Kadinlarin Günyüzüne Çikardigi Motiflerle Hazirlanan El Emegi Ürünler Görücüye Çikti

Kastamonu’da kadinlarin yenilik katarak tasarladiklari motiflerle yeniden hayat bulan el emegi ürünler, açilan sergide begeniye sunuldu.

Kadinlarin Günyüzüne Çikardigi Motiflerle Hazirlanan El Emegi Ürünler Görücüye Çikti
Kastamonu Il Kültür ve Turizm Müdürlügü öncülügünde Turizm Haftasi çesitli etkinliklerle kutlaniyor. Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile Kastamonu Sanat Isleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadin Kooperatifi tarafindan “Anadolu Kültüründe Gelenekten Gelecege Kadin Eli” isimli resim sergisi açildi. Sergide kadinlar tarafindan gün yüzüne çikartilan birçok el emegi ürün begeniye sunuldu. Saray Hamami Kültür Sanat Merkezi’nde gerçeklestirilen serginin açilisini Kastamonu Vali Yardimcisi Aydin Ergün yapti. Ardindan Ergün, beraberindeki Kastamonu Milli Egitim Müdürü Hasan Gümüs, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ve diger kamu kurum ve kurulus temsilcileri ile sergiyi gezdi. Kastamonu Sanat Isleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadin Kooperatifi Baskani Serpil Durgut, katilimcilara sergi hakkinda bilgiler verdi.

Sergi ile ilgili bilgi veren Kastamonu Sanat Isleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadin Kooperatifi Baskani Serpil Durgut, “Kastamonu Sanat Kadin Kooperatifi olarak 6 yila yakin bulundugumuz Atabey Konagi’nda gelenekselimizi yasatmaya, yeni inovasyonlar katarak günümüze aktarmaya çalisiyoruz. Turizm Haftasi’nda hanimlarla birlikte düsündük, 200 yil önce kadinlarimizin el emegi göz nuru döktügü ürünlerle bunlara yenilikler ekleyerek günümüze tasiyip bir sergi yapalim diye düsündük. Sergimize Valiligimiz basta olmak üzere sivil toplum kuruluslari ile kadinlarimizin ilgisi yogun oldu. Bu da bizleri çok mutlu etti. Bu sergi, Kültür Müdürlügümüz ile paydas olarak yaptigimiz bir sergi. Amacimiz gelenekseli yeni nesile farkli bir sekilde tanitarak öldürmemek ve geçmis dönemlerde kadinlarimizin hissiyatlari ile el emekleri ile döktügü bütün motifleri günümüze aktararak uzun yillar yasatabilmeyi amaçliyoruz. Sergimizde unutulmaya yüz tutmus geleneksel el sanatlarimiz yogunlukta bulunuyor. Bunun disinda cografi isareti alinan tas baski, tirnak bagi, igne oyasi, sepetçilik, tezgah dokumasi gibi ürünleri yeni inovasyonlar katip geçmisle gelecegi birlestirerek sergimizde yeni motiflerimizi tanitiyoruz. Sergimiz üç gün sürecek ve cuma gününe kadar açik kalacak” dedi.

Sergiye katilan Ergül Küçüksipahioglu ise, “Devrekani’de 2019 yilinda Halk Egitim Merkezi’nin düzenledigi dokuma kursuna katilarak kendimi gelistirdim ve tezgah almaya karar verdim. Su anda tasarimlarimi kendi atölyemde yapmaktayim. Çantalarimizin dokumasini ve diger çesitli ürünlerin dokumasini kendim yapiyorum. Basardigim için çok mutluyum. Unutulmaya yüz tutmus dokumalarimizi bugünlere kadar getirebildigim için çok mutluyum” diye konustu.

Sergiye katilan Sengül Elbasdi Güder de, “Kastamonu’da unutulmaya yüz tutmus sepetçilik meslegini icra ediyorum. 2016 yilinda girdim, KOSGEB destekli olarak yola çiktim. Yanimda çalisanlarim var su anda, onlarla birlikte sepetçilik imalati yapiyorum. Agacini da kendimiz yetistiriyoruz. Her seyi tamamiyla bizlere ait” seklinde konustu.

Kaynak: İHA