Abdülhamid Han Döneminde Insa Ettirilmisti, Asirlik Yozgat Saat Kulesi Uzun Bir Aradan Sonra Yeniden Vakti Gösterdi

Ikinci Abdülhamid Han döneminde temelleri atilan ve 1908 yilinda dönemin Belediye Baskani Tevfik Zade Ahmet Bey tarafindan insa edilen 116 yillik tarihi Saat Kulesinin saati, uzun bir aradan sonra bakim ve onarimi yapilarak yeniden vakti gösterir hale getirildi.

Abdülhamid Han Döneminde Insa Ettirilmisti, Asirlik Yozgat Saat Kulesi Uzun Bir Aradan Sonra Yeniden Vakti Gösterdi
Sehrin merkezinde bir asri geçkin süredir ayakta duran tarihi Saat Kulesi tüm ihtisamiyla göz kamastiriyor. 1908 yilinda dönemin Belediye Baskani Tevfik Zade Ahmet Bey’in zamaninda yaptirilan tarihi kule, zemin kat ve çanin bulundugu kisimlarla birlikte 7 kattan olusuyor. Sari kesme taslardan insa edilen kulede 4 saat bulunurken her saat basinda çanlar sehrin birçok noktasindan duyuluyor.

Yillarca sehre kimlik katan ancak son yillarda ilgisizlikten saati çalismayan tarihi Saat Kulesinin tekrardan isler hale getirilmesi için Yozgat Belediyesi harekete geçti. Göreve yeni gelen Belediye Baskani Kazim Arslan’in ilk icraatlarindan birisi de kulenin saat mekanizmasinin yeniden onarilip tamir ettirilerek sehre kazandirilmasi oldu. Tarihi Saat Kulesi, bakim ve onarim çalismalarinin ardindan ilk günkü gibi isler hale getirilerek sehrin hizmetine sunuldu. Kentin önemli bir sembolü olan Saat Kulesinin yeniden çalisir hale getirilmesi vatandaslari da mutlu etti.

“Gelecege tasimak bizim vazifemiz”

Saat Kulesinin Yozgat’in en önemli sembollerinden birisi oldugunu söyleyen Yozgat Belediye Baskani Kazim Arslan, “Saat kulemizin sembol olarak yasamasi lazim. Yaklasik 5-6 yildir kulemizdeki saat çalismiyordu. Göreve basladik ve bu konuda vatandaslarimdan gelen talebi de dikkate alarak bakim ve onarim çalismasi yaptik. Bugünden itibaren Saat Kulemiz çalisir duruma geldi. Hemserilerimiz de bu durumdan memnun kaldilar. 2. Abdülhamid Döneminde sehirlerin gelismesine yönelik tasra illerinde birtakim çalismalar yapilmisti. O dönemde Yozgat’ta yapilan Hamidiye Çesmesi, Yozgat Lisesi ve Saat Kulesi gibi yapilar baslatilan çalismalardandi. Tabi ki bu eserleri de saglam bir sekilde gelecege tasimakta bizim vazifemiz.” dedi.

Belediye Baskani Arslan’a tesekkür eden vatandaslardan Rasim Demirkapak ise Saat Kulesinin Yozgat’in önemli simgelerinden oldugunu belirterek kulenin saatinin çalismasindan duydugu memnuniyeti ifade etti.

Kaynak: İHA