Havalarin Isinmasiyla Birlikte Yazlik Çiçek Satislari Basladi

Eskisehir’de hava sicakliklarinin yükselmesi nedeniyle yazlik çiçek satislarinin erken basladigini ifade eden çiçekçi esnafi, mevsimlik çesitlerin bolca sulanmasini ve degistirilen topragin kalitesine dikkat edilmesini tavsiye etti.

Havalarin Isinmasiyla Birlikte Yazlik Çiçek Satislari Basladi
Yaz mevsiminin yaklasmasiyla birlikte yurt genelinde oldugu gibi Eskisehir’de de hava sicakliklari yükselmeye devam ediyor. Bu yil kis mevsiminin yagissiz geçmesine ve sicakliklarin erken baslamasina bagli olarak yazlik çiçek çesitlerinin satislari simdiden baslarken, esnaf vatandaslarin dikkat etmesi gereken detaylari anlatti. Vatandaslarin yazlik çiçek alirken bu çesitlerin suyu çok sevdiklerini unutmamasi gerektigine dikkat çeken çiçekçiler, ucuz topraklarin sineklenme yaptigini ve bitkiye zarar verdigini vurgulayarak kaliteli paketler alinmasini tavsiye etti. Bazi çiçeklerin günesi, bazilarinin ise gölgeyi sevdigini belirterek vatandaslarin bitkinin türüne göre duyarli davranmasi gerektigini dile getiren çiçekçi esnafi, son dönemlerde en çok ortanca, yasemin, begonvil, hanimeli, petunya ve sardunya gibi kokulu çesitlerin tercih edildigi bilgisini de paylasti. Yazlik çiçek fiyatlari an itibariyle 150 liradan basliyor.

"Yazlik çiçeklerin bolca sulanmasina ve perlitli toprak kullanimina dikkat edilmeli"

Eskisehir’de çiçekçilik yapan Nurgül Çelik, mevsim itibariyle yazlik ve açan çiçek türlerinin satisina baslandigini aktardi. Müsterilerinin de ekim yaptiklari bir döneme girdiklerinden bahseden ve kaliteli toprak kullanilmasinin önemli oldugunun altini çizen Çelik, "Normalde bizim Eskisehir mevsimi daha kislik bir iklim oldugu için mayis gibi basliyordu ama havalar sicak gittigi için bu yil erken basladi.

O yüzden toprak satislarimiz artti. Onun disinda çiçekli çiçek satislarimiz artti. Yalniz çiçekli çiçek alirken bütün herkesin dikkat etmesi gereken tek sey çok su sevdikleri. Günesin de durumuna göre bu çiçekler her gün sulanmali. Ortanca, yasemin, begonvil, hanimeli, petunya ve sardunya gibi kokulu çiçekler daha çok tercih ediliyor. Bunlar en çok satilan çiçekler arasinda. Burada özellikle sunu vurgulamak istiyorum, çiçek topraginizi lütfen çiçekçiden alin. Çünkü marketlerdeki ucuz topraklar sinek yapiyor. Bu mevsim tam toprak degistirme mevsimi. Topragi, topraginin kalitesini bildiginiz yerden alin. Topragin içinde perlit denilen çiçegi besleyen bir madde var. Bu nedenle perlitli toprak kullanimina dikkat edilmeli. Yazlik çiçeklerde en çok suya dikkat edilmeli. Bazi çiçekler günes, bazi çiçekler gölge seviyor. Mesela ortanca gibi tam mevsim çiçegi var. Onlar gölgeyi daha çok seviyorlar ve topragin içindeki vitaminlere göre renk alirlar. O yüzden ne renk olsun istiyorsaniz topraginizi ona göre beslemeniz gerekiyor. Yazlik çiçekler fiyatlarimiz çok pahali degil, su anda uygun seviyelerde. 150 liradan liradan basliyor, ortancalar ithal geldigi için onlar 750 lirayi buluyor" dedi.

Kaynak: İHA