Kuzey Yarimkürenin Ilk Kirazinin Hasat Edildigi Manisa'da Üretici Umutlu

Kuzey yarimkürenin ilk kirazinin yetistigi Manisa’nin Sehzadeler ilçesinde üreticiler, bu yil rekolte ve fiyatlardan umutlu olduklarini belirterek, fiyatlarin 100-150 TL bandinin altina düsmemesini beklediklerini ifade ettiler.

Kuzey Yarimkürenin Ilk Kirazinin Hasat Edildigi Manisa'da Üretici Umutlu
Türkiye’nin önemli kiraz merkezlerinden Manisa’da kiraz hasadina hiz veren üreticiler rekolteden memnun. Kuzey yarimkürede ilk hasadin yapildigi Sehzadeler ilçesine bagli Sancaklibozköy Mahallesi’nde de üreticiler, hasat çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Erkenci türde olan kirazlarinin hasadina basladiklarini belirten üretici Ilyas Coskuner, "13 Nisan tarihinde ilk hasadimizi yaptik. Bugün üçüncü hasadimizi gerçeklestiriyoruz. Bölgemizde hasat iki ay sürüyor. Bende 7-8 çesit kiraz çesidi bulunuyor. Su anda cristobalina türü kirazlarimiz hasat ediliyor. Hemen arkasindan Karabodur, Salihli ve Napolyon türlerinin hasadi baslayacak. Bu yil rekoltemiz güzel. Fiyatlar da iyi olursa mutlu oluruz. Bizim malimiz ekonomik olarak da taçlanirsa iyi bir sezon olacak. Fiyatlarin da ortalama 100-150 TL’nin altina düsmemesini bekliyoruz. Kirazda çok fazla isçilik var, çok emek var. Girdi maliyetleri çok yüksek. Emek yogun bir ürün. Buradan hasat ettigimiz ürünler daha çok Avrupa ülkelerine, onun yaninda Rusya’ya ve dogu ülkeleri ile Irak pazarina gidiyor. Tabii artik uçak kargolar da kullaniliyor. Uçak kargo vasitasiyla Dubai, Katar, Fransa, Italya diger Avrupa ülkelerine parça parça da siparisleri oraninda gönderiliyor. Daha kolay bir sekilde pazara ulasiyor" dedi.



Ilk kiraz için tören düzenlendi

Kuzey yarimkürede açik havada kirazin ilk yetistigi yer olan Sehzadeler’de hasat edilen yilin ilk kirazi törenle satisa çikarildi. Ilk hasat töreninde Sehzadeler Kaymakami Fatih Genel, Sehzadeler Belediye Baskani Gülsah Durbay, CHP Sehzadeler Ilçe Baskani Mert Özkösemen, Sancaklibozköy Mahalle Muhtari Erdal Coskuner, kiraz üreticileri ve tüccarlar hazir bulundu. Törenin açilis konusmasini yapan Sancaklibozköy Mahalle Muhtari Erdal Coskuner katilimcilara tesekkür ederek kiraz sezonunun bol ve bereketli geçmesi temennisinde bulundu.

Katilimcilara hitap eden Sehzadeler Belediye Baskani Gülsah Durbay ise sezonun hayirli olmasini dileyerek söyle konustu: "Kuzey yarimkürede erkenci olarak tanimladigimiz ve mevsimin ilk kirazinin yetistigi mahallelerimizdeyiz. Sancakli Mahallelerimiz bu yüzden bizim için de çok kiymetli. Bizim katma degerli ürün olarak tanimladigimiz kuzey yarimkürede ilk yetisen, Avrupa’nin mevsimin ilk kirazini bizden tattigi yerdeyiz. Bundan sonrasi için bu hasat törenlerinin daha kalabalik olmasini ve Türkiye’nin tüm illerine hatta Avrupa’ya ulastigi festivaller yapmayi hedefliyoruz. Hem üreticimizin hem köylülerimiz daha fazla kazandigi, kirazimizin tüm dünyaya duyuruldugu festivaller olsun istiyoruz. Lezzet olarak hepimizin çok sevdigi kirazimizi hem organik olma yolunda hem yesil dönüsüme ayak uydurarak karbon ayak izini azaltma yolunda isbirligi içerisinde kirazimizi hem saglikli hem de organik bir ürün olmasi için tüm hemsehrilerimizin is birligini bekliyorum. Yeni hasat dönemimizin bereketli olmasini diliyorum. Hayirli ugurlu olsun"

Sehzadeler Kaymakami Fatih Genel de bereketli bir sezon geçirilmesi dileginde bulunarak, "Sehzadeler sehri Gediz Ovasi, Spil Dagi her seyi ile bereketli bir sehir. Kuzey yarimkürede çikan ilk ürün olan kirazimizin tadi tahmin ettigimizin ötesinde güzel. Ben bu tarihlerde böylesine güzel tadi olan kiraz olmasini beklemiyordum. Bugün yapilan bu ilk hasadin hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Tüm üreticilerimize bereketli kazançlar olmasini temenni ediyorum" dedi.

Konusmalarin ardindan yilin ilk kirazi satisa çikarildi. Ilyas Coskuner’e ait 30 kilogram kiraz, kilosu sembolik fiyat olan 500 TL’den alici buldu.
Kaynak: İHA