Fransa, Azerbaycan'da Ki Büyükelçisini Geri Çagirdi

Fransa Avrupa ve Disisleri Bakanligi, Fransa’nin Azerbaycan Büyükelçisi Ann Buayo’nun istisarelerde bulunulmasi için Fransa’nin baskenti Paris’e geri çagrildigini bildirdi. Fransa’nin adimin ardindan açiklama yapan Azerbaycan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ayhan Hacizade, Fransa’nin Azerbaycan’daki Büyükelçisi Ann Buayo’nu geri çagrilmasiyla ilgili yaptigi açiklamada, “Ermenistan’i kapsamli bir sekilde silahlandiran ve bölgede militarizmi tesvik eden Fransa’nin eylemlerinin barisa hizmet etmedigi gün gibi ortadadir” dedi.

Fransa Avrupa ve Disisleri Bakanligi, Fransa’nin Azerbaycan Büyükelçisi Ann Buayo’nun istisarelerde bulunulmasi için Fransa’nin baskenti Paris’e geri çagrildigini açikladi.

Fransa tarafindan yapilan açiklamada, Azerbaycan’in son aylarda iki ülke arasindaki iliskilere zarar veren “tek tarafli eylemleri sürdürmesi” nedeniyle Fransiz Büyükelçisinin Paris’e çagrildigi kaydedildi. Paris’e dönen Büyükelçi Cumhurbaskani Emmanuel Macron tarafindan kabul edildi. Macron, görüsmede Azerbaycan’in eylemlerinden duydugu üzüntüyü dile getirerek Azerbaycan’in niyetlerinin açikliga kavusturulmasini talep etti.

Fransa’nin Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki iliskilerin normallesmesine olan destegin vurgulandigi Disisleri açiklamasinda, normallesmenin uluslararasi hukuka ve her iki ülkenin toprak bütünlügüne saygi çerçevesinde oldugunu ve her iki ülke ile bölge geneline fayda saglayacagi belirtti.

Azerbaycan Disisleri Bakani Sözcüsü Ayhan Hacizade, Fransa’nin Azerbaycan Büyükelçisi Ann Buayo’nu geri çagrilmasi ve Fransa’nin Azerbaycan ile ilgili iddialarina iliskin açiklamalarda bulundu. Fransa’nin Azerbaycan’a karsi attigi adimlara ve karalama kampanyalarina ragmen Azerbaycan’in dialoga her zaman açik oldugunu belirten Hacizade, “Azerbaycan’in 2020’de verdigi 2. Karabag Savasi’ndan sonra, Fransa’nin ülkemize karsi yaptigi karalama kampanyalari ortadadir. Fransiz yetkililer, Azerbaycan’i tek tarafli hareket etmekle suçlarken, Azerbaycan ise Ermenistan’in yikici faaliyetlerine karsi bir yanit olarak adimlar atmistir. Her ne kadar ülkemize yönelik karalama kampanyalari olsa da, Azerbaycan diyalog kapilarini her zaman açik tutmustur” dedi.



“Azerbaycan ve Ermenistan iliskilerini de etkiliyor”

Fransa’nin Azerbaycan-Ermenistan arasindaki baris sürecini de etkiledigini belirten Hacizade, “Fransa, özellikle son 3,5 yilda attigi adimlarla, Azerbaycan-Ermenistan arasindaki iliskilerin normallestirilmesi çabalarini ciddi sekilde sorgulatmistir. Fransiz yetkililerin Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Avrupa Birligi ve diger uluslararasi platformlarda Azerbaycan’a karsi sundugu belgeler, ülkenin tarafsiz arabuluculuk iddialarinin geçersiz oldugunu kanitlamistir. Ayrica, Ermenistan’i kapsamli bir sekilde silahlandiran ve bölgede militarizmi tesvik eden Fransa’nin eylemlerinin barisa hizmet etmedigi gün gibi ortadadir” ifadelerini kullandi.

Fransa’nin Azerbaycan büyükelçisi geri çagirildi

Fransa Avrupa ve Disisleri Bakanligi 16 Nisan’da yaptigi açiklamada, Fransa’nin Azerbaycan Büyükelçisi Ann Buayo’nun istisarelerde bulunulmasi için Fransa’nin baskenti Paris’e geri çagrildigini bildirdi. Açiklamada, Buayo’nun artik Paris’te oldugu ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron tarafindan kabul edildigi bildirildi.

Kaynak: İHA