ESTÜ'den UNESCO Kürsüsü Basarisi

Eskisehir Teknik Üniversite’si (ESTÜ) “Çevre Planlama ve Yönetiminde Cografi Bilgi Teknolojileri” baslikli UNESCO Kürsüsü basarisi ödülünü aldi.

ESTÜ'den UNESCO Kürsüsü Basarisi
Eskisehir Teknik Üniversite’sinde Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ögretim elemanlarindan Prof. Dr. Sayin Saye Nihan Çabuk’un baskanligini, Doç. Dr. Sayin Gordana Kapla’nin da es baskanligini yaptigi “Geographical Information Technologies (Remote Sensing and Geographical Information Systems) in Environmental Planning and Management” (Çevre Planlama ve Yönetiminde Cografi Bilgi Teknolojileri) baslikli UNESCO Kürsü önerisi verildi, ülkedeki yüksekögretim kurumlari tarafindan yapilan birçok basvuru arasindan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafindan desteklenmeye layik görülen 2 basvurudan biri oldu.

Kürsü, cografi bilgi teknolojilerinin yardimiyla iklim degisikligi, afetler ve kentlesme gibi konulara odaklanarak dogal kaynaklarin sürdürülebilir bir sekilde yönetilmesine yönelik bilgi, egitim ve farkindalik kazandirmayi hedefledigi ifade edildi. Lisansüstü seviyede konuyla ilgili verilecek dersler, vaka temelli çalismalar, projeler, yayinlar, çalistaylar, saha ziyaretleri ve konferanslar gibi bir dizi etkinlikle desteklenmesi planlanan kürsü, 4 yillik bir süreyi kapsadigi projede belirtildi.

Ekolojik planlama ve tasarim uygulamalari yoluyla günümüzün sorunlari arasinda yer alan afetlere karsi dirençlilik saglanmasi kapsaminda kisilere yetkinlik kazandiracak olan proje, sürdürülebilir kalkinma amaçlarina ulasilmasina katki saglamak üzere ve UNESCO stratejik hedeflerine uyum kapsaminda olusturulan Çevre Planlama ve Yönetiminde Cografi Bilgi Teknolojileri Kürsüsü, ekolojik planlama ve tasarim uygulamalari yoluyla günümüzün en önemli sorunlari arasinda yer alan afetlere karsi dirençlilik saglanmasi kapsaminda kisilere yetkinlik kazandiracak. Kürsünün uluslararasi ve ulusal destekçileri arasinda Zagreb Üniversitesi, Samangan Üniversitesi, Lyon Üniversitesi, Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi, Tipaza Üniversitesi, Al al-Bayt Üniversitesi gibi yüksekögretim ve arastirma kurumlarinin yani sira, ESRI ABD, ESRI Türkiye, Basarsoft Uganda, Cybertech, Türkiye Saglikli Kentler Birligi, TMMOB Peyzaj Mimarlari Odasi, Tasarim ve Planlama Akreditasyon Dernegi gibi kuruluslar da projede bulundugu söylendi.

UNESCO Kürsü programi, uluslararasi üniversiteler arasinda is birligini gelistirmek amaciyla bilgi paylasimi ve ortak çalismalar yapmasini amaçlanan projede ilk kez 1992 yilinda baslatilan UNESCO Kürsü programi, uluslararasi üniversiteler arasinda is birligini gelistirmek amaciyla bilgi paylasimi ve ortak çalismalar yapmasini amaçliyor. UNESCO Kürsüleri, üniversitelerle baglanti kurarak ve üniversitelerarasi is birligini tesvik ederek bilgiyi sinirlar ötesine tasiyabilme sayesinde, UNESCO’nun tüm yetki alanlarindaki arastirma, egitim ve program gelisimini ilerletmekte. 2023 yili Kasim ayi itibariyle dünya çapinda 120 ülkede 850 UNESCO Kürsüsü ve UNITWIN agi kurulmus olup 1993-2024 yillari arasinda Türkiye’den sadece 18 üniversitede UNESCO Kürsüsü olusturuldugu belirtildi.
Kaynak: İHA