Bakan Isikhan Açiklamasi '2023'Te 464 Bini Askin Kadini Ise Yerlestirdik'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Prof. Dr. Vedat Isikhan, 2023 yili içerisinde 464 bini askin kadinin ise yerlestirilmesini sagladiklarini açikladi. Bakan Isikhan ayrica, "Kayit disi istihdam hem insanlarimizin hem de ülkemizin gelecegi için ciddi bir tehdit olusturuyor. Bugün tüm dünyada hayranlikla takip edilen bir sosyal güvenlik sistemimiz var" ifadelerini kullandi.

Bakan Isikhan Açiklamasi '2023'Te 464 Bini Askin Kadini Ise Yerlestirdik'
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Prof. Dr. Vedat Isikhan, "Is Pozitif Kadin Istihdami Fuari" açilisi için geldigi Samsun’da ilk olarak Samsun Valiligi’ni ziyaret ederek seref defterini imzaladi. Burada yetkililerden bilgi alan Bakan Isikhan, ardindan Samsun Büyüksehir Belediyesi Sehit Ömer Halisdemir Toplanti Salonu’na geçerek Is Pozitif Kadin Istihdami Fuari açilisina katildi.

Toplantinin açilisinda söz alan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Samsun Milletvekili Çigdem Karaaslan ile Samsun Valisi Orhan Tavli, kadin istihdaminin öneminin farkinda olduklarini belirterek, kadinin is gücüne katilmasi konusunda üzerlerine düsen görevleri eksiksiz yerine getireceklerini ifade etti.



“Kadinlarin gücüne ve destegine ihtiyacimiz var”

Geçmis yüzyillarda oldugu gibi bu yüzyilda da kadinin gücü ve destegine ihtiyaçlarinin oldugunu vurgulayan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Prof. Dr. Vedat Isikhan, "Geçtigimiz Subat ayinda Emine Erdogan Hanimefendi’nin öncülügünde kadin istihdamina destek olacak yeni bir projenin duyurusunu yapmistik. Insallah ülke çapinda bir seferberlige dönüsmesini arzu ettigimiz bu projemizi tüm bölgelerimize ve 81 ilimize duyurmak üzere yaklasik 2 aydir bölge bölge, il il geziyoruz. Istiyoruz ki bu önemli girisimden bütün kadinlar haberdar olsun ve yararlansin. Biliyorsunuz ki kadin istihdami, Türkiye olarak bizim 21 yildir üzerinde hassasiyetle durdugumuz, gelecek hedef ve vizyonumuzun temel argümanlari arasinda yer alan önemli bir konudur. Gelecegin güçlü Türkiye’sine giden yol, kadin erkek her bir insanimizin, sosyal ve ekonomik kalkinma sürecinde imkani ölçüsünde yer aldigi topyekun bir seferberlik suurundan geçmektedir. Bu sebeple, geçmisten günümüze binlerce yildir oldugu gibi önümüzdeki yüzyilda da kadinlarin gücüne ve destegine ihtiyacimiz var. Biz, kadini bas taci sayan bir inancin ve kültürün temsilcileriyiz. Nüfusumuzun yaklasik yarisini olusturan kadinlarin gücü olmadan, sürdürülebilir kalkinma hedeflerimize ulasmamiz mümkün degildir. Bu sebeple kadinlarin toplumsal hayata aktif ve üretken katilimini destekleyecek projeler gelistirme gayreti içerisindeyiz. Sagliktan egitime, sanattan spora, bürokrasiden siyasete her zaman yanlarinda oldugumuz gibi çalismak, üretmek, ülkemize ve milletimize deger katmak isteyen bütün kadinlari destekliyoruz" diye konustu.



“2023 yili içerisinde 464 bini askin kadinin ise yerlestirilmesini sagladik”

ISKUR vasitasi ile kadinlari is gücüne entegre ettiklerini dile getiren Bakan Vedat Isikhan, "Son 21 yilin rakamlarina baktigimizda ise ISKUR vasitasiyla ise yerlestirdigimiz 13 milyonu askin vatandasimizin 4 milyondan fazlasini kadinlar olusturmaktadir. Yine son 21 yilda, kurumumuz ISKUR’un Aktif Isgücü Programlarindan yararlanan vatandaslarimizin sayisina baktigimizda ise yaklasik 5 milyon insanimizin 2 buçuk milyonunu kadinlar olusturmustur. ISKUR araciligiyla sadece 2023 yili içerisinde 464 bini askin kadinin ise yerlestirilmesini saglamis durumdayiz. Egitim, özellikle nitelikli is gücünü artirma noktasinda hayati bir öneme sahiptir. Yine 2023 yili boyunca 877 bine yakin kadina danismanlik hizmeti vermis durumdayiz. Sadece danismanlik hizmeti alanlarin sayisina baktigimizda bile kadinlarin çalisma istegi ve azmini görebiliyoruz. Biz de bakanlik olarak bu azmi ve kararliligi, sahip oldugumuz tüm imkanlari seferber ederek birer katma degere dönüstürmenin gayreti içerisindeyiz. Is Pozitif Projemiz de tam olarak böyle bir anlayisin eseridir. Proje kapsaminda, 10 bakanligimizin proje ortagi oldugu, tüm kamu ve özel sektör kuruluslari ile sivil toplum kuruluslari arasindaki istihdam eslestirme süreçlerini kayit altina alacak, Is-Pozitif adi altinda bir bilgi sistemi kurduk" seklinde konustu.



“Kayitli istihdam hepimiz için çok önemli”

Kayitli istihdamin önemine de deginen Bakan Isikhan, "Kayit disi istihdam hem insanlarimizin hem de ülkemizin gelecegi için ciddi bir tehdit olusturuyor. Bugün tüm dünyada hayranlikla takip edilen bir sosyal güvenlik sistemimiz var. Avrupa ve Amerika dahil, dünyanin bir çok ülkesinde artik insanlar hasta olmaktan dahi korkar hale geldi. Neden? Çünkü gönül rahatligiyla güvenebilecekleri bir sosyal güvenceleri yok. Sosyal güvenlik hizmetlerinin sürdürülebilirligi noktasinda birçok ülke ciddi finansal krizler yasamaktadir. Mevcut güvenceleri için ciddi ödemeler yapmak durumunda kaliyorlar. Saglik problemi yasadiginda tek kurus ödemeden tedavi alabilecekleri bir sosyal devlet anlayislari maalesef yok. Ancak bugün Türkiye’nin hangi sehrine giderseniz gidin, sadece TC kimlik belgenizle istediginiz saglik hizmetini rahatlikla alabiliyorsunuz. Üstelik bu hizmeti her sehrimize adeta 5 yildizli otel konforunda insa ettigimiz son teknoloji ürün ve cihazlarla donattigimiz hastanelerimizden alabiliyorsunuz. Tüm bunlari, biz sosyal güvenlik reformuyla basardik. Bu sistemin, sürdürülebilir sekilde islemesini saglamanin en önemli yollarindan birisi de çalisan, üreten tüm vatandaslarimizin sistemin içerisinde, yasal bir sekilde yer aldigi sosyal güvenlik sürecinden geçmektedir. O nedenle kayitli istihdam hepimiz için çok önemli. Kadinlarin is gücüne katilimi da hem is gücü piyasasinin genislemesine ve üretkenligin artmasina yardimci olacak hem de sosyal güvenlik sistemimizin daha da gelismesine katki saglayacaktir. Kadin istihdami ayni zamanda; sürdürülebilir bir ekonominin tesis edilmesinin yani sira sosyal uyum ve katilimi da beraberinde getirecektir. Bu noktada hedefimiz; bu alanla ilgili daha fazla politika gelistirmektir. Ben inaniyorum ki kadinlar, ülkemizin kalkinmasindaki en önemli gücü olacaktir" ifadelerini kullandi.

Kadinlarin Cumhuriyet’in kurulus sürecinden itibaren büyük bir fedakarlik örnegi gösterdiginin altini çizen Isikhan, ayrica sunlari söyledi:

"Samsun’un kahraman kadinlari çok iyi bilir ki Milli Mücadele sürecinde kadinlar büyük fedakarliklar göstererek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulus sürecinde önemli bir rol oynamistir. Milli Mücadele’nin ardindan ülkemizin en zor zamanlarinda çalisarak, üreterek toparlanma sürecimize omuz vermislerdir. Bugün de yine ayni güçle çalisarak üreterek hem toplumsal hem de iktisadi kalkinmamiza katki saglayan emektar kadinlarimizla birlikte Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilini insallah Türkiye Yüzyili yapacagiz. Bu yüzden, Yüzyilin Kadin Istihdami’ni gerçeklestirmeyi hedefledigimiz bu projeye Milli Müdafaadan Milli Kalkinmaya, Türkiye Yüzyili’nin Kadinlari ismini verdik. Projemizin basta, üreten tüm kadinlar olmak üzere, çalisma hayatimiza, ülkemize ve milletimize hayirlar getirmesini diliyorum. Kadinlara verdigi degerle, 21 yildir kadinlarin hukuki, sosyal ve ekonomik özgürlük mücadelesini himaye eden Cumhurbaskanimiz, liderimiz, Recep Tayyip Erdogan’a ve Emine Erdogan Hanimefendi’ye sükranlarimi arz ediyorum. Katilimlariniz ve destekleriniz için; siz degerli baskanlarimiza, milletvekillerimize ve hemsehrilerimize tesekkür ediyorum."

Program, konusmalarin ardindan Bakan Isikhan’in Samsun’da en çok kadin çalistiran isletmelerine plaket vermesi ile devam etti. Bakan Isikhan ve beraberindeki heyet açilis konusmalarinin ardindan Is Pozitif Kadin Istihdami Fuari’ndaki stantlari gezerek kadinlardan bilgi aldi.

Programa ayrica AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, kamu kurum ve kurulus temsilcileri ile kadin girisimciler katildi.

Kaynak: İHA