Hafifligi Ve Ucuzluguyla Ramazan Ayinin Gözbebegi Açiklamasi 'Güllaç'

11 ayin sultani Ramazan’da iftar sofralarinin vazgeçilmezi ve Osmanli saray mutfaginda da yeri olan güllaç, lezzeti ile damaklari senlendiriyor. Hafifligi ve ucuzluguyla bu Ramazan ayinin da gözbebegi olan tatlinin ayni zamanda kalp ve damar hastaliklarindan, bagisikligin güçlendirilmesine kadar birçok faydasi da bulunuyor.

Hafifligi Ve Ucuzluguyla Ramazan Ayinin Gözbebegi Açiklamasi 'Güllaç'
Ramazan aylarinda tutulan oruçlari açmak için kurulan iftar sofralari, pek çok yemek seçenegi ile donatiliyor. Sahurdan iftar vaktine kadar aç kalinan saatlerin ardindan midenin adeta bayram ettigi iftar sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda ise Osmanli saray mutfaginda da yeri olan güllaç yer almaya devam ediyor. Hafifligi ve ucuzluguyla bu Ramazan ayinda da en fazla tercih edilen tatli olan güllacin; ayni zamanda gün içinde kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallerin vücuda alinmasini, kalp ve damar hastaliklarindan bagisikligin güçlendirilmesine kadar birçok faydasi bulunuyor. Sakarya’da 30 yildir tatlicilik yapan Özcan Kocaman, bir porsiyonunu 60 liraya sattigi tatliya ilginin yogun oldugunu ifade etti.



“Güllaç, Ramazan ayi ile özdeslesmis bir tatli”

Sakarya’da tatli dükkani olan ve tezgahini güllaçla süsleyen Özcan Kocaman, ““Iftardan sonra normal tatlilarda gidiyor ama hafif oldugu için en fazla güllaç tercih ediliyor. Süt ve sekerden yapilmakta. Bizim sütümüz farkli, manda sütü ile yapiyoruz. Sütümüzü kaynatiyoruz içerisine seker ilave ettikten sonra kaynamaya devam ediyor ve kivamini aldiktan sonra serçe parmagimizi yakacak sekilde sicak olmasi gerekiyor. Kaynama islemi tamamlandiktan sonra güllaçlarimizi tek tek süt ile islatarak tepsiye koyuyoruz. Içerisine; findik, fistik veya ceviz ekliyoruz ama biz genel olarak findigi tercih ediyoruz. Manda sütünün de faydalari var, midenin rahatlamasinda etken ve bunun için herkese iftar sonrasinda tatli yiyecek ise güllaci tavsiye edebilirim. Güllaç, Ramazan ayi ile özdeslesmis bir tatli ve iftardan sonra en çok tercih edilen tatli. Osmanli zamanindan bu tarihe gelen bir tatli. Ve diger tatlilara göre daha hafif olan bu güllacin kilosunun fiyati da uygun, kilosu 250 TL. Kendim usta oldugum için kendi ürünlerimi kendim yapiyor ve ortalama piyasanin biraz daha altinda satiyorum. Normalde herkesten yaklasik 100 lira kadar daha asagiya veriyorum tatlilari. Bir porsiyon yani bir dilim güllaç 60 TL. Herkesin bütçesine uygun” dedi.

Kaynak: İHA