Vodafone Türkiye'nin Sera Gazi Yönetimine Uluslararasi Onay

Vodafone Türkiye, sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle yaptigi çalismalari sürdürüyor. ISO 14064 Sera Gazi ve Emisyonlari Yönetim Sistemi sertifikasyon sürecini tamamlayan sirket, böylece sera gazi emisyonlari ve sera gazi projelerinin yönetiminin uluslararasi standartlara uygunlugunu tescillemis oldu.

Vodafone Türkiye'nin Sera Gazi Yönetimine Uluslararasi Onay


Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone, dijital altyapisi ve akilli teknolojileriyle toplumu gelecege baglarken çevresel ayakizini de azaltmayi sürdürüyor. Tüm dünyada 2040 yilina kadar deger zincirinin tamaminda net sifir emisyona ulasmayi taahhüt eden sirket, Türkiye operasyonu genelinde baslattigi ISO 14064 Sera Gazi ve Emisyonlari Yönetim Sistemi sertifikasyon sürecini basariyla tamamladigini duyurdu. Sirket böylece sera gazi emisyonlari ve sera gazi projelerinin yönetiminin uluslararasi standartlara uygunlugunu tescillemis oldu.

ISO 14064 sertifikasyon sürecini degerlendiren Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Sirket olarak, Türkiye’de faaliyete basladigimiz ilk günden bu yana dijital teknolojilerin gücünü kullanarak dünya ve içinde yasadigimiz toplum için daha iyi bir gelecek insa etmek amaciyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çevresel, Sosyal, Yönetisim konusunda ülkemizde öncü bir rol üstleniyoruz. ÇSY konseptini isimizin ayrilmaz bir parçasi olarak görüyor ve basariyla uyguluyoruz. Özellikle net sifir emisyon hedefimiz dogrultusunda emin adimlarla ilerliyoruz. Bu bakis açisiyla baslattigimiz ISO 14064 Sera Gazi ve Emisyonlari Yönetim Sistemi sertifikasyon sürecini basariyla tamamladik. Böylece, sera gazi emisyonlarimizin ve sera gazi projelerimizin yönetiminin uluslararasi standartlara uygunlugunu tescillemis olduk. Büyük bir gayret ve özveriyle çalisarak sertifikasyon sürecimizi basariya ulastiran ekiplerimize tesekkür borçluyuz. Sirket olarak, çevresel etkimizi azaltmaya yönelik yatirimlarimiza devam edecegiz” seklinde konustu.



Dogrulama süreci yaklasik 8 ay sürdü

Yapilan açiklamaya göre, ISO 14064 belgelendirme kapsaminda Vodafone Türkiye’nin sera gazi emisyonlari hesaplandi ve dogrulandi. Hesaplama yapilirken sera gazi emisyonuna neden olan iç süreçler ve operasyonlar dahil edildi. Buna göre, Kapsam 1 ve 2’ye dahil olan servis araçlari, sirket araçlari, sogutucu gazlar, yakitlar, elektrik ve su tüketimleri süreçleri incelendi. Baz istasyonlari, veri merkezleri ve ofisleri kapsayan dogrulama sürecinde yaklasik 8 ay süren bir projeyle verilerin dogru bir sekilde aktarilmasi ve hesaplanmasi saglandi. Bu süreç, belgelendirme kurulusu tarafindan sahada yapilan yerinde kontroller sonucu mevcut veriler karsilastirilarak tamamlandi.

Kapsam 1 ve 2 emisyonlarini yüzde 95 azaltti

Vodafone Türkiye 2023 ÇSY Raporu’na göre, sirketin Kapsam 1 emisyon yogunlugu bir önceki yila göre yüzde 18 azalirken, Kapsam 2 emisyonlari ise geçen yil oldugu gibi bu yil da elektrik ihtiyacinin tamaminin yenilenebilir enerji kaynaklarindan temin edilmesi sonucu sifirlandi. Böylece sirket, baz yil olan 2020’den bu yana Kapsam 1 ve 2 karbon emisyonlarinin toplamini yüzde 95 oraninda azaltti. Vodafone Türkiye, müsterilerine sundugu Nesnelerin Interneti (IoT) çözümleriyle önledigi emisyon miktarini geçen yila oranla yüzde 23 artirarak toplam 195 bin 300 ton karbon salimina engel oldu. Diger yandan, elektronik atiklarin geri dönüsümünü tesvik etmek amaciyla hayata geçirilen “Bu Atiklar Kod Yaziyor” projesiyle 20 tonu askin e-atik geri dönüstürüldü.

Sera gazinin azaltilmasi için çerçeve sagliyor

Uluslararasi bir standart olan ISO 14064, sera gazi emisyonlarinin hesaplanmasi, raporlanmasi, dogrulanmasi ve belgelendirilmesi süreçlerini kapsiyor. ISO 14064 belgesi, bir organizasyonun sera gazi emisyonlarini izlemesi, azaltmasi ve raporlamasi için çerçeve sagliyor. Bu belge, sirketlerin ve organizasyonlarin çevresel performansini gelistirmesine, enerji verimliligini artirmasina, iklim degisikligiyle mücadelede daha sürdürülebilir bir yol izlemesine ve etkili bir sekilde emisyonlari yönetmesine yardimci oluyor. ISO 14064 belgesi, ISO tarafindan akredite edilmis belgelendirme kuruluslari tarafindan veriliyor. Bir organizasyonun ISO 14064 sertifikasi almak için standardin gerekliliklerini yerine getirmesi ve gerekli dogrulama süreçlerinden geçmesi gerekiyor.
Kaynak: İHA