GEKA Genel Sekreteri Akdogan; 'Denizli Ve Güney Ege Önemli Bir Cazibe Merkezi Haline Geldi'

DENIZLI – Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdogan, “Denizli ve Güney Ege Bölgemiz, üretim, ihracat kapasitesi ve turizm gelirleri ile ülkemizin en rekabetçi bölgelerinden birisidir” dedi.

GEKA Genel Sekreteri Akdogan; 'Denizli Ve Güney Ege Önemli Bir Cazibe Merkezi Haline Geldi'


Güney Ege Kalkinma Ajansi (GEKA) Genel Sekreteri Özgür Akdogan, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir’in katilimiyla açilislari yapilan ve GEKA’nin 84 milyon lira destek verdigi Alternatif Turizm, Güdümlü Proje Destegi, Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi, Imalat Sanayinde Dijitallesme, Yenilikçi Genç Girisimcilik ve Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi çerçevesindeki 32 proje hakkinda bilgiler verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nin Denizli’de son yillarda desteklenen ve basariyla tamamlanan toplam 110 milyon 385 bin 427,23 TL’lik 32 projeye 84 milyon 258 bin 787,67 TL destek sagladigini belirten Genel Sekreter Özgür Akdogan, “Güney Ege Bölgesi ve Denizli, tarima elverisli topraklari, su kaynaklari ve iklimi ile bitkisel üretimde büyük zenginlige ve çesitlilige sahiptir. Aydin ve Denizli illerinde yogunlasan sanayi tesisleri, dünyanin dört bir tarafina ihracat yapmaktadir. Çardak’tan Söke’ye uzanan hat üzerinde bulunan 11 adet organize sanayi bölgesinde yogunlasan sanayi sektörü, son 5 yil boyunca dis ticaret fazlasi vermis ve cari açigin azaltilmasina önemli katki saglamistir. Tekstil, gida ürünleri, mineral ürünler ve makine imalati gibi sektörler bölge ihracatinin lokomotifi olmuslardir” diye konustu.



"En çok turist çeken 3 bölgeden birisiyiz"

Güney Ege Bölgesinin tarihin en eski dönemlerinden beri birçok medeniyete ev sahipligi yapmis olduguna dikkat çeken Akdogan, “Güney Ege bölgemiz, dört mevsim turizm hareketliligi potansiyeline sahip bir cazibe merkezidir. Bölgemiz, hâlihazirda ülkenin en çok turist çeken üç bölgesi arasinda yer almakta olup, Pamukkale’miz turizmde uluslararasi üne sahip bir doga harikasidir. Bölgemiz, üretim, ihracat kapasitesi ve turizm gelirleri ile ülkemizin en rekabetçi bölgelerinden birisidir. Bu noktada Ajansimiz; uluslararasi rekabetçiligin artirilmasi, turizm hareketliliginin bölge geneline yayilarak artirilmasi, yesil ve dijital dönüsümün saglanmasi ve sosyal risklerin azaltilmasi olmak üzere 4 stratejik alana odaklanmaktadir. Bu alanlarda ilerlemeyi saglamak için Ajansimiz planlama ve fizibilite çalismalari yapmakta, teknik destekler, egitim ve danismanliklar vermekte, bölgemizi tanitmakta ve yatirimcilarin yolunu açmaktadir. Mali desteklerle de kalkinma yolculugumuzu hizlandirmak için çaba göstermektedir” ifadelerini kullandi.

GEKA’nin destek verdigi 32 projenin detaylarina deginen Akdogan, su bilgileri paylasti:

“Güdümlü Proje Destegi kapsamindaki Denizli Mesleki Egitim Merkezimiz, faaliyetine baslamasindan çok kisa bir süre sonra verilen ilk egitimler sonrasi 50 kursiyerin istihdamini saglamistir. Üreten Sehirler Programi kapsaminda Denizli Sanayi Odasi tarafindan yürütülen ‘Denizli’nin Gelecegi Temiz Üretimde’ projesiyle, Denizli’de tekstil ve hazir giyim sektörüne yönelik boya-terbiye alaninda faaliyet gösteren 40 isletmeye kaynak verimliligi alaninda danismanlik ve fizibilite destegi verilerek yatirim yol haritalari belirlenmistir. Imalat Sanayinde Dijitallesme Faizsiz Kredi Destegi ile Tekstil, makine imalati gibi alanlarinda tamamlanan projelere saglanan faizsiz kredi destegiyle isletmelerin verimlilikleri ortalama yüzde 20 artirilirken üretim kapasiteleri de ortalama yüzde 15 artirilmistir.

Geleneksel üretim süreçlerinde kurumsallasma ve verimlilik odakli dönüsümün saglanmasina yönelik desteklerimiz kapsaminda, Kooperatif Ve Birliklerin Rekabet Gücünün Gelistirilmesine yönelik sebze-meyve kurutma, kestane isleme, zeytinyagi üretimi ve yöresel ürünlerin pazarlanmasi gibi alanlarda uygulanan 13 proje ile isletmelerimizin üretim degerleri yaklasik yüzde 35 artirilmis, ek istihdamlar saglanmistir. Alternatif Turizm önceligimiz kapsaminda ise bölgemizde kiyi seridinde yogunlasmis turizm faaliyetlerinin iç kesimlere yayilmasi, turizmin dört mevsime yayilmasi ve çesitlendirilmesine yönelik simdiye kadar birçok projeyi desteklemis bulunuyoruz. Bu alanda son dönemde yürütülen projeler ile Beyagaç, Çameli, Çivril, Honaz gibi ilçelerimizde cazibe merkezleri olustu, turizm hareketliligi artirildi”
Kaynak: İHA