Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz'dan Ekonomi Mesaji

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Seçim sonrasi dediklerinin tam aksi oldu. Normal programimiz devam ediyor daha kararli, güçlü bir sekilde. Yol haritamiz belli. Merkez Bankasi epey bir rezerv biriktirdi bu süreçte" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz Kabine Toplantisi sonrasi basin mensuplarinin sorularini cevapladi.

"Seçimden önce, basta döviz piyasasi olmak üzere ekonomide veriye dayali olmayan bir sürü haberle spekülasyon yapildigini, milletin yaniltildigini söyleyen Yilmaz, "Seçim sonrasi dediklerinin tam aksi oldu. Bakin iste normal programimiz devam ediyor daha kararli, güçlü bir sekilde. Yol haritamiz belli. Merkez Bankasi epey bir rezerv biriktirdi bu süreçte" dedi.



Seçim sonrasi atilacak reform adimlari

Seçimsiz bir döneme girildiginin altini çizen Yilmaz, "Bu hakikaten büyük bir firsat penceresi. Seçimsiz 4 küsur yilimiz var. Bu ortam orta, uzun vadeli konulara yogunlasmamiz açisindan bir imkan sunuyor. Türkiye de bir esikte; üst orta gelir grubunda bir ülkeyiz, yüksek gelirli ülkeler ligine geçis esigindeyiz. Bu da yapisal bazi dönüsümlerle; sanayide verimliligi artirma, rekabet gücünü artirma, dijitallesme, yesil dönüsümle olabilecek bir sey. Bir taraftan da çok daha verimli isleyen bir kamu yönetimi sistemi, bürokrasinin daha da sadelestirilmesi, etkinlestirilmesi gibi birçok boyutu var isin. Orta Vadeli Program’da aslinda bu çerçeve var. Dolayisiyla bunu uygun bir zamanlamayla, çalismalar olgunlastikça, peyderpey hayata geçirecegiz" açiklamasini yapti.

Yilmaz, bundan sonraki EKK toplantilarinin çogunun gündeminin yapisal dönüsümler basta olmak üzere, kamuda verimliligi artirma, tasarruf, daha etkili önceliklendirme konulari ile ilgili olacagini vurguladi.

"Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu"

Kamuda tasarruf konusunda bir taraftan Hazine Maliye Bakanliginin bir çalisma yaptigini bir taraftan da Strateji Bütçe Baskanliginin ciddi bir çalisma yürüttügünü kaydeden Yilmaz, "15 degil çok daha fazla bir madde sayisi. Bütün bunlari bir yerde toparlayip, belli bir süzgeçten geçirip uygulamaya geçecegiz. Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu. Ama tasarrufun özü de bir taraftan önceliklendirme, odaklanma, verimliligi artirma. Yani tasarruf derken harcamalarin azaltilmasinin yani sira mevcut harcamalari daha verimli hale getirme, önceliklendirme, ekonominin rekabet gücüne, verimliligine, sosyal refaha daha fazla katki sunar hale getirme boyutlari da var" diye konustu.

Çalismayla ilgili epey mesafe kaydedildigini ifade eden Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Mehmet Bey’in yurt disi programi var, bu dönüsünde ilgili diger kurumlarimizla birlikte bir araya gelip sonuçlandiracagiz" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, tasarruf için yasaya ihtiyaç duyulan konular oldugu gibi ihtiyaç duyulmadan yapilacaklar da oldugunu belirterek, "Konusuna göre, yani genelgeyle yapilacak is var, idari kararla yapilacak is var. Uygulamayla olacak isler var. Yasayla olan kisimlar da olabilir tabii" degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA