'Amisos Mozaigi' Yogun Ilgi Çekiyor

Milattan sonra (MS) 3. yüzyila ait oldugu düsünülen 56 m2 ölçülerindeki Amisos Mozaigi, Asil ve Thetis motifleriyle birlikte Samsun Müzesi’nde kendisine ayrilan özel alanda sergileniyor.

'Amisos Mozaigi' Yogun Ilgi Çekiyor
Amisos Mozaigi, 1958 yilinda antik Amisos kentinde (Samsun-Ilkadim) bugünkü 19 Mayis Isitme Engelliler Ortaokulu’nun hafriyat çalismalari esnasinda bulundu. Mozaik, 1959 yilinda orijinal yerinden kaldirilarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi’ne yerlestirildi. Orijinalinde 10 panodan olusan mozaik tabani, 56 m2 ölçüleriyle dikkat çekerken, mozaigin kaldirilmasi islemi, bir bütün olarak degil de 31 parçaya bölünerek, 1,5 metrelik panolar halinde gerçeklestirildi.



Asil (Akhilleus) ve Thetis mozaigi göz kamastiriyor

Su anda Samsun Müzesi’nde kendisine ayrilan özel alanda sergilenen mozaigin ortasindaki merkez panoda Akhilleus (Asil) ve Thetis (Yunan mitolojisine göre tüm zamanlarin en iyi savasçisi olan Asil’in annesi, Phtya krali Peleus’un karisi) konu edilmis durumda. Bu panonun etrafinda tam olarak köselere gelecek sekilde dört mevsimin kisisellestirildigi büstler, bunlarin arasinda ise birbirlerinden farkli olarak islenmis Hypocampos (denizati), deniz canavarlari ve Triton’un (belden yukarisi insan, asagisi balik) tasidigi Nereid’lerin (denizkizi) konu edildigi 4 tane pano bulunuyor. Bunlarin yani sira mozaigi ev sahibini kurban töreni esnasinda betimleyen pano olusturuyor. Bu panolarin etrafi da iki farkli geometrik desenle çevrelenmis durumda ziyaretçilerin göz zevkine sunuluyor.

Parçalar halinde tasinarak tekrar birlestirilen mozaik Samsun Müzesi’nde vatandaslarin yogun ilgisine maruz kaliyor.
Kaynak: İHA