Simsirden Ürettigi Kasiklarla 68 Yildir Geçimini Sagliyor

Sakarya’nin Tarakli ilçesinde yasayan 82 yasindaki Sami Yildiz, 68 yildir az sayida usta tarafindan el emegiyle yapilan ve cografi isarete kavusan simsir gereçleri üreterek geçimini sagliyor.

Simsirden Ürettigi Kasiklarla 68 Yildir Geçimini Sagliyor
Sakarya’nin Tarakli ilçesinde bin bir emekle az sayida usta tarafindan üretilen simsir kasik, bakteri üretmemenin yani sira besin degerini düsürmeme özellikleriyle biliniyor. Zamanin gözde meslekleri arasinda olan kasik oymaciligi günümüzde teknolojinin gelismesiyle kaybolmaya yüz tuttu. Cografi isarete sahip olan kasigin üretimi ise ustalarin orman isletmelerinden aldiklari simsir agaçlarini kereste haline getirilmesi neticesiyle üretiliyor. Agaçlar islatildiktan sonra taslama nacagi ile ham odunlara kasik taslagi veriliyor. Daha sonrasinda kasik keseri ile ‘ignek’ adi verilen inceltme, oyma keseri ile ‘keselleme’ adi verilen oyma islemlerinden geçen keresteler, ‘kasik biçagi’ adi verilen aparatla yontma yapilarak kasik sekli veriliyor.

Simsirden ürettigi gereçlerle 68 yildir geçimini sagliyor

Tarakli ilçesinde yasayan 82 yasindaki Sami Yildiz ise 68 yildir az sayida usta tarafindan el emegiyle üretilen ve cografi isarete kavusan simsir gereçleri üreterek geçimini sagliyor. Ilçe meydaninda derme çatma kurdugu tezgahta ürünlerine sekil veren Yildiz, faydalarinin saymakla bitmedigi gereçleri müsterilerine sunuyor. Simsir gereçlerinin özellerinden söz eden Yildiz, “Yasim 82 ve 14 yasindan beri bu meslegi yapiyorum. Evimde ham malzemeleri sekillendiriyorum buraya gelince de ince isçiligini yaparak misafirlerimize ham satisini hem de tanitimini yapiyorum. Simsir kasik içinde bakteri barindirmaz, dislere saglik veriyor. Bilhassa simsir tarak, saça güç verip sedef hastaligini önlüyor. Kasiklarin fiyati 20 liradan 200 liraya, taraklarin fiyati ise 100 ila 200 lira arasindadir. Simsir taraklar doktorlar tarafindan da tavsiye edilir. Bilhassa simsir tarak bu yastan sonra benim saçimi çikardi ama agacin kendisi degil suyu bu islevi yapti. Çocuk yasimdan beri bu meslekte ev ihtiyaçlarimi karsiliyorum. Bu meslekte daire veya farkli bir seyler alacagim diye bir durum yok. Bu meslekte küçük bir dügün yaptik, oglumu askere gönderdim” dedi.

Kaynak: İHA