Bakan Koca Açiklamasi 'Ikinci Kez Randevuya Gelmeyenlere 15 Gün Boyunca Bütün Branslari Kapali Hale Getirecegiz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, randevu sorununu çözmek için alinacak olan yeni tedbirlere iliskin, "Yakinda devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldigi halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasini 15 günlük zaman dilimi için bütün branslara randevuya kapali hale getirecegiz" dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Bestepe’de düzenlenen Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi. Koca, hastanelerde yasanan randevu aksakliklari ve kapasite sorunlarinin en önemli konular arasinda yer aldigini ifade ederek, "Il, hastane ya da brans bazinda yasanan sorunlari biliyoruz. Bununla ilgili hastane yöneticilerimiz de yogun çalisma içerisinde. Hatirlarsaniz bir ay sonra tedbirlerin kademeli sekilde hayata geçirilecegini ve yaptirimlarin arttirilacagini söylemistim. Sorun yasadigimiz brans ve hastaneleri tek tek çalisiyoruz. Artan bir talep var. Buna karsilik kapasitemizi de artiriyoruz. Hekim sayimizin artan talebi karsilamasi da son derece önemli. Bu bakimdan yetistirmemiz gereken hekim ve uzman hekim sayisi çok önemli. Gelecege matuf bu önemli tedbiri zaten almistik. En son yan dal uzmanliklari için de gereken iyilestirmeleri yaptik ancak bir de mevcut kapasitenin yeterince verimli kullanilamamasi sorunu var. Bunun bir tarafi kapasiteyi belirleyen hastanelerimiz, diger tarafi randevu alip randevusuna gelmeyenlerin sebep oldugu atil kapasite. Bunun için ilk tedbirleri almistik. Simdi yeni yaptigimiz analizler bazi zorunluluklari isaret ediyor. Önümüzdeki haftalar kademeli sekilde yeni tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalici sekilde çözecegiz" degerlendirmesinde bulundu.

"Ikinci kez randevuya gelmeyenlere 15 gün boyunca bütün branslari kapali hale getirecegiz"

Bir muhabirin ilk tedbirin ne olacagini sormasi üzerine Bakan Koca, "Bir önceki yil randevu alip gelmeyenlerin sayisi 23 milyondu. Randevu aldigi halde gelemeyenlerin sayisi; 2024 yilinin Ocak, Subat, Mart dönemini kapsayan 3 aylik zaman diliminde de 6 milyon kisi oldu. Randevu alip gelmeyenlerin 15 gün içinde yeniden randevu almasini kisitladik. Bu durum randevu sadakat oranini artirdi. Ancak, randevu alanlarin son dakikaya kadar randevu iptal edilebilmesi mümkündü. Son anda da olsa randevusunu iptal edenler kisitlanmiyordu. Bu durumda kisitli duruma düsmemek için randevusuna gelmeyecekse bile son anda iptal edenlerin oraninda artis oldu. Bu durumda o kapasite yine kullanilamaz durumda kaliyor. 25 milyon tekil vatandas, 81 milyon randevusunu son dakikalarda iptal etmistir. Bu bosluklara yeni randevu veremedigimiz için 17 milyon randevu kapasitesi atil kaliyor. Buna atil kapasiteyi kullanabilmek için ’randevuma gelecegim’ onayi alacagiz. Randevu sahiplerinin bu onayi randevudan önceki gün 23.59’a kadar vermesi gerekecek. Onaylanmamis randevular için yerine bir baskasina randevu verecegiz. Böylece son dakika iptalleri ile olusan atil kapasiteyi verimli sekilde kullanacagiz. Bugünkü verilere göre yüzde 20 kapasite artisina karsilik geliyor. Randevu alip onay verdigi halde gelmeyenler için ayni bransta hiçbir hekime ve saglik tesisine müracaat edilemeyecek. Ayni klinikten mükerrer randevu alinamayacak. Yakinda devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldigi halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasini 15 günlük zaman dilimi için bütün branslara randevuya kapali hale getirecegiz. Uygulama ilerledikçe ilave tedbirler almaya da devam edecegiz" açiklamasinda bulundu.

"Gelistirecegimiz insülin sensörü ücretsiz olacak"

Diyabet sensörü kullaniminin diyabeti kontrol altinda tutma konusunda önemli etkileri oldugunu dile getiren Koca, sözlerine söyle devam etti:

"Ancak sensörler ithal ve maliyeti de oldukça yüksek. Tip-1 diyabetli bütün vatandaslarimiza sensörü ücretsiz vermek istiyoruz. Takipte kullanim kolayligi var ve güvenilir veri toplaniyor olmasi açisindan özellikle çocuk yas grubunda çok avantajli. Sensörü yerlilestirmeye basladik ve laboratuvar ortaminda üretimi gerçeklestirildi.

Seri üretim hazirligi yapiliyor. Pilot üretimle beraber gerekli deneyler ve klinik kullanima girecek. Yasal izin ve belgelerini de aldiktan sonra, önümüzdeki 6-7 hafta içerisinde klinikte kullanimina baslamak istiyoruz. Bütün tip-1 diyabetlere, basta çocuklar olmak üzere ulastirmak istiyoruz. Gelistirdigimiz sensör, deger bazinda yüzde 90 yerli olacak."

Öte yandan Bakan Koca, yerli üretimi yapilmak istenen diyabet sensörünün ücretsiz olacagini ve kademeli olarak kullanima alacaklarina dikkati çekti.
Kaynak: İHA