Osmanli'nin Ilk Fethettigi Topraklardaki Bu Evler Görenleri Tarihi Yolculuga Çikariyor

Dizi ve filmlerin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Sakarya’nin Tarakli ilçesindeki yapilar, Osmanli dönemi mimarisiyle görenleri kendine hayran birakmanin yani sira adeta tarihi bir yolculuga çikariyor.

Osmanli'nin Ilk Fethettigi Topraklardaki Bu Evler Görenleri Tarihi Yolculuga Çikariyor
Sakarya’nin Tarakli ilçesindeki evler, Osmanli dönemi mimarisiyle görenleri mest ediyor. 2 ve 3 katli olan bu yapilar Osmanli mimarisini yansitmanin yani sira ziyarete gelenleri de tarihi bir yolculuga çikariyor. Doga ile iç içe olan ve Osmanli döneminden günümüze uzanan tarihi Tarakli evleri ilçeye özel bir hava katiyor. Sokak dokusu bozulmayan Tarakli evlerinin bulundugu yer ise sit alani ilan edilerek koruma altina alinirken, 2021 yilinda Birlesmis Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafindan ‘En Iyi Turizm Kirsal Yerlesimleri ve Köyleri Girisimi’ ödülüne layik görüldü.

Tarihi Tarakli evleri hakkinda bilgi veren Alaattin Yilmaz, Bizans döneminde Bytinia veya Dablar olarak telaffuz edilen ilçenin Osmanli Devleti kurucusu Osman Bey’in ilk fethettigi topraklardan biri oldugunu söyledi.



"Tarakli, Osmanli Devleti’nin kurulus topragi"

Ilçeye yerli ve yabanci turistlerin ziyarete geldigini belirten Alaattin Yilmaz, “Tarakli evleri, Tarakli’nin zenginligi. Tarakli çok eski bir yerlesim birimi. Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Bey tarafindan 1289-1291 yillarinda fethedilen ilk yerlesim alanlarindan. Dolayisi ile Tarakli, Osmanli Devleti’nin kurulus topragi. Ilçemizde 200-300 yillik eski Tarakli evleri halen ayakta duruyor. Bunlarin bir kismi restore edildi ve birçogu da restore edilmeyi bekliyor. Tarakli evleri Türk, Osmanli mimarisine göre yapilmis; iki veya üç katlidir. Eger bir ev üç katliysa zemin kati evin deposu, ahiri, kileri gibi kullanilmis veya evin ikinci kati kislik daha yüksek tavanli üçüncü kati ise yazlik olarak kullanilmis. Tarakli evlerinin pencereleri özel yapilmis, buradaki amaç evin kadini disariyi rahatça görebilir ama disaridan içerisi görünmez. Ve cumbali evlerdir bunun amaci da bir kisi oturdugu zaman tek cephe yerine, üç cepheyi görebiliyor. Safranbolu’nun evleriyle Tarakli evleri benzerlik tasir. Bunlari birbirinden ayiran balkon kisimlaridir. Mesela Safranbolu’da evler balkonlu degildir. Yine Safranbolu’nun kuruculari Taraklilardir zaten. Safranbolulular köklerini aramak için buraya ziyarete de gelirler” dedi.

Kaynak: İHA