Eskisehir'de Hastaliktan Ari Isletme Sayisi Genç Yetistiriciler Ile Çogaliyor

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi almaya hak kazanan isletmeye sertifikasi teslim edildi.

Eskisehir'de Hastaliktan Ari Isletme Sayisi Genç Yetistiriciler Ile Çogaliyor
Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi almaya hak kazanan Odunpazari Ilçesi Yörükkirka Mahallesi’nde bulunan Fahrettin Özkan’a ait hayvancilik isletmesi Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Mehmet Yurt, Odunpazari Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Bilal Tosun ve görevli Veteriner Hekimler tarafindan ziyaret edilerek Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi takdim edildi. Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Sube Müdürü Mehmet Yurt isletme ziyaretinde yaptigi açiklamada, karantina ünitesine sahip, tüm hayvanlari kayit altina alinmis, asgari teknik ve hijyenik sartlarda, sap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri geregince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanlarinin bu hastaliklari tasimadigi belirlenen isletmelere Tarim ve Orman Bakanligi’nca ’Hastaliktan Ari Isletme’ belgesi verildigini söyledi.

Yurt, bu çerçevede Eskisehir’de ari isletme sayisinin 11’e ulastigini, 2024 yilinda bu sayinin en az 20 isletme olmasini hedeflendigini ifade etti.



Isletme sahibi Fahrettin Özkan babasina ait koyun isletmesini kapatarak genç yasta sehir merkezine gitmek yerine köyünde kalip, damizlik süt sigiri isletmesi kurdugunu, etrafindaki bilinçli üreticiler, Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü personellerinin yaptigi arastirmalar ve katildigi egitim programlarinin etkisiyle hastaliktan ari isletmelerden temin ettigi hayvanlarla hiçbir zorlukla karsilasmadan Hastaliktan Ari Isletme Sertifikasi almaya hak kazandigini dile getirdi. Isletme sahibi Fahrettin Özkan, bu sertifika ile hayvanlarinda Brusella ve Tüberküloz hastaliklarinin olmadiginin belgelendigini, bu çerçevede Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan verilen desteklemelerin yaninda, ürettigi degerli sütü ilimizdeki kaliteli mandiralara vererek tüketiciye güvenle içebilecekleri sütü temin etmenin mutlulugunu yasadigini söyledi.



Gerçeklestirilen ziyarette Yörükkirka Mahallesi Muhtari Ilhami Yolcular ve mahalle sakinlerinin katilimiyla Yörükkirka mahallesinde hayvancilik alaninda yapilabilecek çalismalar ve projeler hakkinda bilgi alisverisinde bulunuldu. Ayrica Ari isletme sahiplerine ürettikleri süt, yetistirdikleri buzagi ve sattiklari düveler için Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan daha yüksek desteklemeler yapilarak ari isletme sahipleri tesvik edildigi anlatildi.

Yetkililer, hastaliktan ari isletmeler hakkinda daha ayrintili bilgi almak isteyen yetistiricilerin il ve ilçe Tarim ve Orman Müdürlükleri’ne basvurabilecegini belirtti.

Kaynak: İHA