Türk Bilim Adami, Ateslendiginde Yüksek Enerji Salinimina Sahip Nano-Enerjik Grafen Gelistirdi

Türkiye’de üretilmeyip, dünyada sadece birkaç ülkede üretilen teknolojik cihazlari Türkiye’de yerli olarak üreten teknoloji cihaz üretim kasifi Firat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Ögretim Üyesi ve Fytronix’in CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoglu, son olarak savunma sanayi teknolojileri için yüksek enerji yayilma hizina sahip ’reaktif nanoenerjik graphene’ üretti.

Türk Bilim Adami, Ateslendiginde Yüksek Enerji Salinimina Sahip Nano-Enerjik Grafen Gelistirdi
Firat Teknokent’te kurdugu Fytronix Elektronik Teknolojileri sirketinde teknolojik ürün gelistiren FÜ Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoglu’nun çalismalari dünyada ilgi odagi olurken, ürettigi cihazlar 10’dan fazla ülkeye ihraç edildi. Gelisen teknolojiyi takip eden Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoglu, AR-GE çalismalarini basariyla sürdürüyor. Nanoteknolojik ürün ihracati yapan Prof. Dr. Yakuphanoglu, yerli kimyasal malzemelerin üretilmesi gerektigini belirtirken, savunma sanayinde farkli teknolojiler kullanarak, nano-enerji malzemeler üreten cihazlar gelistirdi. Yakuphanoglu, bilim dünyasinin ‘yüzyilin teknolojik malzemesi’ olarak tanimladigi ve fiyatina paha biçilemeyen nano-enerjik grafeni ilk kez yerli ürün olarak üretti. Nano-enerjetik malzemeler, geleneksel mikron boyutlu malzemelerle ulasilamayan üstün enerji yogunluguna ve reaksiyon hizlarina sahip malzeme olarak tanimlayan Yakuphanoglu, nano-kompozit malzemeler, nano-termit olarak gelistirdigi bu sistemle birlikte, elde edilen ürün ateslendiginde 3 bin K’yi asan adyabatik alev sicakliklariyla kendi kendine yayilan ekzotermik reaksiyonlar üretebilecegini kaydetti.

Öte yandan, yüksek savunma sanayi teknolojileri için yüksek alev yayilma hizina sahip, ‘Reaktif Nanoenerjik Graphene (RNG)’ adini verdigi kimyasal malzeme üreten bilim adami Yakuphanoglu, savunma sanayinde disa bagimliliktan kurtulmanin sart oldugunu ve bunun için yerli kimyasal malzemelerin üretilmesi gerektigini ve savunma sanayinde güçlü olmanin en önemli sartinin farkli teknolojiler kullanilarak, nano-enerji malzemeler üretmek oldugunu belirtti.



’’Savunma sanayinde yeni nano-teknolojik ürünler üretmek istiyorsak, yerli ve milli imkanlarimizla bunlari üretmek zorundayiz’’

Gelistirdigi cihaz ve sistem hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoglu, ’’Eger bir ülke kendi savunma sanayisini gelistirmek istiyorsa öncelikle kendi ürününü yerli imkanlarla kendi ülkesinde üretmesi lazim. Herhangi bir savas döneminde, anlasmazlik durumunda bu malzemeler yurtdisindan saglanamaz. Dolayisiyla savunma sanayinde suanda yaygin olarak bizim artik enerjik malzemeler kullanmamiz lazim. Enerjik malzeme, kendi içerisindeki kimyasal enerjiyi depolayip daha sonra disaridan bir etki ile patlayan malzemedir. Bu enerjik malzeme itici gazlardan da olusabilir. Biz, savunma sanayinde yeni nano-teknolojik ürünler üretmek istiyorsak, kendi yerli ve milli imkanlarimizla bunlari üretmek zorundayiz” dedi.



’’TNT gibi patlayici malzemelere alternatif olarak yeni kimyasal enerjik malzemeler üretmekteyiz’’

Son olarak gelistirdigi ürün ile birlikte yüksek savunma sanayinde disa bagimliliktan kurtulmanin olanagina deginen Yakuphanoglu, ’’Su anda kendi laboratuvarimizda özellikle farkli nano-enerjik olarak tanimladigimiz malzemeleri üretmekteyiz. Bu malzemelerden bazilari, dogada bulunmakta. Metal olarak alüminyum magnezyum, bir de patlayici malzeme yani enerjik malzemesiz yapmak istediginizde yakita ilave olarak bir oksit katkilamaniz gerekmektedir. Bunlar da bakir oksit tarzi, demir oksit ve diger türevleri olabilir. Dolayisiyla böyle bir teknolojik malzemeyi üretmek istedigimizde bunun flashlama, atesleme ve yanma süresini kolaylikla nano-malzemenin özelliklerine bagli olarak kontrol edebiliriz. Kendi laboratuvarimizda farkli kimyasal malzemeler kullanarak özellikle 2,4,6-trinitrotoluen (TNT) gibi patlayici malzemelere alternatif olarak yeni kimyasal enerjik malzemeler üretmekteyiz. Bu enerjik malzemelerin özelliklerini ise farkli nano-malzemelere bagli olarak teknolojik özelliklerini degistirmekteyiz. Eger böyle bir malzeme üretmek istiyorsaniz, öncelikle ülkemizde nano-teknolojiyi kullanarak yerli ve milli patlayici ürünleri, enerjik ürünleri kolaylikla ülkemizde üretip, ülke hizmetine sunulabilir. Dolayisiyla bir TNT’ye alternatif olarak yeni bir kimyasal malzeme üretebiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA