya'nin Israil'e Silah Sevkiyatini Engelleme Yönündeki Talebi Reddetti

Uluslararasi Adalet Divani, Gazze Seridi’nde soykirim yasandigi gerekçesiyle Almanya’nin Israil’e silah sevkiyatinin engellenmesini talep eden Nikaragua’nin ihtiyati tedbir karari alinmasi talebini reddetti.

Uluslararasi Adalet Divani, 1948 Soykirim Sözlesmesinin ihlali iddiasiyla geçtigimiz ay Nikaragua tarafindan Almanya aleyhinde açilan dava çerçevesinde, Israil’e silah sevkiyati ve diger yardimlarin engellenmesi yönünde alinacak bir karar için hukuki kosullarin mevcut olmadigi gerekçesiyle bu talebi reddetti.

Talebin 15’e karsi 1 oyla reddedildigini duyuran Mahkeme Baskani Nevaf Selam, “Taraflarin sundugu verisel bilgiler ve yasal argümanlar çerçevesinde mahkeme, mevcut kosullarin ihtiyati tedbirler uygulanmasini gerektirecek nitelikte olmadigi hükmüne varmistir” dedi.

Diger yandan davayi bütünüyle reddetmeyen mahkeme, Almanya’nin Gazze’de Israil’in uyguladigi soykirima destek olmakla suçlandigi dava çerçevesinde taraflarin argümanlarini dinlemeye devam edecek. Davanin sonuçlanmasinin aylar almasi bekleniyor.

Almanya’nin Israil’e silah sevkiyatini ve Gazze’de insani hukuku ihlal edilecek yönde kullanilacak yardimlarin durdurulmasi için olaganüstü tedbirler alinmasi talebini reddeden uluslararasi mahkeme, diger yandan Gazze’deki durum konusunda "derin endise" beyan etti. Mahkeme Baskani Selam, “Mahkeme, özellikle Gazze Seridi’nde Filistinlilerin gida ve temel ihtiyaçlardan uzun süreli ve yaygin bir sekilde mahrum kaldiklari göze alindiginda, Filistinlilerin felaket yasam kosullari konusunda derin endiseler tasimaktadir” dedi.

Nikaragua tarafindan 1948 Soykirim Sözlesmesi’ni ihlal etmekle suçlanan Almanya, suçlamalari reddetmis ve davanin temelsiz iddialara dayandigini savunmustu. Üst düzey BM mahkemesinde, Israil’in en büyük silah tedarikçileri arasinda yer alan Almanya’dan Israil’e silah sevkiyatlarinin durdurulmasi yönündeki tedbir kararina destek veren tek yargiç, Iranli Yargiç Muhsin Agahüseini oldu. Somali, Çin, Uganda, Lübnan, Slovakya, Almanya, Japonya, Romanya, ABD, Brezilya, Meksika, Hindistan, Fransa, Avustralya ve Güney Afrikali diger 15 yargiç ise olaganüstü tedbir talebini reddetti.

Uluslararasi Adalet Divani, Gazze’deki savasa iliskin olarak Güney Afrika’nin Israil’e açtigi ayri bir davada ocak ayinda taraflarin argümanlarini dinlemisti. Israil aleyhindeki davada Güney Afrika, Israil’in Gazze’deki askeri operasyonlarinin soykirim karakteri tasidigini ve 1948 Soykirim Sözlesmesini ihlal ettigini ileri sürüyor.

Israil ise Gazze’de soykirim iddialarini reddediyor ve kendini savunma amaciyla hareket ettigini savunuyor.
Kaynak: İHA