6-8 Ekim Olaylarina Iliskin Davada Tahliye Talebine Ret

Kamuoyunda "Kobani olaylari" olarak bilinen 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen eylemlere iliskin eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag’in da aralarinda oldugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

6-8 Ekim 2014 tarihinde düzenlenen eylemlere iliskin aralarinda terör örgütü PKK’nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag’in da bulundugu 18’i tutuklu 108 sanigin yargilanmasina Ankara 22’nci Agir Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü’ndeki salonda görülen durusmaya tutuklu sanik Selahattin Demirtas, Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katilirken, Sebahat Tuncel ve eski Diyarbakir Belediye Baskani Gültan Kisanak durusmada yer almadi. Mahkeme baskani, saniklarin esas hakkinda savunmalarinin alindigini ancak SEGBIS çözümlerinin tamamlanmamasindan kaynakli sürecin sonlandirilamadigini söyledi.



Söz alan cumhuriyet savcisi, 108 sanik hakkinda ‘devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozma’ suçundan yapilan yargilama neticesinde saniklarin mevcut hallerinin devam edilmesini talep etti. Buna iliskin söz alan tutuklu sanik Selahattin Demirtas, "Herhangi bir söz talebim yok. Bütün arkadaslarimin özgürlügünü talep ediyorum" diye konustu.

Tutuklu saniklar Alp Altinörs, Günay Kubilay, Dilek Yagli ve Ismail Sengül de tahliye talebinde bulundu. Söz alan sanik avukatlari da müvekkillerinin uzun süredir tutuklu oldugunu, saglik sorunlariyla mücadele ettiklerini belirterek, serbest birakilmalarini talep etti. Avukat beyanlari sirasinda CHP Milletvekili Sezgin Tanrikulu, mahkeme baskanindan SEGBIS üzerinden dosyanin tutuklu sanigi Selahattin Demirtas ile görüsme talebinde bulundu. Mahkeme baskani, usule aykiri oldugu gerekçesiyle bu talebi reddetti. Beyanlarin ardindan saniklarin tutukluluk halinin devamina karar veren mahkeme, saniklarin son sözlerini alip hükmü açiklamak üzere davayi 16 Mayis’a erteledi.
Kaynak: İHA