Burdur, 2023 Yilinda Turizmde Yüzde 35,42'Lik Oranla Türkiye'de Ilk Siralarda Yer Aldi

Burdur’da Turizm Haftasi Türkiye’nin turizme açilan ilk magarasi olan Insuyu Magarasi’nda yapilan temsili Yörük göçü ile basladi.

Burdur, 2023 Yilinda Turizmde Yüzde 35,42'Lik Oranla Türkiye'de Ilk Siralarda Yer Aldi
15-22 Nisan Turizm Haftasi Türkiye’nin dört bir yaninda kutlandigi gibi Burdur’da da kutlandi. Türkiye’nin ilk turizme açilan magarasi olan 597 metre uzunluga sahip Insuyu Magarasi’nda yapilan kutlama develer esliginde yapilan Yörük göçü ile basladi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam eden kutlama programinda Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Emre Gürsoy ve Burdur Valisi Türker Öksüz tarafindan konusma yapildi. Konusmalarin ardindan Yörük çadiri olarak bilinen kil çadirda Yörüklere ait çalgilar çalinip türküler söylendi.

2023 yilinda turizmde yüzde 35,42’lik oranla Burdur Türkiye’de ilk siralarda yer aldi

48’incisi düzenlenen Turizm Haftasi Kutlama programinda açilis konusmasini gerçeklestiren Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Emre Gürsoy, “Bacasiz fabrika dedigimiz turizm sehrimiz içinde çok önemli bir kavram. Insallah Burdur’un butik bir turizm kenti haline gelmesinde adimlar atmaya gayret ediyoruz. 2023 yili bizim açimizdan, turizm açisindan gayet verimli bir yil oldu. Biz tüm ören yerleri ve ziyaretlerde ortalama yüzde 35,42’lik bir oranla Türkiye’de ilk siralarda yer aldik, onun için çok mutluyuz. Ayni zamanda bakanligimizin tanitim ajansiyla çok yakin bir sekilde çalisiyoruz. Onlarla birlikte yaklasik 4 agirlama yaptik. Kismet olursa haziran ayinda Isveç’ten tekrardan bir agirlama yapacagiz. Bu agirlamalar sayesinde insallah ziyaretçilerimiz artmaya basladi.

Parasüt parkur çalismalarini devam ettiriyoruz. Sicak hava balonu test uçuslari yakinda baslayacak. Bu da bize Anadolu turlari dedigimiz Asya turizmine Antalya’dan Rus turizmi için bir hareketlilik saglayacak. Bu da Salda Gölü için büyük bir hareketlilige neden olacak. Bakanlik tarafindan sürdürülebilir turizm belgeleme çalismalarinda yine Türkiye’de ilk siralarda yer aldik. Bir güzel haberde belki Isparta ile tatli bir rekabet ama gül turizminde yüzde 400 bir artis saglamis bulunuyoruz. 10 bin ziyaretçiden 40 bin ziyaretçiye çiktik. Burdur ilimize ait olan 13 adet kaçak tarihi eseri Amerika’dan teslim aldik. 3 parça eseri daha Burdur’umuza kazandiracagiz. Bunun lansmanini da Burdur’da yapmak için çalismalarimiz sürüyor” dedi.



Vali Türker Öksüz: "Hedefimiz yilda 1 milyon turist"

Burdur Valisi Türker Öksüz ise, "Turizm Haftasi’nin, essiz dogal güzellikleri, antik kentleri, konaklari, müzeleri ile adeta açik hava müzesini andiran Huzur Sehri, Göller, Gönüller ve Lavantalar Diyari Teke Yöresi’nin Kültür Baskenti Burdur’umuza hayirli olmasini diliyorum” sözleriyle basladigi konusmasinda, “Günümüzde dünya nüfusunun 7,6’si turizm sektöründe hizmet veriyor ve küresel ekonomide de turizm her geçen gün payini arttirmaya devam ediyor. Bizim Salda Gölü’müz var, UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi’nde yer alan Sagalassos ve Kibyra Antik Kentleri var, dünyanin en eski yerlesim yerlerinden biri olan Hacilar Höyügü var, kazi çalismalarina baslanan Kremna Antik Kenti var, içinde bulundugumuz ülkemizin ilk turizme açilan magarasi olan Insuyu Magarasi var, Burdur’daki Arkeoloji ve Doga Tarihi Müzelerimiz var, Karacaören Baraj Gölü’müz var, daha saymakla bitiremedigim turistik alanimiz var. Bu dogal güzellikler ile kültürel ve tarihi degerlerimizi en iyi sekilde tanitarak, bu alandaki altyapimizi gün gün güçlendirerek, Burdur’umuzu yalniz diger sehirlerimizden degil dünyanin dört bir yanindan gelecek misafirlerimiz için önemli bir destinasyon merkezi haline getirmek istiyoruz. Hedefimiz yilda 1 milyon turist” ifadelerine yer verdi.

Burdur basta Salda Gölü olmak üzere lavanta ve gül bahçeleri, Sagalassos, Kibyra, Kremna gibi Antik Kentleri, tarihi konak evleri ve yöresel yemekleri ile yilda birçok yerli ve yabanci turisti agirliyor.
Kaynak: İHA