Sagliktaki Problemlere SAGLIKFEST Ile Çözüm Aranacak
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafindan 6-7 Kasim tarihlerinde düzenlenecek Saglik Bilimleri Festivali (SAGLIKFEST) ile dünyada saglik alanindaki problemlerin çözümü aranacak. SOSYALFEST’te 4 kategoride yapilacak yarismalarla yenilikçi vizyon ve yaklasim, teknolojiler ortaya koyulacak.

Toplantida konusan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik, yenilikçi yaklasimlara, problem merkezli problemi çözücü yaklasimlara ve yeni bakis açilarina, teknolojilere ihtiyaç oldugunu belirtti.
Basarili bir festival organizasyonu gerçeklestirdiklerini ifade eden Rektör Kirisik, “Insallah Ankara’da ikincisini yapmak üzere çalismalarimizi yürütüyoruz. Bu yil içerisinde eylül-ekim ya da kasim aylarinda insallah bunu Ankara’da, Ankara’daki üniversitelerimizle ve kurumlarimizla isbirligi içerisinde gerçeklestirmek için çalisiyoruz” dedi.
“Niye bu tür çalismalar yapiyoruz?” sorusunu cevaplayan Kirisik, “Burasi önemli, bu tür çalismalar yapmamizin ana eksenini dünyanin büyük bir degisim içerisinde oldugu gerçegini gösteriyor. Dünyada gerçekten müthis bir degisim var, olaganüstü bas döndürücü bir degisim süreci var. Fakat biz içerisinde oldugumuz için bu sürecin pek de farkina varamiyoruz. Fakat uluslararasi ülkeler bazli istatistikleri inceledigimizde, her bir yilda ortaya çikan degisimleri gözlemledigimizde gerçekten olaganüstü bir degisim süreci içerisinde oldugumuzu görüyoruz. Adeta sanayi devrimiyle birlikte at üstünde yasayan savaslardan makinalarla savasma dönemine geçilmis olmasi gibi son derece yikici, yeni bir dünya, yeni bir yaklasim ortaya çikiyor. Biz bunu yavas yavas fark ediyoruz, hissediyoruz” diye konustu.
Modern tip yaklasimlarini uzun zamandan beri gözlemlediklerini anlatan Rektör Kirisik, “Modern tibbin da kendi içinde zamanla birtakim sorun ve problemler yasadigini gözlemliyoruz. Modern tibbin bu yaklasimlarini degistirecek, yenilikçi teknolojiler kullanacak, farkli alanlarda geleneksel ve tamamlayici tip yöntemlerini kendisine dahil ederek yeni bir sentez gelistirerek yükselme gayreti içerisinde oldugunu bütün dünyada gözlemliyoruz. Dolayisiyla modern tibbin yasadigi sorunlari çözmek için dünyanin geçmisten bugüne getirmis oldugu tip birikimini ‘geleneksel ve tamamlayici tip’ adi altinda kendisine katma çabasinda oldugunu görüyoruz. Dünya bilimi de bu sekilde gelisiyor, aslinda önce bir problem ortaya çikiyor, sonra bu problemin çözümüne yönelik bir hipotez, çözüm fikri ortaya atiliyor, sonra bu fikre karsi antitezler ileri sürülüyor. Iste modern tip bu problemlere karsi bir protez olarak ortaya çikti” degerlendirmesinde bulundu.
“Saglik sahasinda oldukça güçlü bir üniversiteyiz”
Teknolojinin gelismesiyle birlikte teknolojinin saglikta kullaniminin çok daha artacagini gözlemlediklerini vurgulayan Kirisik, sunlari kaydetti:
“Bu da saglik alaninda devrim niteliginde dönüsümlerin ortaya çikacagini bize gösterir. Dünyanin sanayi devrimi sürecinde oldugu gibi müthis bir degisimin safaginda, esiginde oldugu yeni bir dönemin asamasindayiz, hemen kiyisinda bulunuyoruz. Iste ‘biz bu dönemde ne yapmaliyiz?’ diye düsündük, SAGLIKFEST seklinde Saglik Bilimleri Festivali yaparak bu degisimi anlama, bu degisimi tanima, degisime önderlik edebilecek yeni yaklasimlar, yeni teknolojiler, yeni fikirler gelistirme asamasinda çalismalarimiza basladik. Üniversite olarak saglik alaninda çok güçlü bir üniversiteyiz. Hem Tip Fakültemiz var, hem Dis Hekimligi Fakültemiz var, hem Saglik Bilimleri Fakültemiz var, hem Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz var. Saglik sahasinda oldukça güçlü farkli birimleriyle bu alanda Türkiye’ye hizmet veren bir üniversiteyiz. Saglik alanindaki bu gücümüzden üniversitedeki birikiminden akademik tecrübelerimizden de istifade ederek, Saglik Bilimleri Festivalini Türkiye’de ilk defa yapma ve bunu sahada uygulama karari aldik. Insallah SOSYALFEST’te oldugu gibi SAGLIKFEST’te de farkli üniversitelerle isbirligi içerisinde kurumsal destekleyici ve kurumsal paydaslik protokolleri yaparak, sponsorluklar olusturarak, bunu da gerçeklestirme kararliligindayiz.”
SOSYALFEST’in altyapisi kullanilacak
6-7 Kasim 2024 tarihinde KBÜ kampüsü içerisinde festivali saglik alaninda yarismalarin yapildigi bir formatla gerçeklestirmeyi planladiklarini anlatan Prof. Dr. Kirisik, su ifadelere yer verdi.
“Bunu gerçeklestirmek için gerekli hazirliklari saglik alanindaki akademisyenlerimiz ile bilim yöneticilerimizle yaptik, yapmaya devam ediyoruz. Bu anlamda SOSYALFEST’in altyapisini kullanacak olmamiz bize büyük bir hiz ve ilerleme sagliyor. Çünkü bu altyapi oldukça ciddi hazirlik sürecinden geçerek olusturmus oldugumuz bu altyapiyi kullanarak insallah Saglik Bilimleri Festivalimizi de gerçeklestirecegiz. Bu festivalimizde elbette iki ana öge ön plana çikiyor. Bu ögelerden bir tanesi; yenilikçi vizyonlar, yenilikçi yaklasimlar, yenilikçi teknolojiler ortaya koymak. Burasi son derece önemli, çünkü dünyanin saglik alaninda ciddi problemler sorunlar yasadigini ve bu sorunlari bir türlü çözemedigini görüyoruz. Iste kanser hastaligi olabilir, seker hastaligi, alerjik rahatsizliklar, yüzlerce hastalik, rahatsizlik sayabiliriz. Yakin dönemde bir korona salgini gerçeklesti. Buna yönelik asi çalismalari söz konusu oldu, salginlar gibi çok farkli tehditlerle karsi karsiyayiz. Fakat bunu çözmek de, bu sorunlari kisa süre içerisinde ortadan kaldirmak da dünyanin modern tibbin veya tip alaninda çalismalarin yeterli olmadigini, yetersiz kaldigini gözlemleyebiliyoruz. Daha hizli çözümler üretecek, insanlari daha saglikli bir yasama ’merhaba’ demelerini saglayacak bir sekilde saglik planlamasinin yapilmasi gerekiyor. Bunun için hem yenilikçi yaklasimlara ihtiyaç var hem de problem merkezli problemi çözücü yeni yaklasimlara, yeni bakis açilarina, yeni teknolojilere ihtiyaç var. Biz de bunu Saglik Bilimleri Festivali ile gerçeklestirmek istiyoruz.”
